Štatistiky meraní kvality internetového pripojenia za prvých sto dní
Autor: RÚ SK , e-mail: info@teleoff.gov.sk Přidané: 17.09.2017
Za prvých sto dní od spustenia nekomerčnej aplikácie MobilTest do pilotnej prevádzky používatelia vykonali 22,5 tisíca testov kvality internetového pripojenia. Najvyššia rýchlosť sťahovania dát v mobilných LTE sieťach bola nameraná v Bratislave v sieti Slovak Telekom, a.s. a predstavovala hodnotu 260 Mbps, čo v mnohých prípadoch prevyšuje namerané hodnoty pri pevnom internetovom pripojení.


Najvyššia nameraná rýchlosť odosielania dát v mobilných sieťach bola 50 Mbps (v rovnakej mobilnej sieti). Najvyššia nameraná rýchlosť sťahovania dát v pevnej sieti bola 914 Mbps a rýchlosť odosielania dát bola 785 Mbps. Obe hodnoty boli namerané v akademickej sieti SANET. Výsledky všetkých doteraz vykonaných testov sú dostupné na prehľadnej mape dostupnej na www.meracinternetu.sk. K dispozícii sú aj otvorené dáta meraní.


Nekomerčná aplikácia MobilTest umožňuje občanom bezplatné overenie kvality mobilného a pevného pripojenia k internetu na miestach, ktoré ich zaujímajú. Používateľ si môže otestovať svoje internetové pripojenie v miestach, kde sa často pohybuje, napr. v okolí svojho domu, práce alebo školy, víkendovej chaty a na cestách k nim. Svoje merania môže následne porovnať na mape s výsledkami meraní iných používateľov, ktoré urobili na rovnakých miestach, v podobnom alebo inom čase, v sieti rovnakého alebo iného operátora. Tieto porovnania môže zohľadniť napr. aj pri budúcom rozhodovaní, ktorý z operátorov mu bude poskytovať služby v ďalšom období.

Aplikáciu vydala nezávislá autorita - Úrad pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb (Regulačný úrad - RÚ) v spolupráci s rakúskou spoločnosťou. Je dostupná v slovenskom a anglickom jazyku pre všetky moderné webové prehliadače a (inteligentné) mobilné telefóny s operačným systémom Android a iOS.

Ponúka napr.: možnosť synchronizovať výsledky testov z niekoľkých rôznych zariadení a mapu zobrazujúcu celkové výsledky testov. Aplikácia je na stiahnutie do mobilov a tabletov bezplatne dostupná v internetových obchodoch Apple Store a Google Play Store pod názvom „RU MobilTest“. Krátke video o možnostiach využitia aplikácie je dostupné na YouTube.


Ing. Roman Vavro, tlačový hovorca, Úrad pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/25152/statistiky-merani-kvality-internetoveho-pripojenia-za-prvych-sto-dni/