ČT art připomene rockového šansoniéra s duší prokletého básníka - v premiéře odvysílá film o Filipu Topolovi
Autor: Česká televize , e-mail: info@ceskatelevize.cz Přidané: 07.10.2017
Spisovatel, skladatel, klavírista a zpěvák skupiny Psí vojáci, jehož tvorba zasáhla tři generace. Česká televize nabídne divákům v premiéře celovečerní dokumentární film o Filipu Topolovi, jedné z nejvýraznějších osobností novodobého českého kulturního života. Snímek Takovej barevnej vocas letící komety odvysílá ČT art v sobotu 7. října od 20:20.


Celovečerní film režiséra Václava Kučery odkrývá, jak se v životním osudu a postojích Filipa Topola odrážela doba před i po sametové revoluci, jeho posedlost hudbou, láska k Mozartovi, ale také jeho závažná nemoc. Celým snímkem prostupují písně, které sám Filip Topol označoval za formu svých deníků, a jeho povídky. „Od počátku jsme chtěli ve filmu vyzdvihnout Filipův všestranný talent. Kromě hudby psal poezii, kreslil a napsal několik novel,“ vysvětluje režisér Václav Kučera. V neposlední řadě dokument obsahuje také postřehy a vzpomínky jeho bratra Jáchyma, životních přátel a záznamy rozhovorů s hlavním protagonistou z unikátních archivů, z nichž mnohé dosud nebyly publikovány.

„Nápad pustit se do filmu přišel sám od sebe. Ten konec nastal tak rychle a nečekaně. Uprostřed věty. Měl jsem pocit, že nebylo vše řečeno, nemohl jsem se smířit s tak nenadálým koncem,“ říká producent filmu a dlouholetý manažer Psích vojáků Romek Hanzlík a dodává: „Strávil jsem s Filipem Topolem a Psími vojáky kus života. Hráli jinak, než všechny kapely světa. Nepodobali se vůbec ničemu na světě. Ani hudbou, ani životem. Nyní, s odstupem času, mi znovu dochází, čeho neuvěřitelného jsem byl svědkem. Věřím, že film divákům, stejně jako mně, vrátí ty vzácné okamžiky, kdy byl Filip s námi.“

Charismatický a všestranně talentovaný umělec na sebe začal strhávat pozornost již od svých třinácti let, jeho potřeba svobodného vyjadřování však v komunistickém Československu brzy narazila. Filipovi a jeho mladé kapele tak nezbylo, než se na deset let přesunout do alternativního prostředí undergroundové scény. Název filmu Takovej barevnej vocas letící komety je poetickou nadsázkou, s níž Filip Topol hodnotil působení Psích vojáků na české hudební scéně.


Takovej barevnej vocas letící komety

námět: Romek Hanzlík, Václav Kučera
scénář a režie: Václav Kučera
vedoucí výroby: Jana Kabátová
dramaturg: Věra Krincvajová
kamera: Marek Diviš
producent: Romek Hanzlík
koproducenti: České televize, Bio Art Production, Indies MG


Karolína Blinková, tisková mluvčí, Česká televize

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/25243/ct-art-pripomene-rockoveho-sansoniera-s-dusi-prokleteho-basnika-v-premiere-odvysila-film-o-filipu-topolovi/