HbbTV SAT.TV z družice Eutelsat Hot Bird 13C
Autor: Petr Miklík , e-mail: Petr.Miklik@seznam.cz Přidané: 20.09.2017
Na satelitu Hot Bird 13C na orbitální pozici 13° východně zahájil vysílání kanál HbbTV s identifikací SAT.TV, který s využitím tzv. chytrých televizorů nabízí programového průvodce pro všechny volně přijímatelné televizní programy, které vysílají na satelitech Hot Bird 13B-E na pozici 13° východně, popř. na družicích na orbitální pozici 7/8° západně. V sobotu 16. 9. 2017 byla tato nová služba představena na veletrhu IBC v Amsterodamu.


Jak můžeme využít kanál HbbTV s chytrým televizorem?

Nejprve je třeba provést nové (manuální) naladění transponderu na satelitním přijímači. Kanál lze přijímat na transponderu č. 152 providera M-Three satcom, kmitočet 11,642 GHz, horizontální polarizace, Symbol Rate: 27500 kSymb/s, FEC: 3/4, norma: DVB-S2/8PSK, identifikace: SAT.TV. Následně musí být kanál SAT.TV zcela běžně vyvolán v seznamu stanic na přijímači. Zkontrolujeme, že máme internetové připojení na chytrém televizoru.

Pro využívání služby SAT.TV HbbTV je třeba nejdříve mít instalovanou aplikaci na přístroji Android, popř. přístroji Apple. Aplikaci lze bezplatně stáhnout přes iTunes App Store a Google Play Store. Aby aplikace fungovala musí být následně vytvořen osobní účet. Proto budeme požádání o email, datum narození a zemi. Případně se můžeme přihlásit pomocí účtu Google nebo Facebooku.

Aby funkce HbbTV vůbec poprvé fungovala, musí být přístroj HbbTV spárován s personalizovanou (osobní) aplikací. To funguje takto: když je kanál vyvolán v seznamu programů na chytrém televizoru, musí být pomocí aplikace na chytrém telefonu v menu „Pair my TV Set (Spárovat můj televizor)“ vygenerován dočasný kód, a ten opět musí být pomocí dálkového ovládání chytrého televizoru vložen a potvrzen. Když se přihlásíme s dočasným kódem, získá uživatel své personalizované doporučení zobrazené přímo na televizoru s podporou HbbTV.

Pokud je zobrazený kanál uložen na satelitním přijímači, existuje dokonce možnost přepnutí na požadovaný program. To je velmi praktická vlastnost. Díky dodatečnému využitím standardu HbbTV tak získá divák s vybavením pro příjem družic Hot Bird - prostřednictvím svého televizoru připojeného na internet - přímý přístup k předem vybraným a doporučeným programům.


S využitím zdroje: Infosat.de, volně upraveno a doplněno

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/25169/hbbtv-sat-tv-z-druzice-eutelsat-hot-bird-13c/