Poznávací prázdniny na Prima ZOOM ve 30. týdnu
Autor: TV Prima/satCentrum , e-mail: info@iprima.cz Přidané: 23.07.2017
Vydejte se s námi za poznáváním a zábavou světa přírody, historie, záhad, vesmíru, vědy a techniky, oceánů, válek, cestování i dobrodružství. Dokumentární skvosty pro vás: pokračuje Veterinář z Yorkshiru II; jaké byly Poslední dny dinosaurů?; podíváme se na Zapomenutá evropská zemětřesení a ještě více unikátních snímků na Prima ZOOM.


Prima ZOOM – svět ještě více zblízka!

25. 7., 23.00 – Veterinář z Yorkshiru II (1. díl)

Julian Norton a jeho tým prací oddaných odborníků navazují na odkaz Alfa Whita, známého jako Veterinář z Yorkshiru. Ten využil zkušenosti a zážitky z veterinární praxe v knihách, které vydával pod pseudonymem James Herriot a které se staly předlohou slavného televizního seriálu Všechny velké i malé bytosti. Pokračování seriálu Veterinář z Yorkshiru se vrací do zákulisí špičkového veterinárního centra ve Skeldale. Jeho zaměstnanci pomáhají pacientům všech velikostí a využívají své odborné znalosti k péči o všechna možná zvířata – od lam přes prasátka, kočky a psy, krávy a býky, koně, dokonce až po křečky. Žádný pacient pro ně není příliš velký nebo malý.


26. 7., 20.00 – Poslední dny dinosaurů

Před 65 milióny let našemu světu vládli dinosauři. Chodili po stejných místech jako my. Pili tu samou vodu, dýchali ten samý vzduch a střetávali se tam, kde my. Ale jednoho dne se jim stalo něco nepředstavitelného. Zažili nejkritičtější chvíle v dějinách Země. Poslední dny dinosaurů vypráví o tom, jak jejich nadvláda skončila. Vyhynutí dinosaurů patří k největším záhadám na světě. Co ho způsobilo? Stejnou otázku si položili i tvůrci televizního seriálu Dinosauři a natočili tento film prošpikovaný digitálními efekty i nejnovějšími poznatky z oboru paleontologie a geologie. Poslední dny dinosaurů jsou věrohodnou rekonstrukcí událostí, které vedly ke zkáze tvorů tak velkých, že je nemohlo skoro nic ohrozit.


26. 7., 23.00 – Zapomenutá evropská zemětřesení

Severní Evropa je nejhustěji obydlenou oblastí na světě. Není to místo, kde by kdokoli z nás očekával zemětřesení. Vždyť se nachází stovky kilometrů od nejbližších známých zón seismické aktivity. Nejnovější poznatky z nového vědního oboru paleo-seismologie přesto naznačují něco úplně jiného. Evropa je provrtaná starověkými liniemi zlomu, které se nevyhýbají ani velkým průmyslovým oblastem. Dosud jsme je považovali za nečinné. Jenže seismologové zjistili, že ve skutečnosti jsou v pohybu a můžou kdykoli vyvolat nečekanou zkázu. V minulosti už k tomu došlo. Odborníci objevili pozůstatky zemětřesení uprostřed Francie a trosky na kusy rozervaných budov v německém Kolíně nad Rýnem. Dozvěděli se o středověkých městech srovnaných se zemí, obrovských vlnách tsunami bičujících švýcarská jezera a důkazech o tak velkých zemětřeseních, že by proti nim současná evropská města neměla vůbec žádnou šanci. Snímek sleduje práci vědců, kteří se snaží vyhodnotit všechny nové poznatky. A zjistit, co se stane, až takové velké zemětřesení znovu udeří.


27. 7., 22.00 – Nespoutaná Brazílie (Opičí zahrada)

Hluboko v srdci Brazílie leží Pantanal, rozsáhlá oblast bujných mokřadů, neuvěřitelně bohatá na všechny možné rostlinné a živočišné druhy. Je to místo stejně úžasné jako nemilosrdné. Takřka 1500 druhů savců, ptáků a ryb tady svádí neustálý, nekonečný souboj s extrémními sezónními změnami, tváří v tvář divokým dravcům. Vydejte se do nitra brazilské divočiny v seriálu Nespoutaná Brazílie, kde za každým rohem číhá děsivé nebezpečí.


29. 7., 22.00 – Starodávné cesty (1. díl)

Velká Británie je protkaná Starodávnými cestami. Přidejte se k moderátorovi stejnojmenného seriálu a amatérskému historikovi Tonymu Robinsonovi na výpravě malebnou krajinou s bohatou historií. Vydáte se po cestách, které existují už od prehistorických dob, takže dnes nikdo neví, jak nebo proč vůbec vznikly. Budete kráčet ve stopách poutníků, lovců i nájezdníků z éry až před pěti tisíci lety. Narazíte na pradávné i současné mýty, záhady a pověsti. Uvidíte monolity, megality, pohřebiště, skryté jeskyně, nejstarší dubové stromy na světě, ztracené římské bojiště, svatyni Thomase Becketta, nejslavnější kamenný kruh, a dokonce i pradávnou pohřební komoru, která byla vybudována dříve než slavné pyramidy v Egyptě.

Prázdninové putování s Prima ZOOM!


www.prima-zoom.cz – unikátní on-line magazín: základní info, program, aktuality, fotografie, zajímavé články a ještě něco navíc.


premiérové bloky        20.00 – 22.00 hod.              22.00 – 24.00 hod.
pondělí Cestovatelé a dobrodruzi Tajemství Země a vesmíru
úterý Po stopách historie Zvířata a my
středa Fascinující příroda Drsný svět
čtvrtek Zaostřeno na války Volání divočiny
pátek Úžasné oceány Záhady a konspirace
sobota Úchvatná říše zvířat Odkazy dávných civilizací
neděle Život naostro Zázraky vědy a techniky


S využitím zdroje: Mgr. Filip Budák, Externí dodavatel PR oddělení, 23. 7. 2017




 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/24931/poznavaci-prazdniny-na-prima-zoom-ve-30-tydnu/