Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Čtvrtek • 28.03.2024 - 12:33:27   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Program | Články
 

Od Příběhů 20. století po Prasomily - čtyřicet nových dokumentárních projektů

  Autor: Česká televize , e-mail: info@ceskatelevize.cz Přidané: 29.07.2017


Autorské dokumenty, dokumentární seriály, cykly, docusoapy i nové publicistické formáty. Česká televize přinese na podzim přes čtyřicítku nových projektů, které se věnují současným společenským fenoménům, české vědě, krajině či historii. Nové dokumenty zahrnou například autentický pohled Olgy Špátové na náhradní rodičovskou péči, docusoap o životě světských, mapování neznámé historie Čechoslováků v gulagu nebo nové díly Českého žurnálu.


„Česká televize je i nadále největším producentem dokumentů u nás a projekty, které v nové sezoně odvysíláme, dokládají, jak široký žánrový i tematický záběr na tomto poli máme. Mezi novinkami najdete jak pořady zaměřené na doposud málo zmapované segmenty našich dějin, tak autorské pohledy na ty nejaktuálnější fenomény, jež zažívá naše společnost dnes. Vedle tradičních publicistických magazínů stojí v programu formáty inovativně kombinující různé žánrové prvky. Dokument tak i nadále zůstává oblastí, do které vkládáme velké, nejen tvůrčí, investice,“ říká generální ředitel České televize Petr Dvořák.

Česká televize tak na podzim nabídne například třináct nových dokumentárních seriálů a cyklů. Jedním z nich se stane i projekt režisérky Olgy Špátové Rodiče napořád, ve kterém sleduje těžké osudy dětí bez rodičů. V šesti dílech zachycuje šest různých cest, na nichž se setkávají rodiče s opuštěnými a zraněnými dětmi, jež k nim přicházejí z kojeneckých ústavů, z dětských domovů nebo od pěstounů na přechodnou dobu. „Prožila jsem krásné dětství, které mě ovlivnilo na celý život. Trápí mě, že osm tisíc dětí v České republice takové štěstí nemělo a vyrůstá bez rodičů v kojeneckých ústavech a dětských domovech,“ vysvětluje své motivace autorka projektu Olga Špátová.

Aktuálním tématem se zabývá i dokumentární seriál Uzamčený svět z teplické věznice, který má za cíl proniknout do životů těch, kteří si odpykávají první trest a kteří se do své současné situace dostali z nedbalosti, nepozornosti nebo souhrou nešťastných okolností. „Počet recidivistů v českých věznicích roste, sedm z deseti vězňů je ve vězení už poněkolikáté. Dokumentaristé zachycují příběhy odsouzených, kteří k výkonu trestu nastupují poprvé, i propuštěných, jež společnost přijímá většinou s obavami," popisuje kreativní producent Petr Kubica.

V nahlížení do situací a míst, pro běžného člověka neobvyklých, pokračuje i docusoap Světský o životě lidí, kteří většinu času tráví na pouťových či cirkusových štacích, dokumentární seriál Patrola, představující ty, kteří si jako své poslání zvolili obranu národa, nebo Život ve vzduchu, mapující denní chod letiště, řešení krizových situací, i propracovaný systém zajištění bezpečného provozu a komfortu pro pasažéry.

Řada projektů se obrací k tématu českých dějin. Například k třiceti tisícům nevinných československých občanů, kteří byli od 20. do 50. let dvacátého století vězněni v SSSR. Dokumentární cyklus Čechoslováci v gulagu se opírá i o dosud nepublikované archivními materiály KGB. Šestnáctidílný cyklus Příběhy 20. století zmapuje zase řadu dosud filmově ani historicky nezpracovaných fenoménů, které provázely tzv. normalizaci. „Tvůrci poprvé v českém dokumentu využijí metodu a techniku rozpracovanou slavným americkým dokumentaristou Errolem Morrisem, která je založena na očním kontaktu a soustředěných výpovědích,“ prozrazuje kreativní producent Petr Kubica.

Podzim v České televizi přinese i dokumentární portréty významných osobností. Nejen nové díly GENu, ale i soliterní snímky o Karlu Krylovi očima Vladimíra Merty, Jaroslava Hutky nebo Agnieszky Holland, Richarda Müllera v dokumentu Nepoznaný, Luby Skořepová v časosběrném filmu Sama nebo dokumentární portrét herečky Heleny Bušové ve snímku Zapomenutá hvězda Helena Bušová, ale i tenisty Radka Štěpánka.

Dokumentární mix ve vysílání České televize doplní nové díly Českého žurnálu, film Trabantem do posledního dechu nebo dokument Prasomilové o lidech, kteří si pořídili trochu neobvyklého domácího mazlíčka.


Velmi praktická publicistika

Publicistické magazíny, které se na podzim objeví v České televizi, se často nesou v duchu praktické pomoci, rad a návodů pro své diváky. Tak je například koncipován i originální cyklus s uznávaným fotografem Janem Šibíkem, který se spojil s Janem Šmídem, aby ukázal, Jak se fotí. A to na cestách po známých evropských metropolích. „Cílem pořadu je pomoci lidem, aby měli pěkné fotografie z cest a poznali i zajímavá místa, která nejsou v každém průvodci, a poznali tak genia loci daného města,“ shrnuje Jan Šmíd.

Dvojice herců Roman Zach a Jana Stryková pak poradí, jak udělat zásadní změny v bydlení – bez hypotéky, stavebního povolení a bez bourání. „Myslím, že pořad osloví i mladší generaci, studenty, partnerské a novomanželské dvojice. Díky pořadu totiž zjistí, že se nemusí bát zařídit si bydlení svých snů, že designéři nejsou až tak drazí a že je všechno vlastně možné,“ říká moderátor pořadu, herec Roman Zach.

V nových řadách se vrátí také Bedekr, Hlava rodiny nebo oblíbený Herbář.


Alžběta Plívová, Vedoucí Komunikace a PR, tisková mluvčí České televize


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
30.07.2017 • Zábava na tělo na podzim v České televizi
27.07.2017 • TV DAJTO prinesie exkluzívne zápasy z nemeckej Bundesligy!
27.07.2017 • Padesátiletá Husa a stodesetileté Vinohrady - Art na podzim ve znamení divadla
26.07.2017 • Kdo dohodí nejdál kancem a kdo mušce vzkřísí komára? Odpovědi na podzim na Déčku
26.07.2017 • Česká televize nabídne na podzim tři nové seriály
25.07.2017 • Holky se sprejem - aerosol, vlaky a emancipace v oceňovaném dokumentu Girl Power

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist