Emoce, ženy, tvrdá dřina i zranění v portrétu tenisty Radka Štěpánka
Autor: Česká televize , e-mail: info@ceskatelevize.cz Přidané: 09.09.2017
V žebříčku ATP byl v první desítce, vyhrál pět turnajů, osmnáct ve čtyřhře, triumfoval na Australian Open i US Open. Dvakrát se stal vítězem Davisova poháru. Je mu 38 let a stále profesionálně hraje. Osobnost české tenisové legendy přiblíží nový dokument Jany Škopkové nazvaný podle Radkovy přezdívky Štěpec. Diváci film uvidí v úterý 12. září od 21 hodin na ČT2.


Natáčení časosběrného dokumentárního portrétu začalo v roce 2014, když si Radek při zápase v Paříži zranil záda. Kamery sledovaly jeho postupný návrat zpátky do tenisového světa, jeho tréninky v USA i v Praze. Film zachycuje i emotivní atmosféru při Davisově poháru, kdy Štěpánka na kurtu sledoval i jeho největší idol z dětství Ivan Lendl. „Davis Cup je něco posvátného. Je to výjimečná událost. Už když si doma balím tričko s českým lvem, cítím velkou hrdost. Pro mě je čest reprezentovat naši malou zemičku,“ svěřuje se Radek Štěpánek a dodává: „Když mě oslovili s myšlenkou točit dokument, vzal jsem si chvíli na rozmyšlenou. Na společnost kamer jsem zvyklý od mládí. Snad se diváci dozvědí něco nového, a když ne ode mě, tak od mých kamarádů.“

Radek Štěpánek nechal filmaře nahlédnout i do svého soukromí. Žil se světovou tenisovou jedničkou Martinou Hingisovou, tři roky byl ženatý s Nicole Vaidišovou, svého času sedmou hráčkou světa, po rozvodu navázal vztah s českou jedničkou a druhou hráčkou světa Petrou Kvitovou. Jaké to je žít se ženami, které také jezdí po turnajích a mají kolem sebe týmy lidí, které je chrání před okolím? „Když se berou dva vrcholoví sportovci, není to určitě jednoduché. Ani jeden z nich nechce svou kariéru odložit a věnovat se partnerovi. Když se oba snaží uspět ve svém sportu a dávají tomu všechno, tak se to na jejich vztahu podepíše. Přikláním se spíš k tomu, aby se sportovci ženili dříve, protože se tím uklidní. Vracejí se pak domů k manželce a žijí spořádaný život, který je potřeba k tomu, aby mohli pracovat na pořádné kariéře,“ říká například ve filmu nejlepší fotbalista Evropy z roku 2003 Pavel Nedvěd. Kromě něj v dokumentu o tenistovi promluví i Petr Čech nebo Jaromír Jágr.

Natáčení skončilo ve chvíli, kdy v březnu 2017 podstoupil Štěpánek operaci bederní páteře. „Všeobecně platí, že točit s vrcholovými sportovci v době jejich aktivní kariéry je vždy složité. Musí se soustředit na výkon a televizní štáb je to poslední, co k sobě chtějí pustit. Nám se to ale, myslím, povedlo, a tak vznikl dokument, který snad zaujme nejen fanoušky tenisu,“ uzavírá režisérka Jana Škopková.


Štěpec

režie a scénář Jana Škopková
dramaturgie: Jaromíra Hüttlová
vedoucí výroby: Barbora Svobodová
kamera: Lubomír Stibůrek a Miroslav Šnábl


Karolína Blinková, tisková mluvčí, Česká televize

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/25116/emoce-zeny-tvrda-drina-i-zraneni-v-portretu-tenisty-radka-stepanka/