Dívka z Kambodže našla štěstí v Kroměříži
Autor: Česká televize , e-mail: info@ceskatelevize.cz Přidané: 02.10.2017
Jarka z Kambodže už v šesti letech převzala zodpovědnost za své dva bratry. Skoro jako máma se starala o kojence a batole. Tamara z Kroměříže dala ve snu slib svému bratranci, že kambodžskou holčičku, jeho dceru, zachrání. Jejich společný životní příběh zachycuje dokumentární film Můj skřítek se jmenuje Resmay, který uvede ČT2 v úterý 3. října ve 21.00 hodin.


Retrospektivní dokument vychází z Jarčina deníku a z pozdější Jarčiny a Tamařiny společné cesty do Kambodže. Vypráví příběh chudé kambodžské dívky Jarky, která se ve dvanácti letech rozhodla odjet do daleké země jménem Česká republika. Do té doby neuměla ani číst ani psát a žila v ponižujících podmínkách. Musela tvrdě pracovat, starat se o mladší sourozence, měla hlad a často byla i fyzicky týraná. Věděla, že hůř už se mít nemůže. Do jejího příběhu ale vstoupila čtyřnásobná matka, Tamara, kterou ve snu navštívil mrtvý bratranec s prosbou, aby se postarala o jeho v Kambodži narozenou a do té doby utajenou dcerku.

„První návštěvu u Tamary a její nové kambodžské dcery Jarky jsem probrečela. Brečela jsem ještě mnohokrát, když jsem slyšela vyprávění o Jarčině krutém životě a o její cestě k české adoptivní mámě. Běhal mi mráz po zádech, když jsem slyšela, jak se Tamara o existenci Jarky vůbec dozvěděla,“ popisuje vznik snímku režisérka Markéta Nešlehová.

Film svědčí o vítězství nezlomné Tamařiny vůle, která zachránila život nejen Jarce, ale pomohla zlepšit životní podmínky dalších osiřelých kambodžských dětí. „Chtěla jsem ukázat, jak obyčejní lidé mění svět k lepšímu. Všichni můžeme a máme mít zodpovědnost za stav světa. Intimní drama Tamary a Jarky má navíc strhující příběh, happy end i kontext, který nás přesahuje,“ uzavírá Markéta Nešlehová.


Můj skřítek se jmenuje Resmay

režie a scénář: Markéta Nešlehová
kamera: Vít Bělohradský
dramaturgie: Veronika Korčáková
kreativní producentka: Martina Šantavá
vysílá: ČT2 v úterý 3. října ve 21.00 hodin


Tiskové oddělení České televize

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/25218/divka-z-kambodze-nasla-stesti-v-kromerizi/