Fascinující svět jako na dlani nabízí Prima ZOOM ve 43. týdnu
Autor: TV Prima , e-mail: info@iprima.cz Přidané: 22.10.2017
Budeme exoticky vařit, vydáme se na kavalírskou cestu, seznámíme se s Kelty, prozkoumáme největší evropskou poušť, odhalíme tajné zbraně i úchvatné historické příběhy. Dokumentární skvosty pro vás: opět si pochutnáme v druhé řadě seriálu Anthony Bourdain: Neznámé končiny II; ohromí vás Keltové: Krev, železo a oběti; navštívíme Největší poušť Evropy; prozradíme jaká byla Japonská tajná zbraň; podíváme se na jednoho z nejdéle vládnoucích panovníků v historii – 1715: Smrt Krále Slunce a ještě více unikátních snímků na Prima ZOOM.


Prima ZOOM – svět ještě více zblízka!

23. 10., 20.00 hod. – Anthony Bourdain: Neznámé končiny II (Andalusie)

Anthony Bourdain je kuchař dobrodruh. Jak jinak byste nazvali někoho, kdo navštěvuje různé kouty světa, kde byste šéfkuchaře opravdu nečekali. Kulinářský maestro se motá okolo exoticky prostřených stolů (nebo koberců), ochutnává místní speciality a sem tam si dokonce troufne něco sám uvařit. První várku se mu podařilo ustát. Jak si povede dál, uvidíte v pokračování zábavného seriálu, který nás tentokrát zavede do izraelského Jeruzaléma, dánské Kodaně, japonského Tokia, Detroitu, Nového Mexika, Španělska nebo na Sicílii.


23. 10., 21.00 hod. – Kavalírská cesta Kevina McClouda (1. díl)

Kevin McCloud kráčí ve stopách nejznámějších aristokratů, umělců a architektů 17., 18. a 19. století a při tom odhaluje odkaz jejich kavalírské cesty v dnešní Velké Británii. Kavalírská cesta byla ve své době něčím na způsob ročního prázdninového výletu. Britští gentlemani ji podnikali, aby získali vlastní zkušenosti s uměním, poznáním, dobrodružstvím i prostopášným hýřením. Kevin zvolil typickou turistickou trasu kavalírů a cestuje z Paříže do Benátek, z Atén do Alp – a objevuje výhledy, zvuky, chutě a vůně, které navždy změnily britské životy. Ale v pochybných uličkách a pijáckých doupatech narazí i na odvrácenou а temnou stranu kavalírské cesty.


24. 10., 20.00 hod. – Keltové: Krev, železo a oběti (Kořeny)

Keltové kdysi obývali rozsáhlé území od Španělska, přes Francii, Anglii až po Slovinsko a Malou Asii. Díky novým archeologickým nálezům z poslední doby si o nich a jejich kultuře můžeme udělat mnohem přesnější představu. Keltové přetrvali téměř tisíc let a po celou dobu představovali hrozbu i pro mocné Římské impérium. V prvním tisíciletí před naším letopočtem třímali Evropu pevně ve svých rukou. A když ve čtvrtém století před naším letopočtem začali přecházet Alpy, Římané to vzali jako osobní urážku vlastního vzestupu k moci. V prvním století před naším letopočtem César vyrazil v čele legií do Galie, aby si podmanil všechny keltské kmeny jednou provždy. Jenže náčelník Vercingetorix sjednotil všechny Kelty a vedl proti Římanům válku, která trvala sedm let. Když se Římanům konečně podařilo Vercingetorixe zajmout, osud Keltů z celého kontinentu byl zpečetěn. Pro Kelty to byla velká rána, ale zdaleka ještě ne konec jejich věku krve a železa.


25. 10., 20.00 hod. – Největší poušť Evropy

Nedaleko chladných Pyrenejí, obklopených starobylými temnými hvozdy, leží zvláštní země, kde jen málo prší a vždy fouká vítr. Půda je neúrodná, nerostou tady žádné stromy a krajina vypadá skoro jako pustý povrch Měsíce. Je to snad žalostný výsledek ničivé degradace země? Největší poušť Evropy je domovem celé řady zvláštních zvířat, která se chovají jinak, než bychom čekali. Prozkoumejte společně s námi místo s vyschlou kůží, ale vlahým srdcem, díky němuž tady může žít dokonce i vodní ptactvo nebo obojživelníci. V tak drsných podmínkách to jistě není snadné. Proto nehynou jenom ti nejhouževnatější ze všech.


