Druhá orbitální pozice pro nizozemské satelitní vysílání
Autor: Petr Miklík , e-mail: petr.miklik(zavináč)seznam.cz Přidané: 08.08.2007

V Nizozemsku se od září zavádí druhá satelitní pozice. Od 1. 9. 2007 bude možný příjem tzv. regionálního paketu Omroep už jen z družice ASTRA 1D/3A, 23,5° východně. Paralelní vysílání ze satelitu ASTRA 19,2° východně, kmitočet 11,478 GHz, vertikální polarizace potom skončí.


V závěru října je plánován další paket, který je určen pro předplatitelé platformy Canal Digitaal jen z orbitální pozice 23,5° východně. Do jednoho roku bude z družice ASTRA 1D/3A zahájeno vysílání první programové nabídky v módu HDTV.

Pro rychlé komerční zavedení dvojitého konvertoru tzv. Duo LNB, který lze využít pro příjem signálu z orbitální pozice 19,2° východně a 23,5° východně, bude pro diváky vytvořena další pobídka. Např. na konci roku je plánováno zahájení satelitního vysílání programu Nederland 4, který byl zatím jen v kabelové nabídce.

Další regionální a lokální pakety, které lze dosud přijímat pouze v kabelových sítích, ve střednědobém horizontu budou vysílat z orbitální pozice 23,5° východně i pro satelitní uživatele DTH.


Zdroj: Stefan Hagedorn, Transponder-news.de, 7. 8. 2007, volně upraveno a zkráceno

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/2485/druha-orbitalni-pozice-pro-nizozemske-satelitni-vysilani/