Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Středa • 24.04.2024 - 08:28:48   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Pakety a stanice | Články
 

Bude mít Slovenská televize svůj samostatný uplink?

  Autor: V.Hrubec , e-mail: redakce@satCentrum.com Přidané: 20.08.2007


Veřejnoprávní Slovenská televize vysílá oba své programy v satelitní platformě Sky Link přes satelit Astra 3A prostřednictvím společnosti TRI R. Ta zabezpečuje i distribuci přístupových karet pro individuální příjem. Jak redaktoři satCentrum zjistili při návštěvě STV v Mlynské dolině, v blízké budoucnosti už by tomu tak být nemuselo.


Slovenská televize nyní vysílá oba své programy – Jednotku a Dvojku - v satelitní platformě Sky Link. Spolu s STV1 a STV2 se v tomto paketu (dříve označovaném jako Slovak Link) přenáší na satelit Astra 3A (orbitální pozice 23,5 st. východně) i TV Markíza, TV Joj a TA3 a veřejnoprávní i soukromá rádia a tematické kanály společnosti Store Media pro obchodní řetězce. Pro Sky Link se připravuje i distribuce signálu filmových kanálů společnosti SPI International FILMBOX a NONSTOP KINO, ty se ale z důvodu chybějící transponderové kapacity posílají po digitální lince do Prahy, kde se přidávají do platformy CS Link (dříve Czechlink).

Satelitní uplink Sky Link na bratislavském Kamzíku zabezpečoval až do konce dubna tohoto roku oz. Radiokomunikácie Slovak Telekomu, k 1. květnu 2007 došlo k odčlenění odštěpného závodu Rádiokomunikácie o.z. od Slovak Telekom a.s do nové firmy TBDS, a.s., dne 3. 8. 2007 pak byla podepsána smlouva o jejím prodeji společnosti TRI R, a.s..

Ta nyní vlastní jak satelitní uplink, tak i Televizní vysílací středisko (převodem akcií RK Tower, a.s.), a také i distribuční pracoviště karet podmíněného přístupu platformy Sky Link včetně kryptovací technologie a databáze abonentů.

To by se ale v blízké budoucnosti mohlo změnit, protože Slovenská televize plánuje rozšířit své vysílání o nové programy, například už v příštím roce vystartuje sportovní kanál STV3, který bude vysílaný vedle „normální“, standardní kvalitě i ve vysokém rozlišení (v HDTV) a chystají se další tematické digitální kanály. Pro ně už místo ve stávajícím uplinku není.

Po několika letech jsem spolu se svým bratislavským kolegou z redakce satCentrum opět navštívil areál Slovenské televize v Mlynské dolině v Bratislavě. Zajímali nás hlavně chystané změny v technologii vysílacích a odbavovacích pracovišť, prohlédli jsme si i nové virtuální studio.

Už po vstupu do areálu STV nás zaujaly satelitní paraboly, umístěné před technologickým křídlem, vpravo od výškové budovy. Kromě známé velké paraboly uplinku televizních příspěvků sítě EBU zde, jak vidíte na obrázku vpravo (po kliknutí se obrázek zvětší), jsou i přijímací paraboly nasměrované na pozici 1,0 st. západně a 23,5 stupňů východně a kompletní uplink signálu STV, skládající se z vysílací paraboly o průměru 4,2 metrů a kontejneru s vysílací, řídící a měřící technologií. Jak je na první pohled zřejmé, jedná se totožnou sestavu, jaká je umístěna na Kamzíku v Bratislavě pro Sky Link a na Kavčích horách v Praze pro distribuci CS Linku. Jen nám nesedělo nasměrování paraboly, ta mířila východním směrem odhadem na pozici cca 40 stupňů východně, kde by přicházely v úvahu satelity Hellas Sat anebo Türksat.

Správnost našeho odhadu byla potvrzena při exkurzi na odbavovacím pracovišti STV, skutečně se jednalo o pozici 39,0 stupňů východně, kde je umístěn satelit Hellas Sat 2. Na pozici 1,0 (resp. 0,8) stupňů západně (Thor 2, 3 a Intelsat 10-02), jsou přenášené slovenské kanály v platformě Slovak Telenor a DIGI TV, na pozici 23,5 stupňů východně (Astra 3A a 1D) jsou slovenské televize v platformě Sky Link.

