Zlatá Praha pozlatila Červenou
Autor: Česká televize , e-mail: info@ceskatelevize.cz Přidané: 02.10.2017

Letošní nejvyšší ocenění festivalu Zlatá Praha Grand Prix Golden Prague získal dokument o operní pěvkyni Soně Červené. Snímek Červená režisérky Olgy Sommerové zvítězil v konkurenci dalších dvaasedmdesáti děl ze šestnácti zemí světa.


„Červená je filmem o úžasné dámě, která se z kabaretní pěvkyně v Československu stala mezinárodní hvězdou. Ve své životní roli Carmen umírala ve sto šestapadesáti inscenacích na pěti kontinentech. Červená je ale také filmem, který mistrovsky propojuje filmové archivy o Evropě dvacátého století s emocionálním a někdy až humorným kontrastem mezi její vřelostí a traumatickými situacemi, v nichž se ocitla,“ zdůvodňuje výběr mezinárodní porota složená ze zástupců Německa, Velké Británie, Česka, Finska a Slovinska.

Cenu od sklárny Moser si umělkyně osobně převzala spolu s režisérkou Olgou Sommerovou při sobotním závěrečném večeru, kterým vyvrcholil letošní 54. ročník festivalu. „Olga vlastně nestvořila film o Soně Červené, ona stvořila film o dvacátém století a o všech osudech, které byly tak skřípnuté jako já, jenomže já měla tu vůli a odešla,“ vysvětluje Soňa Červená a Olga Sommerová ji doplňuje: „Třicet let byla vymazána z povědomí národa, protože jako mnoho jiných emigrantů odešla do světa za svobodou, a já jsem cítila jako povinnost učinit o ní celovečerní film.“

Přihlášené snímky od celkem čtyřiceti producentů a televizních společností z celého světa se utkaly ve dvou hlavních kategoriích - Dokumenty o hudbě, tanci a divadle a v kategorii Performing Arts zahrnující hudební a taneční pořady včetně záznamů koncertů. V té se vítězným stal britský snímek Mladí muži, příběh o první světové válce, který je odvyprávěn výhradně hudbou a tancem. Kategorii Dokument vyhrál německý film Umlčeni – skladatelé v revolučním Rusku, jež vznikl v době stého výročí ruské revoluce a vypovídá o tom, jak revoluce mnohé hudební skladatele nejprve propagandisticky využila, aby je posléze zlikvidovala.

Ocenění Nadace Dagmar a Václava Havlových Vize 97 si v sobotu večer odnesl norský dokument Nečekané. Kaleidoskop a cenu České televize získal poetický švédský snímek Sekyra. V něm světoznámý choreograf Mats Ek zcela záměrně ignoruje všudypřítomný diktát kultu mládí a ukazuje, že krása pohybu a lidského těla vůbec nesouvisí s věkem.


Grand Prix Golden Prague

Červená

Soukromý i profesní život Soni Červené poznamenaly bouřlivé dějiny 20. století a jeho dva totalitní systémy, nacismus a komunismus. Film ukazuje ve vzpomínkách i historických dokumentech důležité momenty její cesty, protagonistka nezastírá ani další nelehké životní peripetie. Navzdory všem okolnostem ale před kamerou Olgy Špátové stojí silná žena, vynikající umělkyně světového renomé, jejíž ohromující umělecká dráha čítá sto operních rolí ve čtyřech tisících vystoupeních na jevištích pěti kontinentů. V Praze začala novou českou kariéru v 77 letech. Úspěch se dostavil. Byla to právě Soňa Červená, kdo v Národním divadle prosadil operu o Miladě Horákové, kterou označuje za svou největší hrdinku 20. století.

Koprodukční snímek České televize natočila režisérka Olga Sommerová, producentem je Pavel Berčík z Evolution Films. Od září je film ke zhlédnutí v kinech.


Karolína Blinková, tisková mluvčí České televize

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/25220/zlata-praha-pozlatila-cervenou/