26. 10., 21.00 hod. – Japonská tajná zbraň

Během druhé světové války se američtí a britští vědci snažili o výrobu atomové pumy. Němečtí odborníci vyvíjeli rakety určené k bombardování vzdálených cílů. A Japonské císařství vsadilo na vývoj obřích ponorek, ze kterých by mohly startovat bombardéry. Ponorky třídy I-400 byly teoreticky určeny k tomu, aby terorizovaly města na západním i východním pobřeží Spojených států a vyřadily z provozu Panamský průplav. Tyto sto dvacet dva metrů dlouhé „podmořské letadlové lodě“ byly vybavené vodotěsným hangárem, který pojal tři útočné bombardéry. Spuštění na vodu se nakonec dočkala všeho všudy tři taková plavidla, ale do válečných operací už nestačila zasáhnout. Po skončení války v Tichomoří dopravili Američané dvě z obřích ponorek na Havaj. Obávali se ale, že by se podivně vyhlížejícími podmořskými čluny mohl inspirovat nepřátelský Sovětský svaz, a proto je v roce 1946 raději potopili. Japonské ponorky měly jen malé šance na jakýkoliv úspěch. Ale ve své podstatě se jednalo o technicky dokonalé zbraně, které v době studené války inspirovaly obě supervelmoci ke stavbě ponorek vyzbrojenými konvenčními a později i jadernými střelami.


28. 10., 20.00 hod. – Zázračná planeta II (Města)

Fascinující přírodovědný seriál Zázračná planeta před deseti lety úplně změnil způsob, jakým se natáčejí dokumenty. Nám divákům zároveň nabídl absolutní portrét života na Zemi. Ale deset let je dlouhá doba. Bleskové technologické pokroky a nově získané znalosti o přírodě umožnily znovu představit naši zázračnou planetu v úplně jiné perspektivě. Zázračná planeta II je ambiciózní seriál s přelomovým nápadem. Poprvé díky němu můžeme spatřit Zemi z pohledu samotných zvířat. Na cestě džunglemi, pouštěmi, pohořími, ostrovy, pastvinami a městy objevujeme unikátní místa výskytu nejrůznějších zvířecích druhů i fascinující způsoby, díky kterým tady přežívají. Nové technologie a nejmodernější vybavení umožnily zachytit jejich příběhy v neuvěřitelných detailech. Vůbec poprvé můžeme zažít nejdramatičtější chvíle v životech zvířat společně s nimi. Díky Zázračné planetě II se dostaneme blíž než kdy dřív. Tento projekt vznikal mnoho let a získal četná ocenění, je nejdražším přírodovědným dokumentárním seriálem, který kdy nechala natočit BBC. Sérii komentuje Sir David Attenborough a hudbu složil Hans Zimmer. Seriál staví na naprosto unikátních záběrech, které jsou v některých případech i první svého druhu. Seriál se stal historicky nejsledovanějším dokumentem v celé Británii!


28. 10., 21.10 hod. – Srdcaři v Africe (Iniciace 2.0)

Novinář Michael se potápěl k tygřím žralokům ve dvanácti letech. Po deseti letech se jako člen týmu Srdcařů a zkušený potápěč vrací na stejná místa. Ale pořád je důvod opouštět svoji komfortní zónu. Ve svých 22 letech vystoupal po svých nejvýše na Sněžku. Výstup na nejvyšší horu Jihoafrické republiky, Mafadi, vysokou 3508 m, a bez předchozího tréninku, byl další výzvou. Navíc v tandemu s Miroslavem, který by mohl být jeho otcem. Jak to spolu pánové v liduprázdných horách zvládli? A dozvíte se, jak lze vyřešit prekérní situaci, když se na horském hřebenu ocitnete v pohorkách, ze kterých upadnou obě podrážky.


28. 10., 23.00 hod. – 1715: Smrt Krále Slunce

Jeho vláda byla nejdelší v historii. Jeho současníci si dokonce mysleli, že je skutečně nesmrtelný. Ale v létě roku 1715 Ludvíka XIV. nakonec stihnul jeho osud a zemřel ve věku 76 let v nitru svého architektonického skvostu: zámku Versailles. Podlehl zdrcující nemoci, kterou byla gangréna. Agónie Krále Slunce trvala celých 23 dní a odhalila neschopnost lékařů, tajné intriky na jeho dvoře i zhoubnou žárlivost. Po jeho smrti se Francie propadla do krize. Spory o následnictví postupně ovlivnily celou Evropu. Stala se zlomovým okamžikem dvou historických období: tak zvané Velké století nadobro skončilo a místo něj začala doba osvícenství. Ludvík XIV. pojal vlastní skon stejně jako celou svou vládu. Byla to jedna velká úžasná show. Odehrávala se přímo před zraky veřejnosti a stala se závěrečným aktem výjimečného života, který stvrdil legendu o největším králi Francie.


Nechte se fascinovat Prima ZOOM!


www.prima-zoom.cz – unikátní on-line magazín: základní info, program, aktuality, fotografie, zajímavé články a ještě něco navíc.


premiérové bloky        20.00 – 22.00 hod.              22.00 – 24.00 hod.
pondělí Cestovatelé a dobrodruzi Tajemství Země a vesmíru
úterý Po stopách historie Zvířata a my
středa Fascinující příroda Drsný svět
čtvrtek Zaostřeno na války Volání divočiny
pátek Úžasné oceány Záhady a konspirace
sobota Úchvatná říše zvířat Odkazy dávných civilizací
neděle Život naostro Zázraky vědy a techniky


S využitím zdroje: Mgr. Filip Budák, Externí dodavatel PR oddělení, 22. 10. 2017





 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/25303/fascinujici-svet-jako-na-dlani-nabizi-prima-zoom-ve-43-tydnu/