Jak jsme měli možnost si ověřit i vlastním monitorováním, Slovenská televize opravdu využívá pozici 39,0 stupňů východně k přenosům některých svých programů. Distribuční signál v normě MPEG-2 ve formátu 4:2:2 byl zachycen na transpondéru číslo 2, frekvence 11,026 V, SR 6666, FEC 3/4 (např. feed Pošta pre Teba) a frekvence 10,999 V, SR 6666, FEC 3/4 (feedy fotbalových přenosů). Přenosů je samozřejmě daleko více, sledování je ale omezeno formátem 4:2:2.

Jak jsme dále zjistili, už v závěru tohoto roku končí smlouva o distribuci signálu, podepsaná se Slovak Telekomem (o.z.Radiokomuniácie) – nyní tedy TRI R, a.s. a Slovenskou televizí, zvažuje se tedy možnost vysílat stávající i nové, chystané programy STV přes vlastní uplink. Jak je známo, současná transponderová kapacita Sky Linku na Astře 3A na frq. 12,565 H, SR 27500, FEC 2/3 je již plně obsazena, a pro další program (STV3) v SD, natož v HD (HDTV) kvalitě již není místo. Slovak Telekom již loni sliboval další uplink na Kamzíku pro transpondér na Astře 1D (tp. 11,992 H), ten se ale nerealizoval a dva programy společnosti SPI se nyní složitě „tahají“ k uplinku do Prahy.

Napadlo nás jedno řešení - je zde tedy možnost přesměrovat parabolu v uplinku na Mlynské dolině z Hellas Satu na Astru 3A, pronajmout si nový transponder a zde spustit svůj vlastní paket STV. Převést ze Sky Linku programy Jednotka a Dvojka, přidat k nim STV3 a STV3 HD, které začnou vysílat příští rok v červenci a v budoucnu k nim přidat i další dva plánované programy – stanici STV4 a STV5.

Uvolněné místo po STV1 a STV2 by mohly zaujmout zmiňované kanály SPI – FILM BOX a NONSTOP KINO.

Pokud vás zaráží současné vysílání STV přes Hellas Sat 2, vězme, že je tu spojitost s Astrou, respektive společností SES, ano, Hellas Sat 2 už dnes také patří do flotily satelitů SES a tedy s převodem transponderové kapacity na Astru 3A by nebyl problém. Společnost Astra tuto dnes významem druhou svou orbitální pozici 23,5 st. východně hodlá posílit přesunem satelitu Astra 1E z pozice 19,2 st. východně a později vysláním nové družice Astra 3B.

V závěru bych chtěl podotknout, že v případě samostatného uplinku STV se zatím jedná o předběžné úvahy, které zatím nebyly ze strany STV ani TRI R, a.s. oficiálně potvrzené ani vyvrácené, k realizaci bude nutné sehnat peníze i odborné kapacity, a samozřejmě i posvěcení z vedení STV, dozorčí Rady STV i regulačního orgánu.


Text a foto: Václav Hrubec, satCentrum, 20. 8. 2007


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 18   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
24.08.2007 • terranova se vrací, tentokráte v HDTV [ 2 ]
18.08.2007 • PREMIERE Star: Jedenáct programů, tři ceny
17.08.2007 • Rok pred štartom STV3 [ 7 ]
15.08.2007 • Športový kanál Slovenskej televízie bude stáť 250 až 300 mil. Sk [ 26 ]
13.08.2007 • 15. září startuje HBO Comedy [ 7 ]
10.08.2007 • STV odvysiela z OH 700 hodín - 24 hodín denne na STV3, 16 hodín denne na STV2 [ 12 ]

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
1 / 1

  Slavo na 19,2°E možeš včil sle ... 

30.08.2007 10:56 • CS
Slavo na 19,2°E možeš včil sledovat akurát ČT24 - 12382 H, 3/4, 27500 a Óčko - 10832 H, 22000, 5/6. Na té frekvenci je ještě aj test zkrachovalé Top TV a test 24.cz která údajně s přestávkou na měsíc září přestane vysílat. Otázka je jestli to nedopadne stejně jako s Top TV která taky měla byt po měsíci přestávky prodaná a fungovat dál a nakonec vrátila licenci.
Jinak paket Skylink(Slovak Link) a CS Link(Czech Link) vysílá z 23,5°E.
 
