Seznam.cz spustil beta verzi Jízdních řádů, propojení s mapovými podklady nabízí v ČR dosud nepoznanou uživatelskou zkušenost
Autor: Seznam.cz , e-mail: info@seznam.cz Přidané: 06.08.2017
Po sedmi letech boje s monopolem společnosti CHAPS na zdrojová data jízdních řádů České republiky Seznam.cz spustil beta verzi vlastních Jízdních řádů. K existující aplikaci Pubtran přibyla samostatná webová služba, hledání na domovské stránce Seznam.cz a také iOS aplikace.


Jízdní řády jsou navázány na mapové podklady ze služby Mapy.cz. Proto umí najít kompletní cestu z místa na místo, ne pouze ze zastávky na zastávku. Kromě toho Seznam.cz nabízí všem, kdo cestují do zahraničí, kompletní jízdní řády v řadě evropských destinací. Dodejme pak, že nově lze v aplikacích zakoupit i SMS jízdenky ve městech, která tuto možnost nabízejí.

Hlavní výhodou Jízdních řádů od Seznam.cz v porovnání s konkurencí je využití vlastních mapových podkladů. Toto propojení lidem umožňuje podívat se zároveň na informaci i na trasu vybraného spoje. Obojí lze navíc prokliknout pro získání bližší informace. Jízdní řády při plánování počítají také s přesnou trasou pěšího přesunu. S tím souvisí i fakt, že není nutné znát přesný název zastávky. Zadáte pouze kam se chcete dostat a Jízdní řády vás krok za krokem dovedou k nejbližší zastávce. Zároveň přesně změří reálný čas včetně přesunů.

Samozřejmostí je možnost vybrat si spojení bez přestupů či bezbariérové, nebo zvolit jen některé způsoby dopravy (tramvaj, autobus, metro…). Nechybí možnost uložit si častá hledání – třeba do práce. Opačný směr se ukáže jedním klikem. Trasu veřejnou dopravou můžete plánovat i rovnou z hlavní stránky Seznam.cz, a to pomocí hledacího okna.

„Rozhodli jsme se vybudovat konkurenci dosud jedinému celorepublikovému hráči. Ten podle nás dlouhodobě zneužívá fakt, že má exkluzivní data, a dále je nezveřejňuje správně, přestože mají být ze zákona otevřená. Z provozu aplikace Pubtran i hledání spojení na Mapy.cz vidíme, že o náš způsob plánování tras veřejnou dopravou je zájem. Proto nás od spuštění Beta verze neodradilo ani to, že vinou monopolu, stále nemáme komplexní informace. Uzavíráme smlouvy s jednotlivými dopravci, abychom veřejně dostupná data průběžně doplňovali a mohli tak poskytovat lidem co nejlepší službu. Zároveň jsme připraveni obratem jakékoliv další dopravce do našich dat přidávat. Proti podle nás nelegálnímu chování společnosti CHAPS budeme nadále bojovat všemi dostupnými prostředky,“ vysvětluje Jan Štěpán, produktový manažer Jízdních řádů.

Kompletní data má Seznam.cz ve svých jízdních řádech například v Jihomoravském kraji, v Praze či Plzni. Zde je díky přímé spolupráci s dopravci získává včetně informací o zpožděních spojů v reálném čase. Na jiných místech republiky mohou některé detailnější informace, jako zpoždění, chybět. Veřejně dostupné zatím nejsou ani jízdní řády všech vlaků, tramvají, trolejbusů či mezinárodních linek. „Jakmile se nám podaří data získat, bez prodlení je do Jízdních řádů budeme přidávat,“ dodává Jan Štěpán.


V Evropě je běžným standardem otevřenost strojově čitelných dat z jízdních řádů. Díky tomu mají lidé k dispozici spoustu aplikací od různých poskytovatelů, které jsou na těchto datech založené. Česká republika je bohužel negativní výjimka: data z jízdních řádů musí dopravci ze zákona pod hrozbou sankcí poskytovat jedné firmě. Zájem uživatelů je až na posledním místě. Pozitivním příkladem může být naopak Švýcarsko: veškerá data o jízdních řádech jsou dostupná všem. Jízdní řády od Seznam.cz proto vyhledávání v kompletních švýcarských jízdních řádech také nabízejí. „Švýcarsko je země, která by pro nás v otevřenosti dat mohla být vzorem. Samozřejmě není v Evropě samotné. Cestovatele proto potěšíme také jízdními řády vybraných velkých měst z Itálie, Španělska a Francie. Namátkou jmenujeme Florencii, Benátky, Bolognu, Palermo, Grenoble, Marseille, Nice, Bordeaux, Paříž, Barcelonu, Madrid, Valencii či Malagu. Výběr je už nyní velký a budeme jej neustále rozšiřovat,“ dodává Jan Štěpán.


Irena Zatloukalová, Manažer PR a interní komunikace, Seznam.cz

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/24980/seznam-cz-spustil-beta-verzi-jizdnich-radu-propojeni-s-mapovymi-podklady-nabizi-v-cr-dosud-nepoznanou-uzivatelskou-zkusenost/