Britské rádio za mřížemi: National Prison Radio
Autor: Petr Miklík , e-mail: Petr.Miklik@seznam.cz Přidané: 05.11.2017
Přednášku na londýnské konferenci o rádiu - Next Radio Conference provázel velký potlesk: Carl Cattermole právě odprezentoval britskou stanici National Prison Radio (Národní vězeňský rozhlas). V roce 1994 byl šéf věznice v Felthamu v Západním Londýně znepokojen zvýšeným počtem sebevražd vězňů. Dva místní občané, Roma Hooper a Mark Robinson, následně přišli s myšlenkou zaměstnat vězně produkcí vlastních rozhlasových pořadů.


Se stanicí Radio Feltham v Západním Londýně vzniklo první vězeňské rádio v celé Evropě. To vyhovovalo vězňům: osmi seti dospívajícím mužům ve věku od 15 do 21 let. To byl jeden z důvodů pro založení vězeňského rozhlasového sdružení Prison Radio Association a pro založení prvního celonárodního vězeňského rozhlasu, National Prison Radio.

V listopadu 2007 zahájila vysílání rozhlasová stanice Electric Radio Brixton. Dokonce Micka Jonese (bývalého člena punkové skupiny The Clash) a folkrockovou legendu Billyho Bragga přitáhla pověst stanice Electric Radio Brixton a vystoupili živě při otevření stanice. Úspěch projektu dosud přinesl sdružení Prison Radio Association deset ocenění SONY Awards.

O dva roky později stanice Electric Radio Brixton odstartovala zcela nově jako celostátně a celodenně vysílající National Prison Radio. Není to jen pracovní terapie, nýbrž i důležitý zdroj informací o mnoha tématech odnětí svobody. Ranní vysílání získalo v roce 2012 ocenění SONY Award a ve vysílání na přání mohou rodinní příslušníci získat hudební kontakt na vězně. Pořad „Face to Face“ (Tváří v tvář) umožňuje výměnu názorů s obětmi. Tři udělené ceny ukazují, jak se to dobře daří.

V roce 2012 byla National Prison Radio stanicí roku a produkovala první show i pro stanici BBC. Některé věznice přispívají k programu svými pořady. O rok později bylo možné celonárodní program poslouchat již ve sto britských věznicích. Vlastní zvukové záznamy Podcast od této doby doplňují nabídku.

Nová studia byla získána v dubnu 2014 v Surrey, zatímco v listopadu mohla být ukončena přestavba v Brixtonu. Pořady však neustále pohlíží i za vězeňské cely: koncem června 2017 zpráva pro BBC připomenula jednoho afrického prince, který napsal jeden z největších světových hitů: v roce 1976 princ Nico Mbarga složil píseň „Sweet Mother“. Se třinácti milióny prodaných kusů mistrovské dílo dokonce překonalo prodejní úspěch skupiny Beatles. I přes africké nové verze (coverversion) zůstal umělec jednoho hitu (One Hit Wonder) v Evropě do značné míry neznámý.


S využitím zdroje: Jens F. Hofstadt, Radioszene.de, volně upraveno a zkráceno


National Prison Radio můžeme volně přijímat ze satelitu Eutelsat Hot Bird 13B, umístěného na orbitální pozici 13,0° východně.

Parametry pro naladění:

satelit: Hot Bird 13B
orbitální pozice: 13,0° východně
transponder: č. 94
provider: Globecast
kmitočet: 12,597 GHz
polarizace: vertikální
Symbol Rate: 27500 kSymb/s
FEC: 3/4
norma: DVB-S/QPSK
SID: 8227
Audio PID: 2126 - anglicky
kód: volné (FTA) vysílání
internet: http://www.prisonradioassociation.org


Doplněno: redakce satCentrum, 5. 11. 2017

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/25360/britske-radio-za-mrizemi-national-prison-radio/