Česká televize nabídne na podzim tři nové seriály
Autor: Česká televize , e-mail: info@ceskatelevize.cz Přidané: 26.07.2017
Česká televize vstoupí do podzimní sezony se třemi původními hranými projekty. Vedle komediálního seriálu s Klárou Melíškovou, Alenou Mihulovou a Pavlou Tomicovou Trapný padesátky nabídne seriál Soudce AK, kterého se ve druhé řadě ujali čtyři oceňovaní čeští režiséři a který se nyní opírá o inspiraci skutečnými případy. Na obrazovku se v nové sérii vrátí také dlouho očekávaná První republika.


„Česká televize v evropském srovnání vyniká svým důsledným zaměřením na původní tvorbu. Ta dokonce v žánru dramatiky a zábavy představuje čtyřicet procent našeho programu,“ říká generální ředitel České televize Petr Dvořák a dodává: „Nadcházející sezona ukazuje, že právě v původních látkách a námětech vnímáme i nadále největší potenciál. Rozhodli jsme se totiž v nových řadách rozvinout vlastní úspěšné projekty, jakými byly První republika a Soudce AK, přinést seriál natočený podle scénáře známé české spisovatelky a, což považuji za významné, i na poli zábavy, kde v Česku obvykle dominují zahraniční licence, nabídneme dva původní projekty, Tajemství těla a Zdravotní test národa.“


Nová řada seriálu Soudce AK přinese řadu zásadních posunů. Na seriálu se tentokrát podíleli čtyři režiséři, z nichž tři jsou držiteli Českých lvů, Robert Sedláček, Bohdan Sláma, Radim Špaček a Petr Marek. Ústřední postava, Adam Klos, je v nových dílech již soudcem trestního práva, nezabývá se tedy rodinnými či sousedskými spory, ale soudí ty největší zločince. Tvůrci druhé řady se navíc ve většině případů inspirovali skutečnými zločiny, které ve své době často vzbuzovaly velký zájem veřejnosti.

„Druhá řada seriálu bude o dost dynamičtější než první série,“ říká kreativní producent Jan Lekeš a pokračuje: „Soudní síň bude sice i nadále tvořit těžiště příběhů, ale nabídneme mnohem více exteriérů, akčních scén a ústřední kriminální případ budeme často sledovat i naživo, tak jak se odehrál. A hlavně, dopad trestních činů a Adamových rozhodnutí je nyní mnohem fatálnější. Jak pro společnost, tak pro svědomí samotného soudce.“


V nové sérii se vrací také dlouho očekávané pokračování úspěšné První republiky. Děj se posouvá o osm let, tedy do roku 1928, do období, které charakterizuje prudký společenský i technologický pokrok. V pokračování se znovu objevují ústřední postavy první série i nové motivy a noví hrdinové. „Nové díly budou, v mezích žánru, mnohem dynamičtější a akčnější. Doba první republiky je velmi inspirativní, je to doba, která začala řešit mnoho důležitých společenských témat. To vše se v našem seriálu odráží,“ říká režisér Biser Arichtev.

Mezi novými tvářemi První republiky se objeví například Anna Fialová a Brigita Cmuntová, které hrají již dospělé dcery Jaroslava a Kláry Valentových, Stanislav Majer jako tvrdý nekompromisní podnikatel Hans von Lippi nebo Vladimír Polívka coby poručík Jan Andrle.


Třetí novinku České televize představuje komediální seriál režiséra Michala Vajdičky, který vznikl podle scénáře spisovatelky Ireny Obermannové, Trapný padesátky. Objeví se v něm tři výrazné české herečky Alena Mihulová, Klára Melíšková a Pavla Tomicová. Dvanáctidílný seriál chce ukázat, že v padesáti všechno teprve začíná, a že je to pořádný mejdan. Přesně po tom totiž touží seriálové hrdinky Mia, Anča a Ema.

„Padesátka je pro ženu důležitý životní mezník, je to přechodový věk z jedné životní fáze do druhé a je nesmírně zajímavé, jak se dnes tyto ženy mění. Vypadají a chovají se úplně jinak než předešlé generace. Ačkoliv už jsou mnohdy babičkami, cítí se mladé a jsou mladé,“ říká o svém námětu Irena Obermannová.


Alžběta Plívová, Vedoucí Komunikace a PR, tisková mluvčí České televize

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/24937/ceska-televize-nabidne-na-podzim-tri-nove-serialy/