DVB-T v Portugalsku: možnosti pro rozšíření vysílání
Autor: Petr Miklík , e-mail: Petr.Miklik@seznam.cz Přidané: 20.10.2017
Portugal’s Entidade Reguladora para a Comunicação Social (ERC) [portugalský mediální regulační úřad] předložil Národnímu shromáždění studii, kterou byla pověřena společnost Deloitte, týkající se různých možností další expanze vysílání DVB-T. V současnosti televizní diváci v kontinentálním Portugalsku mohou přijímat sedm volně přijímatelných kanálů DVB-T (RTP, RTP2, SIC, TVI, ARTV, RTP Memória, RTP 3), kanály RTP Madeira a RTP Açores jsou dostupné na ostrovech.


Ve srovnání s jinými čelními západoevropskými televizními trhy má Portugalsko nejméně multiplexů (jeden) a nejméně televizních televizních kanálů (sedm). V platformě DVB-T nejsou zastoupeny kanály s vysokým rozlišením, rozhlasové stanice a služby HbbTV.

Studie pro národní distribuci volně přijímatelných programů (služeb) v Portugalsku určila tři možné modely:

- model A předpokládá maximalizaci stávající kapacity multiplexu Mux A se zavedením dvou nových volně přijímatelných kanálů ve standardním rozlišení

- model B navrhuje přechod z standardu DVB-T na DVB-T2, to umožní rozšíření kapacity multiplexu Mux A na 13 volně přijímatelných kanálů ve standardním rozlišení

- model C navrhuje začlenění dalších distribučních platforem, např. kabelovou, FTTH a xDSL. V tomto případě by počet kanálů s vysokým rozlišením mohl být od sedmi do třinácti a bylo by možné nabídnout interaktivní obsah.

Modely B a C by mohly být zavedeny až po uplynutí dosavadní smlouvy s operátorem sítě DVB-T Meo (po roce 2023). Mux 1 pokrývá 90,12 % procent kontinentálního Portugalska, kdežto další území je pokryto ze satelitu. Je důležité, že žádný provozovatel neprojevil zájem na zavedení modelu placené televize DVB-T, kvůli problémům při vytváření rentabilního byznys plánu. Ve skutečnosti to uvedl operátor sítě Meo ve své žádosti o zrušení licence k provozování multiplexů Mux B až Mux F.


Je třeba dodat, že 79 % portugalských domácností primárně přijímá televizi z kabelové sítě, optických sítí a satelitu, kdežto jen 21 % se spoléhá na DVB-T jako primární možnost při sledování televize.


S využitím zdroje: Branislav Pekic, Advanced-television.com, volně upraveno a zkráceno

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/25296/dvb-t-v-portugalsku-moznosti-pro-rozsireni-vysilani/