SES-11/EchoStar 105 do komerčního provozu
Autor: Petr Miklík , e-mail: Petr.Miklik@seznam.cz Přidané: 30.11.2017

Společnosti EchoStar a SES uvedly, že jejich společně vlastněný satelit s dvojím posláním SES-11/EchoStar 105 dosáhl své provozní orbitální pozice 105° západně, a je ‘přístupný’ pro komerční využití.


EchoStar 105/SES-11 je vysoce výkonný, hybridní telekomunikační satelit (Ku a C pásmo) pro firmu EchoStar a skupinu SES. Disponuje 24 transpondery s šířkou pásma 36 MHz pro pásmo Ku, komerčně využitý firmou EchoStar jako EchoStar 105, a 24 transpondery s šířkou pásma 36 MHz pro pásmo C s komerčním využitím pro skupinu SES pod názvem SES-11.

Satelit dodala společnost Airbus Defence and Space a je založen na platformě Eurostar E3000. Kapacita družice EchoStar 105 v pásmu Ku nahrazuje kapacitu, kterou společnost EchoStar dříve nabízela na satelitu AMC-15 a zahrnuje sedm transponderů dodatečné kapacity, které poskytnou rozšířené pokrytí pro klientské aplikace včetně distribuce obrazu, datových komunikací a služeb backhaul (distribuce signálu na páteřní sítě).

“EchoStar 105 zajistí pokrytí signálem pro padesát států USA a nabízí zvýšení pokrytí pro Mexický záliv a karibskou oblast,” řekl Anders Johnson, ředitel pro strategii a prezident satelitních služeb společnosti EchoStar. “Jsme nadšeni, že můžeme nabídnout přizpůsobenou kapacitu pro pásmo Ku tohoto vysoce výkonného satelitu pro naše stávající a budoucí klienty ve firmách, v médiích a ve vysílacích společnostech, a na trzích poskytovatelů vládních služeb v USA.”

Satelit EchoStar 105/SES-11 byl vynesen do kosmu dne 11. 10. 2017 v 18:53 hodin východního letního času na palubě rakety SpaceX Falcon 9 z Kennedyho vesmírného střediska NASA na Floridě. To je podruhé, když skupina SES zajistila vynesení satelitu na palubě letem prověřené rakety Falcon 9, a je to čtvrtý start skupiny SES se společností SpaceX.

Vysoce výkonný telekomunikační satelit dodaný společností Airbus nahradí kapacitu v pásmu C pro satelit AMC-18 a kapacitu v pásmu Ku pro družici AMC-15 na orbitální pozici 105° západně. Satelit SES-11 je konstruován pro urychlení vývoje na hlavní americké televizní pozici a pro distribuci kanálů s vysokým (HD) a velmi vysokým (UHD) rozlišením. Nabízí úplné pokrytí signálem celé území Severní Ameriky, včetně Havaje, Mexika a karibské oblasti.

Satelitní kapacita v pásmu C je optimalizována pro distribuci digitálního televizního signálu a připojí se ke kapacitě družic SES-1 a SES-3 ve středu severoamerického orbitálního oblouku skupiny SES, který dosahuje pokrytí více než 100 miliónů domácností s televizorem a má stoprocentní penetraci v USA.


S využitím zdroje: Chris Forrester, Advanced-television.com, volně upraveno a zkráceno

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/25456/ses-11-echostar-105-do-komercniho-provozu/