Eutelsat 172B dosáhl geostacionární oběžné dráhy v rekordním čase
Autor: Petr Miklík , e-mail: Petr.Miklik@seznam.cz Přidané: 13.10.2017
Satelit Eutelsat 172B, dodaný společností Airbus pro operátora Eutelsat, dosáhl své geostacionární oběžné dráhy v novém rekordním čase pro družici s elektrickým vynesením na oběžnou dráhu EOR (Electric Orbit Raising). Družice vybavená plně elektrickým pohonem mezinárodního satelitního provozovatele Eutelsat, se sídlem ve Francii, byla vynesena do kosmu dne 1. 6. 2017 na palubě nosné rakety Ariane 5 z kosmodromu Kourou ve Francouzské Guyaně.


Satelitní kontrolní středisko společnosti Airbus v Toulouse převzalo řízení družice pro první provoz na oběžné dráze, iniciaci a rozvinutí solárních panelů a pro otočná ramena k regulaci elektrického pohonu a dne 8. 6. 2017 dokončilo počáteční zkoušky před spuštěním fáze EOR. Během čtyřměsíční fáze EOR dopravily elektrické motory satelit plynule a efektivně na cílovou oběžnou dráhu. Přitom potřebovaly asi šestkrát méně paliva než satelity s chemickým pohonem.

Když tzv. užitečný náklad absolvoval řadu testů na oběžné dráze a satelit dosáhl svou provozní pozici pod vedením pracovního týmu společnosti Eutelsat, předpokládá se, že v listopadu 2017 bude poskytovat zlepšené telekomunikační, širokopásmové služby za letu (In-Flight) a vysílací služby pro region Asie a Pacifiku. Vychází se z toho, že satelit překročí svoji životnost 15 let díky využití elektrického pohonu pro dosažení orbitální dráhy a manipulaci (manévrů) na oběžné dráze.

Satelit Eutelsat 172B disponuje hmotností při startu jen 3550 kilogramů, elektrickým výkonem užitečné zátěže 13 kW a je založen na vysoce spolehlivé satelitní platformě Eurostar E3000 společnosti Airbus v nejnovějším evolučním stupni s elektrickým vynesením na oběžnou dráhu. Úspěšné vynesení na oběžnou dráhu a rekord ve fázi EOR byly umožněny díky dvěma inovacím společnosti Airbus: sklopné robotické dvojici ramen k regulaci elektrického pohonu satelitu, ke kontrole potřebného směru posunu a situací v různých fázích mise. Systém WALIS (Wide Angle Localisation Integrated System - integrovaný systém lokalizace s širokým úhlem), vyvinutý společností Airbus pro celosvětovou síť pozemních stanic, umožnil inženýrům kontrolovat vynesení na oběžnou dráhu než satelit dosáhl svoji pozici na geostacionární oběžné dráze.

Vývoj plně elektrického satelitu Eurostar společnosti Airbus byl podporován Evropskou vesmírnou agenturou ESA a organizacemi pro lety do vesmíru evropských zemí, především francouzským úřadem pro lety do kosmu CNES v rámci programu pro investice do budoucnosti PIA (Plan d'Investissements d'Avenir) a britským úřadem pro lety do kosmu.


S využitím zdroje: Infosat.de, volně upraveno a zkráceno

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/25262/eutelsat-172b-dosahl-geostacionarni-obezne-drahy-v-rekordnim-case/