Družice SES/EchoStar s termínem startu
Autor: Petr Miklík , e-mail: Petr.Miklik@seznam.cz Přidané: 07.09.2017
Satelit SES 11/EchoStar 105 (společný podnik skupiny SES a firmy Echostar) s využitím dříve vyzkoušeného stupně rakety Falcon 9 společnosti Space X bude vynesen do kosmu ne dříve než v říjnu 2017. Očekávalo se, že mnohokrát odkládané vypuštění satelitu se uskuteční během září a původně bylo naplánováno na 27. 9. 2017, ačkoliv v dřívějších plánovaných termínech - říjen 2016, listopad 2016 a červenec 2017 - se start neuskutečnil.


Jedná se o vynesení družice SES-11, kde si společnost EchoStar pronajala větší část satelitní kapacity a který bude vypuštěn jako EchoStar-105. Bude využit první stupeň rakety společnosti SpaceX a je to potřetí kdy skupina SES využije dříve vyzkoušenou raketu SpaceX. Podle informací z branže dřívější misí rakety bylo doplnění nákladu na mezinárodní vesmírné stanici ISS (International Space Station).

Společnost EchoStar bude mít na satelitu 24 transponderů v pásmu Ku, aby nahradila kapacitu digitální sítě, kterou si nyní společnost pronajímá na družici AMC 15, vlastněnou skupinou SES. Pro svou polovinu nového satelitu, skupina SES plánuje provozovat transpondery v pásmu C pro distribuční služby obrazu a dat.

Satelit SES 11/EchoStar 105 bude mít při startu přibližnou hmotnost 5400 kgs. Pro užitečný náklad této hmotnosti to znamená, že společnost SpaceX se asi pokusí o přistání prvního stupně rakety Falcon 9 za letu na plovoucím člunu z mysu Canaveral v Atlantském oceánu.


S využitím zdroje: Chris Forrester, Advanced-television.com, volně upraveno a zkráceno

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/25104/druzice-ses-echostar-s-terminem-startu/