Travelxp 4K s řádným a kódovaným vysíláním ve formátu 4K/HDR z družice Hot Bird 13E
Autor: Petr Miklík , e-mail: Petr.Miklik@seznam.cz Přidané: 01.10.2017
Satelitní provozovatel Eutelsat informoval, že k dnešnímu dni, neděli 1. 10. 2017 spustí komerční provoz stanice Travelxp 4K v módu 4K HDR na satelitu Hot Bird 13E na orbitální pozici 13° východně. Stanice v únoru 2017 uzavřela dlouhodobou smlouvu se společností Eutelsat, aby mohla využít významné pokrytí signálem z družice Hot Bird při šíření programu v kabelových sítích a platformě IPTV v Evropě, na Blízkém východě a v severní Africe.


Od ledna 2017 kanál vysílal volně a zkušebně jako celosvětově první cestovatelská stanice ve formátu 4K. V současnosti je signál kódován. V následujících měsících bude stanice Travelxp 4K dostupná v angličtině, španělštině, polštině, srbštině, chorvatštině a nizozemštině. Spuštění vysílání v dalších jazycích bude brzy oznámeno.

Kanál bude nejdříve produkovat 100 hodin prvotřídních cestovatelských pořadů po celém světě s multikulturními hostiteli. Verze ve formátu 4K značky Travelxp následuje po úspěchu varianty Travelxp HD, která nabízí stoprocentně původní prémiovou produkci pořadů z oblasti cestování a životního stylu pro více než 50 miliónů domácností po celém světě.

Stanice využívá systém HEVC (High Efficiency Video Coding) s barevnou hloubkou 10 Bitů pro kódování svého obsahu, který přenášen s 50 snímky za sekundu, v barevném prostoru BT2020, vysokém dynamickém rozsahu HDR (High Dynamic Range) a se standardem HLG (Hybrid Log Gamma). Standard, který vyvinuly společnosti BBC a NHK, vytváří bohatý a dynamický obraz, kde se zvyšuje poměr kontrastu mezi nejjasnějšími a nejtmavšími oblastmi obrazu a rozšiřuje rozsah zobrazovaných barev.

Standard HLG je kompatibilní s přístroji se standardním dynamickým rozsahem SDR (Standard Dynamic Range), které umožňují zobrazit obraz ve velmi vysokém rozlišení Ultra HD (v módu SDR).


Parametry pro příjem Travelxp 4K:

družice: Hot Bird 13E
orbitální pozice: 13° východně
transponder: č. 111
provider: Eutelsat
kmitočet: 10,727 GHz
polarizace: horizontální
Symbol Rate: 30000 kSymb/s
FEC: 3/4
norma: DVB-S2/8PSK; HEVC/UHD
kód: Viaccess 5.0
Internet: www.travelxp.tv


S využitím zdroje: Infosat.de, volně upraveno a zkráceno

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/25217/travelxp-4k-s-radnym-a-kodovanym-vysilanim-ve-formatu-4k-hdr-z-druzice-hot-bird-13e/