Přechod na DVB-T2 je jediným způsobem, jak může 60 % domácností i nadále sledovat televizní vysílání zdarma
Autor: České Radiokomunikace , e-mail: info@radiokomunikace.cz Přidané: 18.07.2017
Druhá digitalizace, neboli přechod na nový vysílací standard DVB-T2 zajistí, že diváci po legislativně vynuceném vypnutí signálu v pásmu 700 MHz (30 % TV kmitočtů) od 30. června 2020 nepřijdou o podstatnou část televizních programů, které mohou sledovat zdarma.


Řízený přechod na DVB-T2 / HEVC je sociálně nejšetrnější k 60 % domácností, které využívají pozemní DVB-T vysílání, které je jako jediné bezplatné. Náklady domácností jsou dále snižovány pomocí několikaletého souběžného vysílání stávajícího DVB-T a nového DVB-T2 (2017 - 2020), kdy diváci mohou přirozeným způsobem obměnit TV přijímače a naladit je na nový TV standard. Přitom platí, že většina dnes prodávaných televizorů je s novou technologií plně kompatibilní, navíc CRA pro jistotu televizních diváků zahájily v roce 2016 certifikaci přijímačů a již téměř 1 000 otestovaných zařízení nese označení „DVB-T2 ověřeno“ (www.dvbt2overeno.cz).

Domácnosti, které přirozeným způsobem neobmění svůj TV přijímač, si budou moci v roce 2020 zajistit TV příjem nákupem set top boxu v ceně cca 500 Kč, což je v porovnání s ostatními platformami, které jsou všechny navíc placené, řádově nižší částka. Například cena za satelitní přijímač, jeho instalaci a aktivaci začíná na 5 000 Kč a minimální roční poplatek za sledování základních TV programů pak ročně činí 1 188 Kč, avšak je pravidelně zvyšován. V případě, že by všech 2,5 milionu domácností nyní využívajících digitální pozemní vysílání přešlo na satelitní vysílání, vyšplhaly by se dle studie ATO-Nielsen Admosphere počáteční náklady na bezmála 15,5 miliardy Kč (tj. za 1. rok včetně ročních poplatků, které bude třeba platit i dále). Naproti tomu přechod na DVB-T2 formou pořízení set top boxu by všechny dotyčné domácnosti stál maximálně okolo 400 milionů Kč, tj. 37krát méně a navíc se oproti satelitnímu příjmu jedná pouze o jednorázovou investici.

Zajištění legislativního rámce, který umožní uvolnit pásmo 700 MHz prostřednictvím přechodu na kmitočtově úspornější standard DVB-T2 řeší novela zákona o elektronických komunikacích. V případě nepřijetí novely ve znění Poslanecké sněmovny ČR dojde ke ztrátě pokrytí signálu DVB-T na značné části území republiky (viz přiložené mapy ztráty pokrytí signálu). Domácnosti budou v případě nepřijetí novely zákona o elektronických komunikacích muset řešit TV příjem výhradně pomocí placeného TV vysílání.

S ohledem na sníženou konkurenceschopnost TV trhu s velkou pravděpodobností dojde i ke zvýšení cen placené TV.

„Za aktuálním napadáním novely zákona o elektronických komunikacích lze spatřit konkrétní cíl, a to administrativním způsobem změnit současné rozdělení televizního trhu a výrazně zvýšit výnosy provozovatelů placeného TV vysílání (minimálně o 3 miliardy Kč ročně),“ říká generální ředitel CRA Martin Gebauer. „Pokud novela nebude schválena, spotřebitel přijde jak o bezplatný televizní příjem, tak i o lepší postavení v oblasti telekomunikačních služeb (díky zrychlení přenositelnosti telefonního čísla, smluvní podmínky, výše pokut ČTÚ atd.). Zároveň by se státu zkomplikovalo uvolnění pásma 700 MHz.“

Mezitím pokračuje budování přechodových sítí a diváci si již dnes mohou naladit DVB-T2 vysílání v oblastech pokrytých DVB-T2 signálem. K dnešnímu dni je pokryto již 69 % populace a během 1. čtvrtletí 2018 bude signál dostupný pro 99 % domácností. Dle plánu bude v červenci 2017 zprovozněno vysílání z vysílačů Krásné (Pardubice) a Vraní vrch (Domažlice, v srpnu bude následovat Zelená hora (Cheb) a Svatobor (Sušice). V dalším orientačním výhledu v září přibydou Černá hora (Trutnov) a Kojál (Brno), v říjnu Lysá hora (Frýdek-Místek) a Tlustá hora (Zlín), v listopadu Jedlák (Chomutov) a Praděd (Jeseník), v prosinci Buková hora (Ústí nad Labem) a Děvín (Mikulov).


České Radiokomunikace a.s. (CRA) jsou leaderem v poskytování digitální infrastruktury. Kromě vysílacích služeb se firma zaměřuje na propojování světa televize, rádia a internetu. Provozuje vlastní datová centra a svým zákazníkům poskytuje špičkový výpočetní výkon. CRA disponují vlastní optickou páteřní sítí a díky silné vysílací infrastruktuře mohou nabídnout zákazníkům i bezdrátové řešení, případně připojení blízkých lokalit pomocí optických vláken.


Petra Miterová, Tiskový mluvčí, Neopublic Porter Novelli,
Anna Tůmová, Manažer marketingu a komunikace, České Radiokomunikace, 18. 7. 2017





 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/24922/prechod-na-dvb-t2-je-jedinym-zpusobem-jak-muze-60-domacnosti-i-nadale-sledovat-televizni-vysilani-zdarma/