Přelom listopadu a prosince bude opravdu dokumentární
Autor: TV Prima , e-mail: info@iprima.cz Přidané: 26.11.2017
Prima ZOOM vám odhalí nejedno tajemství, představí přenádhernou přírodu, vtáhne vás do historie, vezme na dovolenou, a to zdaleka není všechno! Dokumentární skvosty pro vás: existuje Hitlerův utajený syn?; čeká nás Putování za velkými kočkami; odstartujeme poznávání 101 osobností 20. století; odvážlivec Guy Martin: Stěna smrti a ještě více unikátních snímků na Prima ZOOM.


Prima ZOOM – svět ještě více zblízka!

28. 11., 20.00 – Hitlerův utajený syn

Měl Adolf Hitler nějakého přímého potomka? Jean-Marie Loret uvěřil na základě matčiných slov i několika důkazů, že je Vůdcovým synem. Jenže to nebylo nikdy dokázáno. Dnes se jeho dvě děti chtějí dozvědět pravdu. Napínavé vyšetřování je tedy v plném proudu. Když se jim podaří vystopovat vlastní babičku Charlotte Lobjoie, získají od ní doznání: během první světové války měla románek s vojákem německé jednotky, jistým Adolfem Hitlerem.


29. 11., 20.00 – Putování za velkými kočkami

Pro některé lidi není studium velkých koček koníčkem, ale životním posláním. Putování za velkými kočkami zachycuje třicetiletou snahu cenami ověnčených dokumentaristů Derecka a Beverly Joubertových zaznamenat chování kočkovitých šelem v africké Botswaně. Na výjimečných záběrech, které vznikaly celé tři dekády, nechybí lovící lvi, plíživé hyeny ani nenápadní leopardi. Podívejte se na vlastní oči, co vedlo k dramatickému poklesu lví populace, a dozvíte se, co je třeba udělat pro to, aby lvi přežili. Prožijte nejšílenější momenty s šelmami, které kdy byly natočeny. Uvidíte, jak lví smečka uloví obrovského buvola. Jak se rozpoutá krvavý spor, když se hyeny pokusí přiživit na cizí kořisti. A zahlédnete leopardy číhající v keřích na svoji příležitost rychle udeřit a zase se stáhnout dříve, než se sami stanou obětí větších dravců. Krev a vnitřnosti odhalují nezvratnou pravdu: velké kočky zabíjí, aby mohly žít, a žijí pro zabíjení. Každá kost pohozená na zemi vypráví příběh o smrti. Každý lev je starý známý. Joubertovým se během jejich třicetileté odysey podařilo porozumět velkým šelmám tak, jako ještě nikomu před nimi.


29. 11., 21.00 – Divoký Střední východ (Turecko: Život na hranici)

Na Středním východě je úžasná příroda. Husté lesy, pusté pouště, divoké hory, pestrá moře… Nic z toho v podstatě nikdy nikdo pořádně nenafilmoval. Právě tady se potkává východ se západem a lesy stojí na hranici pouští. V seriálu Divoký Střední východ navštívíme rozsáhlá a různorodá území Turecka, Egypta, Turkmenistánu a Jordánska. Podíváme se do vyjících pouští i šeptajících hvozdů. Vychutnejte si úžasnou krajinu, podivuhodná zvířata a s nimi všechna tajemství Středního východu. Nic není, jak se zdá. A příroda je v nekonečné válce o přežití tváří v tvář světu, který se neustále mění.


30. 11., 23.00 – Rok v parku Everglades (Období sucha)

Unikátní a komplikovaný ekosystém na jihu Floridy v parku Everglades zná jen dvě roční období: suchou zimu a mokré léto. Vyšší teploty a vlhkost od května až do listopadu s sebou přinášejí významné změny místní krajiny. Voda zaplavuje prérie a bažiny. Většina z 600 druhů zvířat, která v Everglades žijí, má v tuto dobu žně. Jejich loviště jsou větší a nic nebrání rozmnožování. Ale v období od prosince do dubna musí dravci i jejich kořist žít v těsné blízkosti. Kvůli nedostatku vody to ani jinak nejde. Na to, aby se zvířata i rostliny přizpůsobily těmto podmínkám, měly několik tisíc let.


