Dvořák: Jedna kompenzační licence je nedostatečná
Autor: Lukáš Polák , e-mail: polak@satcentrum.com Přidané: 07.09.2007
Včerejším hostem Impulsů Václava Moravce byl na Rádiu Impuls generální ředitel televize Nova Petr Dvořák. Tématem diskuze byla především digitalizace, ale také podzimní plány televize se zpravodajstvím a nová grafika. Plánuje Nova dalšího Milionáře? I o tom její ředitel hovořil.


Nova a proces digitalizace

Moderátor Moravec se ptal Petra Dvořáka na to, jaké má televize Nova největší trable v souvislosti s digitalizací. „Trable? Já bych to nenazval trablemi, my nemáme žádné trable,“ konstatoval Dvořák. Nova dle jeho slov vedla v Domažlicích velmi intenzivní kampaň celé prázdniny, jak na obrazovce, tak i přímo mezi lidmi. „Dnes se mi dostala do ruky čísla, která jsou z výzkumu agentury STEM, a ta ukazují, že 99 procent obyvatel Domažlicka má možnost v tuto chvíli si naladit programy českých televizí,“ řekl Dvořák. Za nejslabší místo české digitalizace považuje ředitel Novy nechuť vést informační kampaň na její propagaci. „Stát pořád hraje tu kartu, že se nemusí domluvit se stávajícími vysilateli, a že ten proces proběhne i bez nich. A to si myslím, že je chyba a snažíme se to státním úředníkům stále vysvětlovat,“ dodal Dvořák.

Vedení televize Nova samozřejmě není spokojeno s počtem kompenzačních licencí (jedna), které by na ní při schválení současné podoby diginovely čekaly. „Ta původní představa, která byla před tímto návrhem, byla ta, že jak televize Nova, tak televize Prima získá dvě kompenzační licence, obě dvě na dobu platnosti 12 let. V současné době ten stav je jiný, my dostáváme ne jednu, ale když to mám porovnávat k předchozímu stavu, tak dostáváme jednu půl kompenzační licenci, protože je platná pouze na dobu 3-5 let, to znamená do doby toho finálního vypnutí analogového signálu. Já si myslím, že to dostatečné není a že poslanci v Poslanecké sněmovně ještě toto přehodnotí,“ řekl Petr Dvořák. Ředitel Novy také nepřímo neznačil, že kdyby byl poškozen její vlastník, nemůže vyloučit ani právní kroky. „Nechme projít zákon, a pak se bavme... Znáte tu říkačku, co by, kdyby…atd.“ zavtipkoval Dvořák.

První digitální kanál, který by televize Nova ráda spustila, by byl sportovní. Podle představ Petra Dvořáka by toto proběhlo jednoduše – převedením Galaxie Sport do pozemního digitálu. Zde ovšem vyvstává otázka. Byl by kanál vysílán volně? Těžko. Exkluzivní přenosy, které teď vysílá Galaxie, by bylo zapotřebí zaplatit, a tak by se mohla Nova Sport, jak někteří nový program nazývají, stát prvním kódovaným kanálem v pozemním digitálu u nás, nebo by byl druhá možnost – nekódované vysílání ovšem s velkým počtem reklamních bloků, které by pokryly náklady na výrobu programu a vysílací práva.

Moderátor Moravec se nezapomněl Petra Dvořáka zeptat ani na problém, který trápí v současné době diváky, kteří sledují digitální vysílání na Ústecku. Zde totiž Nova v multiplexu A stále chybí. „My dneska ještě nemáme hotovou smlouvu s Českými radiokomunikacemi o tom, abychom mohli v oblasti Ústí vysílat. Jakmile ji dotáhneme a dohodneme se na obchodních podmínkách, okamžitě druhý den budeme vysílat,“ řekl Dvořák a upozornil, že v tuto chvíli není problém na jejich straně.


Nova a její nová grafika

Prvním a stále ještě horkým tématem byl nový vizuál českých televizí. Ředitel Dvořák mluvil samozřejmě hlavně o té „novácké“. Přiznal, že v její změně chtěl mít hlavní slovo. „Ta změna, která se udála na naší obrazovce, je docela velká a protože je velká, tak samozřejmě chci mít poslední slovo,“ řekl Dvořák. „Chci vidět, jakým způsobem se vlastně celá Nova bude měnit,“ dodal ředitel Novy. O změně loga komerční jednička neuvažuje. „Logo televize Nova je velmi známé, je kvalitní a nevidím důvod, proč bychom ho měli měnit,“ myslí si Dvořák. Moderátor Václav Moravec se zeptal i na názor na změnu grafiky veřejnoprávní České televize. „Jako platící koncesionář musím říci, že je mi to úplně jedno,“ řekl suše.


Chystá se nová studiová budova na Barrandově

Televize Nova také na podzim chystá zahájení provozu nové vysílací budovy. Ta bude stát na pražském Barrandově. Budova je již zkolaudovaná a vybavuje se novými technologiemi. „Diváci se dočkají velkých změn zpravodajství, které je zatím velmi oblíbené. Bude modernější, bude dynamičtější a všechny ostatní věci se diváci dozví poté, až ho najdou na obrazovce,“ sdělil ke změnám Dvořák. Nový news-room slíbil ředitel Novy moderátorovi i divákům do konce listopadu. Dvořák nevylučuje, že kromě Televizních novin a jejich odpolední mutace, by se mohli diváci dočkat i další zpravodajské relace, ale v horizontu nejbližší doby, což je konec roku, se o tom neuvažuje. Televize Nova by mohla také přichystat na obrazovku návrat formátu, jaký znají diváci z dob soutěže Chcete být milionářem? „Velmi teď zkoumáme možnosti převzetí podobného typu formátu, který by byl možná trochu modernější a pokud takový najdeme, tak o něm budeme přemýšlet,“ řekl Dvořák.


Zdroj: Lukáš Polák, satCentrum, 0:05

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/2517/dvorak-jedna-kompenzacni-licence-je-nedostatecna/