Bude mít Slovenská televize svůj samostatný uplink?
Autor: V.Hrubec , e-mail: redakce@satCentrum.com Přidané: 20.08.2007
Veřejnoprávní Slovenská televize vysílá oba své programy v satelitní platformě Sky Link přes satelit Astra 3A prostřednictvím společnosti TRI R. Ta zabezpečuje i distribuci přístupových karet pro individuální příjem. Jak redaktoři satCentrum zjistili při návštěvě STV v Mlynské dolině, v blízké budoucnosti už by tomu tak být nemuselo.


Slovenská televize nyní vysílá oba své programy – Jednotku a Dvojku - v satelitní platformě Sky Link. Spolu s STV1 a STV2 se v tomto paketu (dříve označovaném jako Slovak Link) přenáší na satelit Astra 3A (orbitální pozice 23,5 st. východně) i TV Markíza, TV Joj a TA3 a veřejnoprávní i soukromá rádia a tematické kanály společnosti Store Media pro obchodní řetězce. Pro Sky Link se připravuje i distribuce signálu filmových kanálů společnosti SPI International FILMBOX a NONSTOP KINO, ty se ale z důvodu chybějící transponderové kapacity posílají po digitální lince do Prahy, kde se přidávají do platformy CS Link (dříve Czechlink).

Satelitní uplink Sky Link na bratislavském Kamzíku zabezpečoval až do konce dubna tohoto roku oz. Radiokomunikácie Slovak Telekomu, k 1. květnu 2007 došlo k odčlenění odštěpného závodu Rádiokomunikácie o.z. od Slovak Telekom a.s do nové firmy TBDS, a.s., dne 3. 8. 2007 pak byla podepsána smlouva o jejím prodeji společnosti TRI R, a.s..

Ta nyní vlastní jak satelitní uplink, tak i Televizní vysílací středisko (převodem akcií RK Tower, a.s.), a také i distribuční pracoviště karet podmíněného přístupu platformy Sky Link včetně kryptovací technologie a databáze abonentů.

To by se ale v blízké budoucnosti mohlo změnit, protože Slovenská televize plánuje rozšířit své vysílání o nové programy, například už v příštím roce vystartuje sportovní kanál STV3, který bude vysílaný vedle „normální“, standardní kvalitě i ve vysokém rozlišení (v HDTV) a chystají se další tematické digitální kanály. Pro ně už místo ve stávajícím uplinku není.

Po několika letech jsem spolu se svým bratislavským kolegou z redakce satCentrum opět navštívil areál Slovenské televize v Mlynské dolině v Bratislavě. Zajímali nás hlavně chystané změny v technologii vysílacích a odbavovacích pracovišť, prohlédli jsme si i nové virtuální studio.

Už po vstupu do areálu STV nás zaujaly satelitní paraboly, umístěné před technologickým křídlem, vpravo od výškové budovy. Kromě známé velké paraboly uplinku televizních příspěvků sítě EBU zde, jak vidíte na obrázku vpravo (po kliknutí se obrázek zvětší), jsou i přijímací paraboly nasměrované na pozici 1,0 st. západně a 23,5 stupňů východně a kompletní uplink signálu STV, skládající se z vysílací paraboly o průměru 4,2 metrů a kontejneru s vysílací, řídící a měřící technologií. Jak je na první pohled zřejmé, jedná se totožnou sestavu, jaká je umístěna na Kamzíku v Bratislavě pro Sky Link a na Kavčích horách v Praze pro distribuci CS Linku. Jen nám nesedělo nasměrování paraboly, ta mířila východním směrem odhadem na pozici cca 40 stupňů východně, kde by přicházely v úvahu satelity Hellas Sat anebo Türksat.

Správnost našeho odhadu byla potvrzena při exkurzi na odbavovacím pracovišti STV, skutečně se jednalo o pozici 39,0 stupňů východně, kde je umístěn satelit Hellas Sat 2. Na pozici 1,0 (resp. 0,8) stupňů západně (Thor 2, 3 a Intelsat 10-02), jsou přenášené slovenské kanály v platformě Slovak Telenor a DIGI TV, na pozici 23,5 stupňů východně (Astra 3A a 1D) jsou slovenské televize v platformě Sky Link.

Jak jsme měli možnost si ověřit i vlastním monitorováním, Slovenská televize opravdu využívá pozici 39,0 stupňů východně k přenosům některých svých programů. Distribuční signál v normě MPEG-2 ve formátu 4:2:2 byl zachycen na transpondéru číslo 2, frekvence 11,026 V, SR 6666, FEC 3/4 (např. feed Pošta pre Teba) a frekvence 10,999 V, SR 6666, FEC 3/4 (feedy fotbalových přenosů). Přenosů je samozřejmě daleko více, sledování je ale omezeno formátem 4:2:2.

Jak jsme dále zjistili, už v závěru tohoto roku končí smlouva o distribuci signálu, podepsaná se Slovak Telekomem (o.z.Radiokomuniácie) – nyní tedy TRI R, a.s. a Slovenskou televizí, zvažuje se tedy možnost vysílat stávající i nové, chystané programy STV přes vlastní uplink. Jak je známo, současná transponderová kapacita Sky Linku na Astře 3A na frq. 12,565 H, SR 27500, FEC 2/3 je již plně obsazena, a pro další program (STV3) v SD, natož v HD (HDTV) kvalitě již není místo. Slovak Telekom již loni sliboval další uplink na Kamzíku pro transpondér na Astře 1D (tp. 11,992 H), ten se ale nerealizoval a dva programy společnosti SPI se nyní složitě „tahají“ k uplinku do Prahy.

Napadlo nás jedno řešení - je zde tedy možnost přesměrovat parabolu v uplinku na Mlynské dolině z Hellas Satu na Astru 3A, pronajmout si nový transponder a zde spustit svůj vlastní paket STV. Převést ze Sky Linku programy Jednotka a Dvojka, přidat k nim STV3 a STV3 HD, které začnou vysílat příští rok v červenci a v budoucnu k nim přidat i další dva plánované programy – stanici STV4 a STV5.

Uvolněné místo po STV1 a STV2 by mohly zaujmout zmiňované kanály SPI – FILM BOX a NONSTOP KINO.

Pokud vás zaráží současné vysílání STV přes Hellas Sat 2, vězme, že je tu spojitost s Astrou, respektive společností SES, ano, Hellas Sat 2 už dnes také patří do flotily satelitů SES a tedy s převodem transponderové kapacity na Astru 3A by nebyl problém. Společnost Astra tuto dnes významem druhou svou orbitální pozici 23,5 st. východně hodlá posílit přesunem satelitu Astra 1E z pozice 19,2 st. východně a později vysláním nové družice Astra 3B.

V závěru bych chtěl podotknout, že v případě samostatného uplinku STV se zatím jedná o předběžné úvahy, které zatím nebyly ze strany STV ani TRI R, a.s. oficiálně potvrzené ani vyvrácené, k realizaci bude nutné sehnat peníze i odborné kapacity, a samozřejmě i posvěcení z vedení STV, dozorčí Rady STV i regulačního orgánu.


Text a foto: Václav Hrubec, satCentrum, 20. 8. 2007

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/2493/bude-mit-slovenska-televize-svuj-samostatny-uplink/