2. 12., 22.00 – Kmeny pacifického pobřeží (Příchod)

Archeolog doktor Jago Cooper odhaluje světu nejzajímavější příběhy lidských dějin o neobyčejně houževnatých původních obyvatelích amerického severozápadu. V dvoudílném filmu Kmeny pacifického pobřeží navštívíte kamenité, větrem ošlehané pobřeží, které se táhne přes dva tisíce kilometrů od aljašského výběžku přes Britskou Kolumbii až po stát Washington. Už před deseti tisíci lety tady žily stovky různých komunit. Na původní obyvatele zde narazíte dodnes. Tvoří nádherné umění se skrytým významem a podařilo se jim zachovat vlastní kulturu, i když je vyhubily cizí nemoci a útlak ze strany silnějších kolonizátorů, kteří je připravili o půdu. Jsou stále hluboce spojeni s okolní přírodou, a právě díky tomu se jim zřejmě podařilo přežít. Jedinečný vztah k místnímu drsnému životnímu prostředí jim umožnil přizpůsobit se pokaždé, když museli čelit nějaké nové, nečekané hrozbě.


2. 12., 23.00 – 101 osobností 20. století (1. díl)

Dějiny lidstva jsou nekonečným příběhem plným neustálých změn a revolučních myšlenek. Dvacáté století je přesto obdobím, které změnilo svět tak dramaticky, rychle a nenávratně, že to nemá obdoby. Během tohoto století se zhroutily říše minulosti a vznikly nové supervelmoci. Zrodila se nová doba postavená na vědeckém poznání a objevování. Svět byl zavlečen hned do několika válek. Ale díky rádiu, televizi, autům, letadlům a nakonec i počítačům se zmenšily kdysi nepředstavitelné vzdálenosti. To všechno bylo možné díky několika osobnostem – a tomu, co vynalezly, objevily nebo zničily. Kdo patří mezi 101 osobností, které změnily 20. století a předurčily budoucnost 21. století? Téměř dvě dekády po konci předchozí éry se můžeme ohlédnout za těmi nejvýznamnějšími z nich.


3. 12., 21.00 – Guy Martin: Stěna smrti

Stěna smrti je legendární kaskadérský kousek. Motocyklista během něj jezdí po vertikálně postavené zdi, na které se drží jenom díky dostředivé síle. Ne každý si na to troufne. Ale Guy Martin není jako každý. Proto se rozhodl rozdrtit světový rekord a překonat nejrychlejší jízdu na stěně smrti. To znamená, že musí jet rychleji než 80 kilometrů za hodinu. Guy to chce dokonce vytáhnout až přes stovku! Ze všeho nejdříve se dozví, jak se zrodil fenomén stěny smrti na začátku 20. století ve Spojených státech, a pak si nechá postavit největší stěnu smrti na světě. Proč? Aby na ní mohl řádit. Následuje návštěva u pilotů stíhaček, kteří mu prozradí, jak se během pokusu o rekord vypořádat s ohromným zatížením 8G. Upraví si vlastní speciální „Anti-G“ oblek, co mu má přitom pomoct, a samozřejmě si sestaví rekordní motorku – tak, aby se během kaskadérského kousku pod ním nerozpadla! Nakonec, když je všechno připraveno, Guy riskuje holý život, aby získal nejzvláštnější rychlostní rekord na světě. Jedna věc je být špičkovým motorkářem, jenže přežít ve zdraví stěnu smrti, to je něco úplně jiného!


Nechte se obohatit s Prima ZOOM!


www.prima-zoom.cz – unikátní on-line magazín: základní info, program, aktuality, fotografie, zajímavé články a ještě něco navíc.


premiérové bloky        20.00 – 22.00 hod.              22.00 – 24.00 hod.
pondělí Cestovatelé a dobrodruzi Tajemství Země a vesmíru
úterý Po stopách historie Zvířata a my
středa Fascinující příroda Drsný svět
čtvrtek Zaostřeno na války Volání divočiny
pátek Úžasné oceány Záhady a konspirace
sobota Úchvatná říše zvířat Odkazy dávných civilizací
neděle Život naostro Zázraky vědy a techniky


S využitím zdroje: Mgr. Filip Budák, Externí dodavatel PR oddělení, 26. 11. 2017




 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/25441/prelom-listopadu-a-prosince-bude-opravdu-dokumentarni/