Příběh zlatého Čecha z Ria i držitele Zlatého míče - Sportfilm festival ocenil šest snímků České televize
Autor: Česká televize , e-mail: info@ceskatelevize.cz Přidané: 13.10.2017
Pořad 13. komnata věnovaný paralympijskému plavci Arnoštu Petráčkovi, cyklus o sportovních hrdinech naší historie, dokument o Pavlu Nedvědovi, ale i reportáže ze Zpráviček a dětské pořady Ty Brďo a Hopsasa. Česká televize získala šest cen na jubilejním 20. ročníku mezinárodního festivalu sportovních filmů Sportfilm v Liberci.


Hlavní cenu festivalu, který se koná pod patronací Českého olympijského výboru a je také součástí celosvětové přehlídky Sport Film Ficts World Challenge, získal příběh paralympijského vítěze v plavání z Ria 2016, který zmapoval pořad 13. komnata Arnošta Petráčka.

Vítězem v kategorii Olympijské hry - olympijské ideje se stal cyklus Sportovci - hrdinové, který je věnován těm, kteří ve třicátých letech 20. století vynikli na sportovní a olympijské scéně a přesto v době okupace a druhé světové války neváhali položit život v boji proti nacismu. Z cyklu byli na festivalu představeni gymnasta Josef Gajdoš a boxer Vilda Jakš.

V kategorii Sportovní osobnosti uspěl dokument o Pavlu Nedvědovi, který se po Josefu Masopustovi stal druhým českým držitelem Zlatého míče pro nejlepšího fotbalistu Evropy. Snímek Pavel Nedvěd a jeho osud sleduje jeho fotbalovou dráhu od žáčků v rodné obci až po současnost a využívá rozhovorů s lidmi, kteří ho na ni provázeli, ale i archivních materiálů, zaznamenávajících nejvýznamnější okamžiky Nedvědovy kariéry.

Festival ocenil i dětské pořady. Za reportážní charakter a za skutečnost, že se na jeho přípravě podílejí hlavně žáci základních škol, kterým je určen a jejichž sportovní aktivita tak tvoří podstatu tohoto pořadu, vyzdvihla porota v kategorii Reportáže zpravodajské Zprávičky.

Kategorii děti a sport ovládl pořad Ty Brďo – Sport, jenž nenásilnou formou seznamuje nejmenší diváky s pohybovými aktivitami a jednotlivými sportovními odvětvími.

Unikátní pořad určen pro slyšící i neslyšící děti Hopsasa – Ledový průšvih, kombinující mluvený projev a znakovou řeč, se pak stal vítězem v kategorii Metodické a populárně vzdělávací snímky.

Filmový festival v Liberci je nejstarším účastníkem největší přehlídky filmů a dokumentů se sportovní tématikou World FICTS Challenge 2017. Garantem této série je Federation Internationale Cinema Television Sportifs (FICTS), sdružující festivaly a producenty filmů se sportovní tematikou ze 116 zemí celého světa pod patronací Mezinárodního olympijského výboru. Vítězné snímky z Liberce postupují do celosvětového finále Sport Movies & TV 2017 - 35th Milano International FICTS Fest, které se koná od 15. - 20. listopadu v Miláně.


Karolína Blinková, tisková mluvčí České televize

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/25263/pribeh-zlateho-cecha-z-ria-i-drzitele-zlateho-mice-sportfilm-festival-ocenil-sest-snimku-ceske-televize/