 
  Prosim o radu 

30.08.2007 10:38 • Slavo
Hallo,
Prosim o informaciu ake Slovenske alebo Ceske programy sa daju pozerat na
Astre 19,2. Mam resiver s miestom na dekodovaciu kartu napr. Skylink.
Dakujem
 
 
  STV a 5 kanalov. 

29.08.2007 03:20 • Angry Nonick
Nemozem si pomoct, ale STV s piatimi kanalmi mi pripada ako dost drsne sci-fi typu Enterprise III season 11. Ak by som sa toho dozil (v co vlastne silne dufam), potom si krasne viem predstavit ako na STV2 reprizuju stale dokola cely archiv STV od ktosi je za dverami cez rysavu jalovicu po triangel. A hlavne nech zacnu vsetko co je v archivoch na filme digitalizovat do HDV pre buduce generacie.
Ale co bude na tych zvysnych programoch xoxo.........?
 
 
  tresné oznámenie za podvod 

28.08.2007 08:38 • jojko
Ak odpoja STV1,2 zo SKY LINK bez akéjkoľvek náhrady,s tým ,že si budem musieť kúpiť nejakú novú kartu STV,tak podám na nich tresné oznámenie za podvod!!!!
 
 
  Mne vôbec nevadia reprízy, to ... 

22.08.2007 14:35 • Orava
Mne vôbec nevadia reprízy, to čo je dobre sa dá pozerať aj viackrát, ako dobrá kniha, ktorú tiež môže človek prečítať viackrát, aj o tom je televízia, akoby iné televízie nemali reprízy a tých vrážd a západnej demokracie už mám po krk, pravda je pre nich taká, ktorá im prinesie zisk, ak niet zisku niet ani pravdy, ale to už nie je o televízií....
 
 
  Klíče STV vs. SKY Link 

22.08.2007 14:29 • King
No, opravdu. Bez Markízy a JOJ to v STV nepůjde. Zřejmě to dopadne tak, že STV bude mít své karty a připojí si na ně JOJ a Markízu z transpondéru SKY Linku a SKY Link si zase připojí všechny programy STV z jejich transpondéru. A pak už se jen domluvit na financích. Asi to dopadne tak, že JOJ a Markízu dostane výměnou za STV 1 a STV2 a za STV3 SD a HD bude muset SKY Link možná platit. Je to jen na nich, jak se dohodnou. Ale s největší pravděpodobností si jen vymění klíče.
 
 
  Ad: STV bude vysielať samostatne c ... 

21.08.2007 22:02 • dewrt
Zlaté oči. Keby si vedel ako dnes gazdujú tak by si takto nepísal. Ja to viem, preto tu toto píšem. Hreha už dávno otvoril tretiu obálku čo dostal od svojho predchodcu a pripravuje sa na odchod. Raz darmo z STV bude čoskoro stranicka a vládna televízia v HD, a divák to už pomaly vidí(aj Stewie Wonder tiež). Záujmom vlády je tento proces časom aj uzákoniť. Časté reprízy pre senilákov na ich kanáloch sú toho jasným dôkazom. Nie je čo vysielať. Nevedia gazdovať. Len tárajú a žobrú kde sa dá. Neštítia sa ničoho.
 
 
  STV bude vysielať samostatne c ... 

21.08.2007 17:11 • anonym
STV bude vysielať samostatne cez vlastný transpondér.
Bude vysielať z vlastného uplinku - úspora nákladov.
Zvýši si výnosy - príjem z nových kariet STV, aspoň nejaký poplatok za prechod od starých zákazníkov s kartou SkyLink.
Majú to dobre vymyslené - znížia náklady a zároveň zvýšia príjmy. Super plán.
Ak budú o rok vysielať STV1, STV2, STV3 SD, STV3 HD tak môže karta stáť aj 2000Sk a stále to bude menej ako v SkyLinku. STV=4 programy za 2000Sk (odhad), SkyLink 4 programy za 3990 Sk.
 
 
  Aj kdyby vysílalo STV z jiného ... 

