České Radiokomunikace pokračují v budování přechodové sítě DVB-T2, vysílat se bude i na Pardubicku a Domažlicku
Autor: České Radiokomunikace , e-mail: info@radiokomunikace.cz Přidané: 28.07.2017
Další dva regiony ČR se dočkají spuštění přechodové sítě DVB-T2. České Radiokomunikace (CRA) spouští 31. července 2017 vysílaní z pardubického vysílače Krásné a z Vraního vrchu v Domažlicích. Pokrytí přechodové DVB-T2 sítě pro nový standard pozemního vysílání, které je jako jediné televizní vysílání bez poplatků, je tak nyní více než tři čtvrtiny diváků, celkem již 76 % obyvatel Česka. Na Domažlicku zároveň dojde k výraznému zlepšení pokrytí.


Přechod na DVB-T2 je nutný z důvodu odebrání části televizních kmitočtů, které budou po roce 2020 alokovány pro mobilní datové sítě „5G“. Pozemní vysílání využívá zhruba 60 % domácností v ČR a je to jediná platforma, která je pro diváky bezplatná. Souběžné vysílání, které spustily CRA v souladu se schválenou vládní strategií, má velmi důležitý sociální rozměr, protože umožní domácnostem se na nový vysílací standard připravit. Lidé nyní nemusí nic řešit, protože stávající DVB-T vysílání bude dostupné do roku 2020.

Diváci tak mají čas na nákup nového přijímače až do roku 2020, čímž mají prostor pro přirozenou obměnu svých televizorů. Pokud si však domácnosti budou pořizovat z jakéhokoli důvodu nový televizní přijímač nyní, měl by to být takový, který podporuje nový standard vysílání DVB-T2 / HEVC. Tito diváci si již dnes mohou naladit DVB-T2 vysílání v oblastech pokrytých DVB-T2 signálem. K 31. červenci 2017 je pokryto již 76 % populace. Do konce roku 2017 se počítá s pokrytím 97,6 % a během 1. čtvrtletí 2018 bude signál dostupný pro 99 % domácností.

Pro jistotu televizních diváků, že kupovaný televizor nebo set top box bude kompatibilní s novým typem vysílání, CRA zahájily v roce 2016 certifikaci přijímačů. CRA udělují logo „DVB-T2 ověřeno“ televizním přijímačům, které v testování prokáží, že budou schopné fungovat i v novém standardu vysílání. Seznam přijímačů, kterých je více než 950 a jejich počet se neustále zvyšuje, najdou diváci na www.dvbt2overeno.cz.
V přechodové síti nyní diváci naladí 14 programů a další by měly postupně přibývat.


Technické parametry:

Pardubice - Krásné: 28 k, horizontální polarizace, výkon ERP 100 kW (stejný výkon jako současné sítě 1 a 2, vyšší výkon než síť 3 = zlepšení pokrytí)

Domažlice - Vraní vrch: 31 k, horizontální polarizace, výkon ERP 10 kW (stejný výkon jako současné sítě 1 a 2, síť 3 z této lokality nevysílá = výrazné zlepšení pokrytí) Celkové pokrytí obyvatel: 76.0%


České Radiokomunikace a.s. (CRA) jsou leaderem v poskytování digitální infrastruktury. Kromě vysílacích služeb se firma zaměřuje na propojování světa televize, rádia a internetu. Provozuje vlastní datová centra a svým zákazníkům poskytuje špičkový výpočetní výkon. CRA disponují vlastní optickou páteřní sítí a díky silné vysílací infrastruktuře mohou nabídnout zákazníkům i bezdrátové řešení, případně připojení blízkých lokalit pomocí optických vláken.


Petra Miterová, Tiskový mluvčí, Neopublic Porter Novelli,
Anna Tůmová, Manažer marketingu a komunikace, České Radiokomunikace


 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/24949/ceske-radiokomunikace-pokracuji-v-budovani-prechodove-site-dvb-t2-vysilat-se-bude-i-na-pardubicku-a-domazlicku/