Klavírní recitál Lukáše Vondráčka ohromil návštěvníky Janáčkova máje - teď míří na ČT art
Autor: Česká televize , e-mail: info@ceskatelevize.cz Přidané: 03.11.2017
Koncert světového pianisty Lukáše Vondráčka, který vystoupil v rámci letošním ročníku MHF Janáčkův máj, zachytila i Česká televize. Záznam recitálu vítěze jedné z největších a nejprestižnějších světových klavírních soutěží – Soutěže královny Alžběty v Bruselu 2016 – nabídne v předpremiéře 1. listopadu v 17:00 hodin v ostravském Minikině. Diváci ČT mohou Klavírní recitál Lukáše Vondráčka zhlédnout 12. listopadu od 20.20 hod. na ČT art.


„Televizní studio Ostrava sledovalo Lukášovy první úspěchy již v době jeho začátků, kdy byl odbornou i laickou veřejností považován za zázračné dítě, natočilo o něm spoustu reportáží a krátkých dokumentů a nemohla proto chybět ani při jeho návratu do České republiky po jeho fenomenálním světovém úspěchu,“ vysvětluje dramaturgyně Jana Strýčková.

Opavský rodák Lukáš Vondráček v současnosti reprezentuje to nejlepší z české klavírní interpretace. Letos na konci května hrál na Janáčkově máji před zcela vyprodaným sálem Domu kultury města Ostravy. Program byl složený převážně z děl skladatelů hudebního romantismu. „Brahmsova Sonáta f moll, op. 5., kterou jsem si vybral i pro ostravský recitál, je geniální dílo mého nejoblíbenějšího skladatele. Na všech světových pódiích hrdě propaguji krásnou českou hudbu, pro Ostravu jsem zvolil výběr z Českých tanců Bedřicha Smetany a Vzpomínky impresionistického mistra Vítězslava Nováka. Dále zaznělo Scherzo h moll Fryderyka Chopina, básníka klavíru. Velmi rád jsem se podělil s ostravským publikem o tóny krásné hudby. Hudby plné lidství, inspirace, živočišné energie a něžné lyriky,“ vzpomíná Lukáš Vondráček.


Diváci České televize mohou Klavírní recitál Lukáše Vondráčka zhlédnout 12. listopadu od 20.20 hod. na ČT art.

režie: Petra Všelichová
dramaturg: Jana Strýčková
hlavní kamera: Patrik Hoznauer
kreativní producentka: Kateřina Ondřejková


Česká televize

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/25353/klavirni-recital-lukase-vondracka-ohromil-navstevniky-janackova-maje-ted-miri-na-ct-art/