Kdo dohodí nejdál kancem a kdo mušce vzkřísí komára? Odpovědi na podzim na Déčku
Autor: Česká televize , e-mail: info@ceskatelevize.cz Přidané: 26.07.2017
Česká televize rozšiřuje škálu zábavně vzdělávacích pořadů na Déčku. Od podzimu se tak děti budou učit základy italštiny a němčiny, vzdělají se v klasické hudbě a dozví se i to, že české dějiny jsou plné bláznivých příběhů. Podzim také přinese pokračování vůbec prvního českého sitcomu pro děti o sympatických strašidlech a nesympatické rodině v druhé řadě seriálu Mazalové.


„Je prokázané, že vědomosti nabyté pouhým memorováním se v hlavě moc dlouho neudrží. Proto vždy hledáme u vzdělávacích pořadů formu, která děti zaujme, pobaví a zároveň je něco skutečně naučí,“ přibližuje strategii Déčka, jehož mottem je zábavné vzdělávání, výkonný ředitel ČT :D Petr Koliha. „Letos na podzim rozšiřujeme jazykové a hudební kurzy, ale nabídneme i odvážný formát o české historii. Současně jsme pro všechny tyto pořady připravili i rozšířenou verzi na webu Déčka, který se stal nedílnou součástí naší stanice.“

Zcela novým, originálním formátem, který Déčko na podzim nabídne, bude DějePIC! Zábavná talkshow protkaná scénkami, reportážemi a nejrůznějšími rubrikami, seznámí malého diváka s českými dějinami. Moderátor pořadu, herec Tomáš Jeřábek, v každém ze šestnácti dílů cyklu přivítá váženého hosta, například praotce Čecha, chrabrého Jana Žižku, nebo nejstaršího českého kronikáře Kosmase. Zazní předělávky hitů od Luneticů nebo Kabátů, dojde i na historický teleshopping a nakonec vše na pravou míru uvede Vincent Veritas.

„Pro některé děti to možná bude úplně první setkání s českou historií. Věříme, že když uvidí, že naše minulost je plná krásných i neuvěřitelných příběhů, třeba v nich právě tento cyklus vzbudí trvalý zájem o dějiny, což by jim v dospělosti mohlo výrazně pomoci, aby se lépe orientovali i v současném světě,“ říká kreativní producentka Lenka Poláková.

Déčko pokračuje v tvorbě pořadů rozvíjejících jazykové schopnosti svých dětských diváků. Po sérii Francouzština s Bílou paní, na níž na webu Déčka nově navazuje Němčina s Bílou paní, uvede pořad Čau Bambini se známých kuchařem Emanuelem Ridim. Ten ke svému novému angažmá říká: „Chci nadchnout děti pro svůj rodný jazyk a mým snem je, aby si každé české dítě dokázalo v italštině objednat zmrzlinu.“

Ambici zábavně vzdělávat má i nový pořad Pavla Šporcla zaměřený na vážnou hudbu. V Hudebních perličkách představí slavné skladatele a jejich zásadní díla. „Nemalé procento mladých lidí přichází na to, že klasická hudba není výhradně vážná, ale že je plná nejrůznějších pozitivních emocí. Mnohdy je překážkou pouze fakt, že zatím neměli příležitost se s touto hudbou setkat, nebo je odradily posluchačsky náročné kusy,“ vysvětluje Pavel Šporcl. V pětiminutových dílech bude hrát nejen na housle, ale i na klavír, a někdy dokonce zazpívá.

Hudební zajímavosti, třeba proč jede ve známé písničce poštovský panáček do Rokycan, nebo kdo mušce vzkřísil jejího milého komára, nabídne nový pořad Zpívejte s námi. Dvanáct známých lidovek, v originálním výtvarném zpracování Venduly Chalánkové, zazní v podání Kühnova dětského sboru.

Vůbec první český původní sitkom pro děti, Mazalové, se dočkal svého pokračování. Diváci se tak znovu setkají se svými oblíbenými postavami – důstojnou bílou paní Albínou, která vypadá na třicet, ale ve skutečnosti je jí tři sta, rytířem Theobaldem, který občas ztrácí hlavu (nejen obrazně), zbrklým alchymistou Balonem, který neustále zdůrazňuje, že není strašidlo, ale pouze vypil lektvar nesmrtelnosti, vodníkem Dušičkou, který denně prožívá nejstrašnější den svého života, a konečně s kouzelným zrcadlem, které všechno ví a každému tím občas leze na nervy.

„Albína bude mít dvojnici, navštíví je sedm trpaslíků, hejkal i chůva z budoucnosti, Baloneho málem sežere masožravá kytka, Hugo z hradu udělá atrakci, a dokonce – paní Růžena se promění ve skutečnou Lucii Bílou,“ vypočítává scenárista Rudolf Merkner.


Alžběta Plívová, Vedoucí Komunikace a PR, tisková mluvčí České televize

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/24939/kdo-dohodi-nejdal-kancem-a-kdo-musce-vzkrisi-komara-odpovedi-na-podzim-na-decku/