Padesát let s Cimrmany v dnešní premiéře na ČT art - na jeviště se v Psaní do nebe vrací Ladislav Smoljak
Autor: Česká televize , e-mail: info@ceskatelevize.cz Přidané: 04.10.2017
První zmínka o českém géniovi zazněla v září 1966 a již rok nato, 4. října 1967, představilo Divadlo Járy Cimrmana svou první hru Akt. K příležitosti tohoto výročí uvede ČT art dnes, ve středu 1. 10. záznam unikátního představení Psaní do nebe, které soubor vytvořil právě pro toto jubileum a zahrál jej jen třikrát. Věnované je zesnulým kolegům Smoljakovi, Kašparovi a Vondruškovi.


Právě Ladislav Smoljak se v Psaní do nebe na jeviště symbolicky vrátí. Fotografie režiséra 15 cimrmanovských představení v životní velikosti totiž bude stát vedle herců. V souvislosti s půlstoletím existence Divadla Járy Cimrmana napsal Zdeněk Svěrák svému dlouholetému příteli a kolegovi dopis, který se stal kostrou inscenace. Prokládán je krátkými scénkami z předešlých, dnes už kultovních her, jako jsou Dlouhý, široký a krátkozraký, Dobytí severního pólu, Blaník, Záskok či právě nejstarší Akt.

Autor scénáře Zdeněk Svěrák ve svém dopise odtajňuje i detaily, jež byly do nedávna divákům utajeny. Komentuje historii divadla a přibližuje, jaké to bylo fungovat pod dohledem cenzury minulého režimu. Hra Psaní do nebe se tím vymyká z tradičního schématu inscenací Divadla Járy Cimrmana, v nichž je obvykle jako první odborná přednáška a po ní následuje samotné divadelní představení.

Tři speciální představení Psaní do nebe k 50letému výročí odehrál soubor Járy Cimrmana v Žižkovském divadle a jedno z nich Česká televize natočila. Záznam uvede ČT art v premiéře ve středu 4. 10. od 20:20 hodin.


Tiskové oddělení České televize

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/25230/padesat-let-s-cimrmany-v-dnesni-premiere-na-ct-art-na-jeviste-se-v-psani-do-nebe-vraci-ladislav-smoljak/