Start rakety Ariane 5 se dvěma satelity řízeně přerušen
Autor: Petr Miklík , e-mail: Petr.Miklik@seznam.cz Přidané: 08.09.2017
Start rakety Ariane 5 se dvěma telekomunikačními satelity na palubě, plánovaný na noc na středu středoevropského letního času, se v poslední sekundě nezdařil. Jak ukázaly živé záběry provozovatele Arianespace, nosná raketa na konci odpočítávání zůstala na kosmodromu Kourou ve Francouzské Guyaně v Jižní Americe. Podle informací společnosti Arianespace byl start rakety zrušen krátce před startem.


„Po zažehnutí hlavního motoru došlo k automatickému přerušení startovací sekvence, spuštěné palubním počítačem. Příčina ještě není známa.“ Společnost to dala oznámit. Raketa a satelity jsou v bezpečném stavu. Nový pokus o start se zřejmě uskuteční v příštím týdnu.

Hlavní motor rakety Ariane 5 se zapálí několik sekund před přídavným raketovým motorem (booster). V této době je motor kontrolován v procesu řízeným počítačem a v případě anomálie může být vypnut. „To nastalo včera. Raketa vzlétne teprve se zapálením tuhého paliva přídavného raketového motoru za dobu 7 sekund.“ Do té doby je možné řízené přerušení startu. Společnost dále uvedla, že nyní jsou analyzovány data, aby byla zjištěna příčina poruchy.

Podle oznámení je satelit Intelsat 37e určen pro mezinárodního provozovatele Intelsat. Satelit BSAT-4a byl konstruován pro japonského provozovatele B-SAT. Po druhé by vlastně měly být na svoji oběžnou dráhu vyneseny čtyři stejné satelity evropského satelitního navigačního systému Galileo.


S využitím zdroje: Infosat.de, volně upraveno a zkráceno

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/25112/start-rakety-ariane-5-se-dvema-satelity-rizene-prerusen/