Snímek Film Europe Glory zvítězil na 25. ročníku Art Film Festu
Autor: Film Europe Media Company , e-mail: info@filmeurope.cz Přidané: 26.06.2017

Mezinárodní soutěž hraných filmů Art Film Fest v Košicích vyhrál snímek Glory režisérského tandemu Kristiny Grozevy a Petara Valčanova.



„Bulharský film Glory byl jedním z prvních, které jsem si vybral do hlavní soutěže hraných filmů 25. Art Film Festu. Začátkem roku mě Ivan Hronec upozornil, že film je v distribučním portfoliu Film Europe. Stal se vůbec prvním potvrzeným soutěžním filmem. Přestože se uváděl v Košicích jako poslední z dvanácti vybraných filmů, porota ho ocenila Modrým andělem za nejlepší film. Z jejich volby mám přirozeně radost,” říká programový ředitel festivalu Peter Nágel.

Glory vypráví příběh zaměstnance železnic Canko Petrova, který najde na kolejích obrovské množství peněz a rozhodne se celý obnos vrátit na policii. Netuší však, jak fatální soukolí událostí tímto bohulibým činem dává do pohybu. Tragikomedie o ponížení muže, který nechce nic než spravedlnost, servíruje každodenní sociální realitu poměrně dráždivým způsobem.

Snímek sklízí úspěchy i na dalších mezinárodních filmových festivalech. Na MFF Locarno 2016 získal Zvláštního uznání - Cenu Dona Quijota, z Evropského filmového festivalu Les Arcs 2016 si odnesl Křišťálový šíp pro nejlepší film, na MFF Gijón 2016 obdržel cenu FIPRESCI a cenu za nejlepší scénář, na MFF Dublin 2017 získal Cenu kritiky, a jiné.

“Tato režisérská dvojce už na sebe upozornila svým filmem Lekce, který jsme uvedli do distribuce minulý rok. Jsem rád, že Art Film Fest oceňuje film a trochu i náš distribuční zásah. Kvalitu filmu Glory tvoří kombinace úsměvné komedie a sociálně-kritického rozměru, což je to, co dělá film divácky zajímavým, ale i festivalově i kriticky hodnotným. Tak by měl dobrý, východoevropský film vypadat. Takto by měly působit i slovenské a české filmy. Jsem také rád, že se nám daří identifikovat nejen vítěze Cannes, ale i vítěze národních festivalů ještě před tím, než dostanou cenu. Děkujeme Art Film Festu, že ocenil Glory. Je to pro nás čest a závazek,” komentuje úspěch Ivan Hronec, CEO Film Europe Media Company.


Adéla Brabcová, PR & Marketing, Film Europe Media Company, 26. 6. 2017

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/24859/snimek-film-europe-glory-zvitezil-na-25-rocniku-art-film-festu/