Show Jana Krause – 4. 10. 2017
Autor: TV Prima , e-mail: info@iprima.cz Přidané: 03.10.2017

Vodní slalomáři Jiří Prskavec, Ondřej Tunka a Vít Přindiš, herec Martin Finger a biolog Peter Celec se představí v Show Jana Krause. Premiéru dalšího dílu Show Jana Krause uvidíte ve středu 4. října ve 21.35 hod. na Primě.


Jiří Prskavec, Ondřej Tunka a Vít Přindiš – čerství mistři světa ve vodním slalomu. Čeští reprezentanti zahájili světový šampionát ve francouzském Pau triumfálně – podobně jako na červnovém mistrovství Evropy – ani tady nenašli přemožitele! Francouzům k titulu nepomohla ani výhoda domácího prostředí. Češi získali zlato a vyhráli navzdory tomu, že měli dvousekundovou penalizaci za Tunkův dotek branky. „Myslím, že jsme předvedli přesně to, co jsme si řekli. To, že 'Tuňák' trochu chyboval, tak to se někdy stane. Myslím si, že je super, že to vyšlo,“ komentoval jejich výkon Prskavec.

Čtyřiadvacetiletý Prskavec se před dvěma lety v Londýně stal světovým šampionem a loni v Riu získal bronzovou olympijskou medaili. Bronz přidal také na letošním evropském šampionátu v Tacenu. Vít Přindiš je vítěz Světového poháru a aktuálně první muž světového žebříčku. Ondřej Tunka získal zlatou medaili na ME do 23 let a na MS 2015 na olympijském kanále v Londýně vyhrál semifinále a spolu s Jiřím Prskavcem a Vavřincem Hradílkem získali zlatou medaili v závodě hlídek.


Martin Finger – dnes výrazný a často obsazovaný herec, jedna z hvězd Hřebejkovy trilogie Zahradnictví, který filmové tvůrce zaujal až ve 34 letech. „Jakmile se dvakrát, třikrát v týdnu objevíte v televizi, už se o vás ví. To se mně v začátcích nepovedlo,“ vysvětluje Martin, kterého dnes lidé znají z televizních seriálů i filmů. Po studiích začínal v pražském Národním divadle, později působil v dalších pražských divadlech, mj. v Divadle Na zábradlí, v Dejvickém divadle nebo Viole. Nyní působí v Činoherním klubu. Je nositelem Ceny Alfréda Radoka 2006 za titulní roli ve hře Světonápravce a v roce 2007 získal stejné ocenění za postavu Josefa K. v Kafkově Procesu. V roce 2015 obdržel cenu za nejlepší mužský herecký výkon na Cenách české filmové kritiky 2014 za roli ve filmu Krásno. V trilogii Zahradnictví hraje jednu z hlavních postav. Jak Zahradnictví sám popisuje? „Je to příběh obyčejných lidí a rodiny, kteří na pozadí velkých historických událostí, jako jsou válka a diktatura komunistického režimu, dokážou držet pohromadě a navzájem si pomáhat. Prožívají svoje vnitřní velká i malá životní dramata, což je myslím přesně to, co by se mohlo divákům líbit. Protože nejlíp se ztotožňují s konkrétním osudem nějakého člověka. Navíc na takto obsáhlé ploše, od roku 1939 do roku 1959,“ říká Martin Finger.


Docent Peter Celec – slovenský molekulární biolog, který tvrdí, že i muži každý měsíc „menstruují“ a že mužský hormon testosteron existuje výrazně kratší dobu než ženský estradiol. Před deseti lety se pustil do výzkumu, na jehož základě zjistil překvapující fakta, která s ním dle jeho slov „doslova hodila o zem“. „Zjistili jsme, že u mužů je přítomný cyklus velmi podobný ženskému, ale i to, že rozdíly mezi menstruací a ovulací – tedy mezi nejvyšší a nejnižší hodnotou testosteronu – jsou u mužů až o 30 % vyšší než u žen. Hormonální cyklus u mužů opravdu funguje. Když má nízký testosteron, je ve fázi menstruující ženy, 18. den cyklu má testosteron zase vysoký. Přičemž tento hormon ovlivňuje i tvorbu spermií. Netvrdím, že muži mají plodné a neplodné dny, ale je možné, že v rámci cyklu mají méně a více plodné dny,“ vysvětluje vědec. Zjistil i další zajímavé věci: A to, že u mužů, kteří mají příliš testosteronu, podává mozek slabší výkon. „Ale zase jsme v tomto období dobří ve sportech a silových záležitostech.“ Hladina testosteronu ovlivňuje i soužití dvou partnerů: např. v zamilovanosti u muže jeho hladina klesne, u ženy stoupne. Muži stejně tak klesne testosteron, když se ožení. Vysvětlení? Zvyšuje to reprodukční schopnosti na obou stranách – muž se soustředí jen na jednu ženu, žena je ochotnější jít do svazku. Když se narodí dítě, u muže testosteron klesne, což má evoluční význam, protože vyšší hladina testosteronu u primátů znamenala vyšší riziko, že mládě zabije. Zajímavé také je, že nejvyšší hodnoty testosteronu jsou u obou pohlaví na podzim, v září. Důvodem je asi to, že je evolučně výhodné, aby se děti rodily do tepla.


Premiérový díl Show Jana Krause uvidíte ve středu 4. října ve 21.35 hod. na Primě. Jan Kraus, jak ho znáte, v úspěšné show! Aktuální hosté, témata bez cenzury a ta nejlepší late night show každou středu večer na Primě.


Mgr. Filip Budák, Externí dodavatel PR oddělení pro FTV Prima

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/25226/show-jana-krause-4-10-2017/