Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 29.03.2024 - 12:23:00   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Program | Články
 

Štědrovečerní pohádka ČT: 260 pytlů sněhu, 750 kilo jablek a přes jeden a čtvrt milionu diváků

  Autor: Česká televize , e-mail: info@ceskatelevize.cz Přidané: 09.11.2017


Nejnavštěvovanější film loňského roku Anděl Páně 2, zbrusu nová pohádka Karla Janáka Nejlepší přítel se Zdeňkem Piškulou nebo dvojdílný historický velkofilm Marie Terezie, v němž se jako František Lotrinský představí Vojta Kotek. Televizní Vánoce budou letos ve znamení premiérových filmů, dokumentů, koncertů, pohádek a zábavy. Tou silvestrovskou provede diváky Martin Dejdar.


„Těžko hledat zemi, kde by měly hrané, filmovým způsobem vyprávěné pohádky tak silnou tradici, jako u nás. Divákům jich i letos nabídneme několik desítek. Mezi nimi také nejnavštěvovanější film loňského roku Anděl Páně 2 od režiséra Jiřího Stracha nebo novinku z dílny Karla Janáka, jehož televizní pohádky se pomalu zapisují do zlatého fondu České televize,“ říká generální ředitel České televize Petr Dvořák a pokračuje: „A k tomu samozřejmě premiérové filmy, mezi nimiž stojí za vyzdvihnutí dvojdílný historický snímek Marie Terezie. Kromě pohádek a filmových premiér v naší nabídce nechybí celá řada dokumentů, náboženských pořadů a koncertů. Vánoce jsou svátky rituálů a snad si ten svůj vánoční televizní rituál užije opravdu každý náš divák.“

„Natáčením dvojky jsme se tak trochu postavili na start závodu sami se sebou. Důležité bylo, jak budou fungovat kluci, Ivan Trojan a Jirka Dvořák. Jejich chemie tam ale stále je a je dokonce zralejší, než před jedenácti lety. Kluci zkrátka hrajou nebeskou exhibici,“ popisuje pokračování Anděla Páně režisér Jiří Strach. Snímek, který získal šest nominací na Českého lva a do kina na něj přišlo 1,26 milionu diváků, bodoval nejčerstvěji minulý týden na Mezinárodním filmovém festivalu pro děti a mládež ve Vilniusu, kde získal hlavní cenu. V televizní premiéře prožijí anděl Petronel a čert Uriáš svou pozemskou misi na obrazovce prvního programu v neděli 24. prosince. „Petronel se neproměnil nijak zásadně, pořád je to trošku namyšlený, pyšný anděl, který si myslí, že by měl být úplně někde jinde, a že by měl dělat jinou práci, než kterou dělá v nebi,“ popisuje svou postavu Ivan Trojan a Jiří Dvořák jej doplňuje: „Jsou to bytosti nadpřirozené, takže nestárnou, spíš se proměnil Dvořák, na kterém holky v maskérně musí více pracovat.“

Nová pohádka Karla Janáka Nejlepší přítel bude v premiéře uvedena na První svátek vánoční. Nese poselství o tom, že víra v přátelství a schopnost nezklamat sám sebe jsou silnější než úklady samotného pekla. „Česká pohádka je svébytný žánr, který má dlouhou tradici. Scénář té naší, o jednom z podřadnějších čertů, který je vyslán na svět, aby opravil díru do pekla, napsala Lucie Konášová. Je to úplně originální příběh. Myslím, že se jí ho povedlo napsat tak, že má parametry klasiky, která by se mohla začlenit mezi pohádkové velikány,“ vysvětluje režisér Karel Janák. V hlavních rolích se představí Zděnek Piškula a slovenská herečka Kristína Svarinská, které doplní Hana Vagnerová a Marek Adamczyk v rolích kuchařky a čerta.

Na Druhý svátek vánoční uvede Česká televize kultovní „pohádku pohádek“, Tři oříšky pro Popelku. Tu před třemi lety Česká televize digitálně vyčistila a převedla do vysokého rozlišení. A kromě toho na tři desítky dalších pohádkových příběhů v průběhu celých letošních svátků, včetně v pořadí již třetí premiérové pohádky pro sluchově hendikepované diváky, nazvanou Nejkrásnější dar.

Konec roku se tradičně ponese ve znamení zábavy. Hlavním silvestrovským programem, s názvem Velká plavba s Waldemarem, provede Martin Dejdar. Poctu výraznému zpěvákovi, Waldemaru Matuškovi, složí Eva Pilarová, Monika Absolonová, Jiří Suchý a další. Diváci nepřijdou ani o speciální vydání 168 hodin, Zázraků přírody a Všechnopárty.

První dva dny Nového roku opanuje historie. Dvojdílný snímek Marie Terezie natočila Česká televize v koprodukci s rakouskou, maďarskou a slovenskou televizí a režíroval jej hollywoodský režisér Robert Dornhelm. Minisérie mapuje životní osudy jedné z nejvýznamnějších žen habsburské monarchie. Slavnou císařovnou se stala rakouská herečka Marie-Luise Stockinger a ve Františka Štěpána Lotrinského se proměnil Vojta Kotek. „Bylo to poprvé, co jsem dělal jeden film ve čtyřech různých jazycích, každý herec mluvil svou rodnou řečí. Nejdříve jsem si myslel, že je to nemožné, ale mýlil jsem se. Herci byli kvůli této jazykové rozmanitosti daleko více pozorní k dialogu. Takže se žádný chaos nekonal,“ popisuje režisér Robert Dornhelm, jenž má na svém filmovém kontě více než třicet filmů, nominaci na Oscara, spolupráci se Stevenem Spielbergem nebo ocenění Zlatým Glóbem.


Karolína Blinková, tisková mluvčí České televize


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
10.11.2017 • Já, Kajínek –„Mami, odpusť mi!“
09.11.2017 • Přímý přenos z Ocenění českých podnikatelek živě na Regionalnitelevize.cz
08.11.2017 • Prima Partička 11. díl - 9. listopadu
08.11.2017 • Skupina Markíza bola aj v uplynulom októbri jednoznačným trhovým lídrom celodenne aj v prime-time!
08.11.2017 • Volebné vydanie O 5 minút 12 bolo najsledovanejším v tomto roku
07.11.2017 • RTVS pripravila tematický večer k 100. výročiu Októbrovej revolúcie

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist