Studentského Oskara vyhrála po Janu Svěrákovi režisérka Marie Dvořáková
Autor: Česká televize , e-mail: info@ceskatelevize.cz Přidané: 15.09.2017

Krátký film Kdo je kdo v mykologii, jehož koproducentem je Česká televize, získal cenu Americké filmové akademie v kategorii hraných studentských snímků. Dostal se tak do širšího výběru na Oskara v kategorii krátkometrážních hraných filmů.


„Podpora krátkého filmu je dalším přínosem České televize tuzemské audiovizi. Spolupráci s odbornými školami a studenty se snažíme rozvíjet co nejintenzivněji. A jak je vidět, máme nejen šťastnou ruku při výběru, ale zejména velmi talentované mladé tvůrce,“ konstatuje vedoucí Filmového centra České televize Helena Uldrichová.

Akademie posuzovala rekordních 1587 příspěvků, z celkem 267 amerických a 89 zahraničních univerzit. Zvítězil patnáctiminutový film režisérky Marie Dvořákové. „Chtěla jsem odvyprávět příběh, který se sice odehrává v malé místnosti, ale přitom se jedná o největší dobrodružství, které si lze představit. Chtěla jsem, aby se publikum ponořilo vizuálně i intelektuálně do světa, jenž se dá zažít pouze prostřednictvím klasického filmového triku a iluze,“ vysvětluje Marie Dvořáková, absolventka FAMU nyní studující v New Yorku.

Kdo je kdo v mykologii vypráví o mladém hudebníkovi, kterému se na chvíli obrátí život vzhůru nohama, když se po koncertě na tanečním večírku ocitne v podivném pokoji mladé dívky, kde se hroutí stará knihovna a plesnivé skvrny na zdech proměňují své tvary a lákají ho blíže poznat krásu ženského těla a svět erotiky.

V minulosti získalo nominaci na studentského Oskara už několik českých filmů, ale proměnit ji ve vítězství se podařilo jen Janu Svěrákovi se snímkem Ropáci v roce 1989. Režisérka Marie Dvořáková převezme ocenění v kategorii „Nejlepší hraný film“ 12. října v Los Angeles. Producentem oceněného snímku je společnost Negativ.


Karolína Blinková, tisková mluvčí České televize

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/25144/studentskeho-oskara-vyhrala-po-janu-sverakovi-reziserka-marie-dvorakova/