21.08.2007 16:36 • CS
Aj kdyby vysílalo STV z jiného vlastního pronajatého transpondéru a nebo družice a měli svoje karty bez Markízy a Jojky tak není vobec problém aby šlo pořád STV na původních kartách Slovak Linku a Sky Linku pokud sa dohodnou. Je to jen věc domluvy jako v případě Trade-Technology a Gitalu. Možou klidně vysílat pod více provaiderama aby to šlo na obúch kartách. Možná když bude vysílat STV z vlastního uplinku a transpondéru který si pronajmou na svoje náklady tak je to ve finále vynde levněji než platit původnímu Sky Linku(Slovak Link) a nynějšímu TRI R. ČT taky platila pronájem transpondéru když bylo ještě satelitní vysílání hlavní prioritou jak dostat signál na vysílače. Každý má nárok na to aby hledal nejlevnější cestu pro vysílání přes satelit. Proč by měli platit někomu víc pokud je to vyjde levněji když si budou zajištovat všechno sami.
 
 
  To si naozaj myslíte že by bol ... 

21.08.2007 16:21 • anonym
To si naozaj myslíte že by boli schopný predávať kartu len s STV bez Markízy a Jojky? Ak áno tak si ďalej tárajte do vetra.
 
 
  STV 

21.08.2007 13:36 • King
Mam takovej pocit, že jestli STV vytvoří vlastní paket programů STV, tak stejně pošle (za malej poplatek, při její finanční situaci) klíče i SKY LINKU na jeho karty. Snad vedení STV aspoň trošičku přemýšlí a ví, že kartu SKY LINK má hodně lidí.
 
 
  Blooddog 

21.08.2007 13:18 • Blooddog
Ja som za..nech spravia vlastny paket...za kartu by vela nepytali,vzhladm na to,ze platime mesacne koncesionarske poplatky...a SKY LINK bude moct ist do prdele
 
 
  Re: Čo sa stane... 

21.08.2007 07:42 • Vlado
Berte to ako dalsiu "vyhodu" DVB-S (oproti DVB-T), a uz tolko nenadavajte. Mozte uz pomaly zacat zbierat karty ako znamky... A platit... a platit... ;-)
 
 
  šak to není možné 

20.08.2007 23:21 • Pepík
To aby človek zháňal prijímač s desať voľnými šachtami na karty.Jedna na CS LINK, druhá na SKY LINK, ďalšia na balík MTV, zachvíľu možno na STV LINK...
 
 
  Ad: CS 

20.08.2007 22:24 • dssfsdf
je jedno ako pisem. Dolezite ci im platim. Ja nie. A co ty si spokojny s ich vysielanim za ktore im platis? Nevadi ti ak im zaplatis viac za prislub o com doteraz len taraju. Na buduci rok tam bude urcite iny team a ten bude chcet tiez svoje. Rad im priplatis za tie dalsie ich taraniny? Ved im ide len o peniaze a to v prvom rade. Tie reprizy tam pojdu stale dalej.
 
 
  Čo sa stane , keď si STV urobí ... 

20.08.2007 20:21 • anonym
Čo sa stane , keď si STV urobí vlastní mux, s príjmom STV na kartách SkyLink? To akože skončí? Zaplatím za kartu 3900Sk a zostane mi len Markíza a Jojka?
 
 
  sdfsdfgfd jenom budeš kritizov ... 

20.08.2007 19:08 • CS
sdfsdfgfd jenom budeš kritizovat a sám ani nevíš kde se píše velké písmeno. Máš vobec ukončenú základní školu?
 
 
  Zlaté voči 

20.08.2007 15:11 • sdfsdfgfd
to by musel Hreha od svojich stranickych dobrodincov vyžobrať viac peňazí, aby vôbec mohol zacat vysielat(slovač mu podľa Fica nedá ani trt) . A Nikolka a jemu podobní odporníci v STB musia vybudovat zazemie pre skutočné vysielanie. Nie reprízovanie. To dokaže každá začínajúca televízia. To že bude púšťat obrazky z Pekingu ešte neznamena, že dostanem k nim kvalitny stranícky servis. A ďalšie kanály nám skôr dodajú malé české televízie ako tá veľká koncesiovaná zo slovenska. Sú zatial v peknom finančnom srabe. Ani deň otvorených dverí si už nemôžu dovoliť lebo by im utiekli aj poslední zamestnanci. Fluktuácia je tam ako pri výkopových prácach.
 
 
Celkový počet komentářů: 18 / zobrazují se: 1 ... 18

|<«1»>|


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist