PechaKucha Night Prague tentokrát nabídne dvakrát více!
Autor: Aerofilms , e-mail: info@aerofilms.cz Přidané: 25.11.2017
Ve středu 29. listopadu proběhne tradiční pražská PechaKucha ve dvojbloku: v odpoledních hodinách budou prezentovat děti a ve večerních hodinách dospělí. Děti představí od 17 hodin výsledky dílen, které proběhly 17.-19. 11. 2017 v autentickém prostředí ateliérů jednotlivých umělců a autorů. Dospělí pak od 19:20 hodin představí své nejnovější projekty.


Mezi mluvčími večera bude mj. autorka dokumentu Děti státu a spoluautorka projektu Generation What Ivana Pauerová Miloševičová, dlouholetý spolupracovník nedávno zesnulého Olbrama Zoubka, sochař Jakub Grec, autor dnes již kultovního hrdiny Doktora Racka, ilustrátor Lukáš Urbánek, hvězda českého módního návrhářství Monika Drápalová či VJ Tadeáš Haager (seznam všech 14 mluvčích je níže).

Aktéři 56. večera nejen že připravili svoje večerní vystoupení, kde promluví o své aktuální práci, ale navíc se 17. listopadu po celý den věnovali dvojici dětí, se kterými pracovali na společných projektech.


Jak to dopadne, když se umělci stanou lektory? Můžeme se něco naučit od dětí a mohou se něco naučit děti od nás?

Přijďte se podívat 29. 11. do kina Aero: od 17.00 hodin na KIDS PechaKucha vol. 2 a od 19.20 na vol. 56 PechaKucha Night Prague.

www.jakost.net/archiv/download/ukazky_prace_vol.56_pknp_dospeli.zip
www.jakost.net/archiv/download/ukazky_kids_pknp_vol.2.zip


O projektu PechaKucha

Mluvčí PKNP vybírá dramaturgická rada: grafický designér Petr Babák, architekt Adam Gebrian, režisér Tomáš Luňák, novinář Jan H. Vitvar, filosof Cyril Říha, grafický designér Alan Záruba a organizátorka pražské PK Jana Kostelecká.

PechaKucha Nights se konají v Praze pravidelně již od roku 2007 a v archivu na webových stránkách projektu (www.pechakucha.cz) naleznete audiovizuální záznamy všech proběhnuvších vystoupení. Do dnešního dne si můžete vyhledat a přehrát kterékoliv z 676 vystoupení. Archiv pražské PechaKucha se tak pomalu stává archivem soudobého dění v mnoha tvůrčích oborech.

Každé město má svého lokálního organizátora, který pořádá PK na základě udělené licence. Pravidla jsou jasná: musí se konat pravidelně, mluvčí za vystoupení nesmí být honorováni a musí být dodržen formát 20 obrázků x 20 vteřin. Internet: www.pechakucha.org

Spoluorganizátorem KIDS PechaKucha Night Prague vol. 2 je společnost Aeroškola: www.aeroskola.cz.

Hlavní partner projektu: Somfy (www.somfy.cz)
Podpora: Hlavní město Praha (www.praha.eu) a www.tafotka.cz

Mediální partneři: ERA 21 (www.era21.cz), Radio 1 (www.radio1.cz), Radio Wave (www.wave.cz) a goout.cz

Vstupné: základní: 220 Kč, snížené (studenti a senioři): 170 Kč. Vstupenky je možné koupit online na adrese www.kinoaero.cz a na pokladnách kin Aero, Světozor a BIO OKO.


Seznam mluvčích vol. 56:

Viktorie Beldová (Belda Factory)
Absolvovala pražskou UMPRUM, ateliér produktového designu u Michala Froňka a Jana Němečka. Ač studovala produktový design, nejvíce se věnuje rodinné firmě Belda, od úklidu po design. Zároveň společně s otcem vede ateliér šperku na Scholastice. Když zbyde čas, věnuje se vlastní tvorbě na pomezí designu, šperku a volných věcí. Coby diplomku vytvořila koncept koruny pro kambodžského krále. Za kolekci Český Ráj obdrželi v roce 2016 CGD. www.belda.cz, VEDLA DÍLNU "ŠPERK"

Ivan Boroš, Juraj Calaj a Vítězslav Danda (edit!)
Jádro studia edit!. Každý je odjinud, s jinými schopnostmi a zkušenostmi, které u společného stolu dokáží propojit do jedinečného výsledku. Se stejnou chutí řeší soukromé projekty i soutěže a urbanistické koncepty, nebojí se ani netradičních zadání, cmezioborové spolupráce a experimentů. www.editachitects.com, I. B. VEDL DÍLNU "ARCHITEKTEKTURA"

Anna Kozová
Její kontinuální a stěžejní práce jsou návrhy chirurgických nástrojů pro českou firmu Beznoska. Populární jsou nafukovací hračky Koza, Traktor a Lodička, které vytvořili s Jerrym Kozou. V současnosti pracuje na svém osobním projektu s názvem Kde zpívají kosi. Jedná se o zamyšlení nad způsobem trávení času dětí ve školních zahradách a parcích. Na základě této studie vznikají autorské prvky, které postupně realizuje ve spolupráci s místní komunitou na zahradě kbelské základní školy. VEDLA DÍLNU "DESIGN"

Bohumil Vašák (Studio Najbrt)
Vystudoval Střední průmyslovou školu grafickou a Vyšší odbornou školu grafickou (1994-2000). Od roku 2002 je členem Studia Najbrt. Podílel se na vzniku databáze nezávislých porevolučních časopisů BigMag, která vyústila ve dvě rozsáhlé výstavy, v Moravské galerii v Brně (2010) a následně v Centru současného umění DOX v Praze (2011). V roce 1984 založil nakladatelství Kondor, které se věnovalo autorské knize, komiksu a DIY časopisům (od roku 1992 činnost dočasně utlumena), www.najbrt.cz, VEDL DÍLNU "GRAFICKÝ DESIGN"

Martin Kubát
Vyrůstal v severních Čechách, v rodině otce vyučeného v malířství porcelánu, který je také celoživotním malířem hyperbarokních aktů, v rodině matky, chemické laborantky, skvěle manuálně zručné a nápadité, po boku sestry, nadané k vidění fantaskních a humorných světů, z které se stala animátorka. Vystudoval Vysokou školu umělecko-průmyslovou v Praze. Z jeho autorských knih jmenujme Choroby Monster, Tot McDie, Můráci, Trip, Je večer, vypusťte Čerta! (Nejkrásnější kniha roku ČR, Fra 2009), Čistka (Fra 2013) a Před půlnocí (Arbor vitae 2014). Spolu¬pracuje s kulturním čtrnáctideníkem A2, nakladatelstvím a café Fra a výrobci dětského nábytku Devoto, VEDL DÍLNU "AUTORSKÁ KNIHA"

Lukáš Urbánek
Vystudoval filmovou a televizní grafiku na pražské UMPRUM. Ilustruje knížky pro nakladatelství Labyrint (Doktor Racek I, II, III, Babočky, Hurá na kajak!), Argo, Albatros a další. Animuje pro ČT, ale i jinde (např. www.jezkovyvoci.info). Kreslí komiks do časopisu Raketa a celkem na těsno spolupracuje s Kašpárkem v rohlíku, www.labyrint.net, VEDL DÍLNU "ILUSTRACE A KOMIKS"

Ivana Pauerová Miloševičová
Dramaturgyně a režisérka. Narodila se v Sarajevu (Bosna a Hercegovina). Po ukončení válečného konfliktu se přestěhovala do České republiky. Vystudovala FHS UK a FAMU (dokumentární tvorba) v dílně Pavla Kouteckého a Míry Janka, posléze u Karla Vachka. Natočila, mimo jiné celovečerní dokument a osobní pohled Nikdy nebylo líp o situaci v poválečné Bosně a Hercegovině a hodinový dokument Dámy v bílém o hnutí manželek kubánských disidentů. Spolurežírovala dokument o nových členských státech EU Den E. Nedávno dokončila dokument Český Žurnál: Děti státu o norském systému na ochranu dětí nebo celoevropský projekt Generation What, jehož zakončením byl celovečerní dokument Zpráva o mladé generaci. Je členkou správní rady Institutu dokumentárního filmu. Od 2012 spolupracuje s Českou televizí jako vedoucí projektů a dramaturgyně dokumentární filmů a cyklů, www.generation-what.cz, dokweb.net, VEDLA DÍLNU "DOKUMENTÁRNÍ FILM"

Linda Arbanová
Amatérská animátorka a VJka. Ve volném čase se věnuje tvorbě animovaných klipů a koncertních projekcí pro kapely svých známých. Má ráda klasické ruční a analogové postupy. Momentálně ji nejvíce zaměstnává projekt Zvíře jménem Podzim, pro který fotí, natáčí videa a promítá. Studovala výtvarku a během doktorského studia na KVV PedF UK se přeorientovala na film a filmovou výchovu. Od roku 2009 vede filmově vzdělávací projekt kina Aero s názvem Aeroškola,
www.youtube.com/channel/UCRbZBsJWGHh4rORkQUw86vw, VEDLA DÍLNU "ANIMACE"

Michal Cimala
Narodil se v Havířově, žije a pracuje v Praze. Jeho činnost osciluje mezi sochařstvím, designem a malbou. Vytvořil několik hudebních objektů, které používá pro své performance. Je spoluzakladatelem uměleckého sdružení Trafačka a Trafo Galerie, která nyní působí v hale č. 14 v Holešovické tržnici. Od roku 2006 je asistentem v ateliéru sochařství na pražské AVU (nejdříve u Jaroslava Róny, od roku 2013 u Lukáše Rittsteina). Samostatně vystavoval v pražském Centru současného umění DOX, pražském domě v Brusselu či v Hamburku. Trvale je zastoupen ve sbírce Hamburger Museum für Kunst und Gewerbe a ve významných soukromých sbírkách v České republice , USA , Německu a Slovinsku. Na podzim roku 2017 připravil rozsáhlou samostatnou výstavu pro domovskou Trafo galerii v pražských Holešovicích, www.michalcimala.cz, VEDL DÍLNU "MALBA"

Monika Drápalová
Módní designérka. Představí kolekce vytvořené ve spolupráci s jinými vizuálními umělci - malířem Františkem Matouškem, grafickou designérkou Annou Issa Šotolovou a fotografkou Karin Zadrick. Společným jmenovatelem všech kolekcí je objevování nekonečných možností vyjadřování osobní individuality, nálady a emocí v propojení módy, umění a nových technologií, www.modra-fashion.cz, VEDLA DÍLNU "MÓDA"

Johana Střížková
Těžištěm její tvorby je performance a videoperformance, ale také objekt a fotografie. Charakterizuje ji jemné uchopení tělesnosti člověka, jeho každodenních úkonů i předmětů, s nimiž manipuluje a které ho obklopují. Autorce je vlastní čistá, minimalistická estetika, která představuje (ne)všední realitu jako křehkou symbiózu živých bytostí a neživých objektů, www.johanastrizkova.cz, VEDLA DÍLNU "MULTIMÉDIA"

Jakub Grec
"Touha po soustředěné práci sochařské se rozplynula. Reakce na podněty si hledají své řešení, která se mění dle charakteru problematiky. Jsem intuitivní a rád svou práci dělám pro konkrétní lidi, prostor, akci. Stále nechápu čím se to živím. Inspiraci nehledám v umění," VEDL DÍLNU "SOCHA"

EPOS 257
Umělec, pohybující se na poli land artu, street artu, invazivního umění nebo-li guerilla artu. Především jde o umění ve veřejném prostoru. Někdy se dotýká aktivismu, nebo jde o sociální experiment. Důležitý je pro jeho tvorbu jistý druh pokory a to, jak k daným věcem přistupuje, www.epos257.cz, VEDL DÍLNU "STREET ART"

Tadeáš Haager
Býval kulturním publicistou. Postupem času ale přestoupil na druhou stranu. Stal se ilustrátorem, animátorem, muzikantem a věnuje se video artu. Coby VJ spolupracoval s celou řadou tuzemských umělců, od legendárních Priessnitz, přes fiktivní hip hopovou star Kapitána Dema až po křehkého písničkáře Jana Buriana. V rámci videomappingu už za posledních 10 let vyzkoušel opravdu lecos, VEDL DÍLNU "VJing"


Jana Kostelecká, pechakucha.cz a Radka Urbancová, aerofilms.cz [ aerofilms | kviff distribution ]

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/25437/pechakucha-night-prague-tentokrat-nabidne-dvakrat-vice/