Půlka prázdnin, jak má být na Prima ZOOM v 31. týdnu
Autor: TV Prima/satCentrum , e-mail: info@iprima.cz Přidané: 30.07.2017
Budeme lovit dinosaury, dělat zákopy, zažijeme nelítostné války hmyzu, proběhneme se do historie a nejen to. Dokumentární skvosty pro vás: vypravíme se Do hlubin Země; budeme bojovat Ve jménu Athén; vydáme se na Lov dinosaurů; čekají nás další Nelítostné války hmyzu II a ještě více unikátních snímků na Prima ZOOM.


Prima ZOOM – svět ještě více zblízka!

31. 7., 23.00 hod. – Do hlubin Země (Pevnina)

Povrch naší planety působí nehybným dojmem. Jenže jak víme, zdání klame. V tomto případě má dokonce ke skutečnosti hodně daleko. Zemi každý den zasáhne nejméně 50 významnějších zemětřesení a 12 větších sopečných erupcí. Půda se nám neustále pohybuje pod nohama a mění se každou sekundu. Ale teprve na cestě do hlubin Země je zřetelně vidět, co udržuje tento gigantický „mechanismus“ v neustálé činnosti, jak to ovlivňuje náš život a jak geologické divy skryté pod obrovitými vodními masami oceánů působí na naši existenci – ať už o nich víme nebo ne. Do hlubin Země ukazuje naši domovskou planetu z takového úhlu pohledu, z jakého jsme ji dosud ještě nikdy neviděli.


1. 8., 20.00 hod. – Ve jménu Athén (Vítězství u Marathonu)

Perská říše si v 5. století př. n. l. během řecko-perských válek málem podmanila řecké městské státy. Tehdy musel jeden muž na řecké straně dokázat světu, že zvládne ubránit vlastní ideály. Proti němu stál perský císař, který přísně vyžadoval poslušnost poddaných a byl posedlý touhou rozšířit hranice své říše. Mezi ně se dostal zrádce s přáním znovu nastolit tyranii a syn, jenž toužil pomstít svého otce. Perské armády byly nesmírně početné a mocné, ale nakonec narazily na statečnost jediného města: Athén. Historický film Ve jménu Athén vás vtáhne do období antického Řecka. Vydejte se po stopách hrdinného Themistokla a jeho nebojácného protivníka Xerxese. Zažijete dvě pozoruhodná tažení, jedno na souši a druhé na moři: bitvu u Marathónu v roce 490 př. n. l. a Bitvu u Salamíny v roce 480 př. n. l. Střet Themistokla a Xerxese je příběhem o dvou stejně starých velikánech, kteří zažili podobně výjimečnou kariéru, ale jejich původ, víra a zvyklosti nemohly být rozdílnější. Jeden byl synem krále a druhý synem samotné demokracie. Do jejich neuvěřitelné války, jež se odehrála před zhruba 2 500 lety, se zapojily milióny vojáků.


2. 8., 20.00 hod. – Lov dinosaurů (Pachyrhinosaurus a Ceratops)

Nejlepší paleontologové na světě odkrývají prehistorická tajemství a pomocí špičkových digitálních efektů přivádějí dinosaury „zpátky k životu“. Seriál Lov dinosaurů nabízí jedinečnou příležitost nahlédnout do dávného koloběhu zrození a smrti největších zvířat, která kdy kráčela po povrchu naší planety.


2. 8., 21.00 hod. – Nelítostné války hmyzu II (1. díl)

Zasedněte do první řady při sledování nejnelítostnějších soubojů, které režíruje sama matka příroda. Ti, co je prohrají, nedostanou žádné obyčejné KO. Rovnou jsou sežraní zaživa! Na žádná pravidla se nehledí a dobře se najíst na cizí účet chce úplně každý. Skutečný svět pavouků, stonožek, škorpiónů a zabijáckých mravenců, jež bojují na život a na smrt, je prostě krutý. Kam se na ně hrabou římští gladiátoři!


2. 8., 23.00 hod. – Odkrývání zákopů (1/2)

Tým archeologů provádí historické vykopávky na flanderských polích v Belgii. Postupně se odkrývají dva zákopy – jeden spojenecký a druhý německý. Právě na tomto místě totiž začala šílená zákopová válka. Během pouhých čtyř let se rozběsnila naplno a nakonec umlkla navždy. Zanedlouho mají její historické pozůstatky zakrýt dálnice a nová obydlí. Už brzy dorazí na místo buldozery. Tým archeologů má jenom deset dní na to, aby našel a zachránil zbraně, nástroje a kosti, které zůstaly ležet na jednom z nejkrvavějších bojišť „velké války“. Dvoudílný snímek Odkrývání zákopů zachycuje jedinečné archeologické nálezy a s jejich pomocí postupně odhaluje jednotlivá stadia zákopové války. S každou další vykopanou starou puškou se rozehrávají dramatické rekonstrukce krvavých událostí. Co se dělo v zákopech před 90 lety? Uvidíte, jak muži stříleli z odstřelovacích pušek, třásli se pod dělostřeleckou palbou a ničili nepřátelská kulometná hnízda. Zároveň vychází najevo, jak podoba samotných zákopů odrážela průběh celé první světové války – začalo to mělkými prohlubněmi a skončilo ohromnými podzemními pevnostmi, ve kterých hledaly útočiště tisíce vojáků.


5. 8., 23.00 hod. – Divy Velké Británie (Příběh průmyslu)

Velká Británie je relativně malý národ semknutý na rozloze 243 610 km². Zabírá zhruba jednu třetinu rozlohy Texasu. Přesto byla požehnána velkým množstvím rozmanitých typů krajiny, pobřežních oblastí a architektonických skvostů. Může za to poděkovat vlastním bohatým dějinám, které se táhnou tisíce let do minulosti. Seriál se zaměřuje na odhalování fascinujících příběhů a skrytých tajemství nejoblíbenějších britských míst. Vydejte se na cestu napříč celou zemí a poznejte pravou tvář místních přírodních krás, světoznámých královských paláců, mystického Stonehenge i výdobytků „Zlatého věku vynálezů“. Oslavte s námi mezníky Velké Británie, díky kterým se změnil celý svět.

Vzhůru za poznáním s Prima ZOOM!


www.prima-zoom.cz – unikátní on-line magazín: základní info, program, aktuality, fotografie, zajímavé články a ještě něco navíc.


premiérové bloky        20.00 – 22.00 hod.              22.00 – 24.00 hod.
pondělí Cestovatelé a dobrodruzi Tajemství Země a vesmíru
úterý Po stopách historie Zvířata a my
středa Fascinující příroda Drsný svět
čtvrtek Zaostřeno na války Volání divočiny
pátek Úžasné oceány Záhady a konspirace
sobota Úchvatná říše zvířat Odkazy dávných civilizací
neděle Život naostro Zázraky vědy a techniky


S využitím zdroje: Mgr. Filip Budák, Externí dodavatel PR oddělení, 30. 7. 2017





 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/24952/pulka-prazdnin-jak-ma-byt-na-prima-zoom-v-31-tydnu/