101 osobností a Španělsko na Prima ZOOM
Autor: TV Prima , e-mail: info@iprima.cz Přidané: 02.12.2017
Představíme vám 101 světových osobností, které ovlivnily 20. století, a zavítáme do rozbouřeného Španělska, které prozkoumáme z různých úhlů – od historie po současnost, od přírodních krás po památky a temperamentní obyvatele. Prima ZOOM – je na co se dívat.


Nechte se fascinovat na Prima ZOOM:

2. 12., 23.25 hod. – 101 osobností 20. století
4. 12., 20.55 hod. – Utajené krásy Španělska
5. 12., 21.10 hod. – Španělská občanská válka


101 osobností 20. století (8 dílů, sobota po 23.00, opakování úterý v 16.45)

Dějiny lidstva jsou nekonečným příběhem plným neustálých změn a revolučních myšlenek. Dvacáté století je přesto obdobím, které změnilo svět tak dramaticky, rychle a nenávratně, že to nemá obdoby. Během tohoto století se zhroutily říše minulosti a vznikly nové supervelmoci. Zrodila se nová doba postavená na vědeckém poznání a objevování. Svět byl zavlečen hned do několika válek. Ale díky rádiu, televizi, autům, letadlům a nakonec i počítačům se zmenšily kdysi nepředstavitelné vzdálenosti. To všechno bylo možné díky několika osobnostem – a tomu, co vynalezly, objevily nebo zničily. Kdo patří mezi 101 osobností, které změnily 20. století a předurčily budoucnost 21. století? Téměř dvě dekády po konci předchozí éry se můžeme ohlédnout za těmi nejvýznamnějšími z nich – jako jsou např. A. Hitler, Madonna, Mao Ce-tung, M. Monroe, A. Einstein, M. Tatcherová, Che Guevara, A. Hitchcock…


Utajené krásy Španělska (6 dílů vždy v pondělí od 21.00, opakování čtvrtek od 14.55)

Její cesta za utajenými krásami Itálie byla více než úspěšná. A tak se Alex Polizzi znovu vydává na další pozoruhodné dobrodružství. Tentokrát vyráží za Utajenými krásami Španělska. Uvidíte dosud neznámou tvář jedné z nejkrásnějších a nejexotičtějších evropských zemí. A zároveň odhalíte její mnohé divy i skrytá tajemství. Alex projíždí různorodou španělskou krajinou a nenechá si ujít žádný z vyhlášených místních půvabů – od lidských věží v Katalánsku přes sacramontskou cikánskou komunitu v Grenadě, zlatou metropoli Madrid až po středověká venkovská městečka v Galicii.


Španělská občanská válka (opakování v pátek v 17.05)

Zatímco v září 1938 je v Mnichově podepsána mírová smlouva mezi Třetí říší na jedné a Francií s Anglií na druhé straně, ve Španělsku se začínají formovat mezinárodní brigády na pomoc republikánům proti stoupencům generála Franca. Jde o velmi krvavý a nepřehledný konflikt, který zajímá novináře všech politických orientací. Je mezi nimi i Francouz ruského původu, narozený v Argentině, Joseph Kessel, jemuž deník „Paris-Soir“ nabídne, aby jel do Španělska a napsal pro list sérii reportáží. Společně s ním odjíždí i fotograf Jean Moral, který se svého času živil jako módní fotograf. V říjnu 1938 vstupují do Španělska přes Katalánsko a sledují davy uprchlíků, které směřují na republikánské území. Dostávají se do Barcelony, toho času cíle pravidelných náletů italského letectva, bojujícího na straně Franca. Současně ale do města míří řada běženců, takže počet obyvatelstva vzroste z jednoho milionu na tři miliony. Lidé trpí hladem, před obchody stojí nekonečné fronty, dostávají 100 g chleba na osobu, protože většina potravin je určena pro vojáky. Děti jsou často posílány do Francie. Cigarety a obecně tabák se stávají platidlem, které mnohdy vyváží i peníze. Benzín je na příděl, časté jsou výpadky energie, kavárny ale fungují a o hosty nemají nouzi. Kessel stále hledá „opravdovou“ válku, s boji a hrdiny, zatímco u obyvatel pozoruje spíš apatii. Na podzim roku 1938 se opět začínají konat nedělní mše, které republikáni tvrdě potlačovali a duchovenstvo nemilosrdně pronásledovali.
Když se v Pobletu poblíž Barcelony oba reportéři stanou svědky odchodu asi šesti stovek mužů z mezinárodních brigád, nemohou se zbavit dojmu, že Španělé tento odchod vítají, jako kdyby zapomněli, co pro ně tito cizí vojáci, kteří za ně nasazovali životy, udělali. Protože se stále objevují zprávy hovořící o hrozícím útoku na Madrid, oba novináři se vydají tam. Po strastiplné cestě na přeplněné lodi se dostávají nejprve do Valencie a odtud s konvojem nákladních vozů do Madridu. Kessel se ubytovává v Ritzu, kde jsou podávána mizerná jídla, ale šampaňského je ve sklepích dostatek. Útok se nekoná, Madrid je ale ostřelován a lidé v něm svádějí doslova každodenní boj o přežití. Přesto se večer naplní sály divadel a nočních podniků, odkud se pak obyvatelé navracejí do svých nevytopených a smutných příbytků. Kessel a Moral navštěvují agenturu Havas a setkávají se s válečným fotografem Juanem Mayem. Jsou svědky ukrývání vzácných obrazů a dalších uměleckých děl, která jsou následně pečlivě inventarizována a restaurována. Kessel přesto neustále doufá, že se konečně dostane na opravdovou frontu, chce zažít nefalšované hrdinství a akci, přestože už jen cesta napříč Madridem skýtá dostatek dramatických momentů. Nakonec jako zázrakem vyvázne z bombového útoku na restauraci, kde měl ten večer pobývat. Při zásahu zemřelo 40 lidí. V únoru 1939 se vrací do Francie, kde se Moralovy fotografie objeví v časopisu „Match“ a celkem 11 Kesselových článků otiskne deník „Paris-Soir“. Válka ve Španělsku si vyžádala na 300 000 obětí, z čehož polovinu tvořili civilisté. Republika se hroutí, jsou zatýkáni političtí vězni, nastupují popravy. Idea demokracie je na dlouho potlačena.

Nejvýznamnější osobnosti a krásy Španělska najdete jedině na Prima ZOOM.


www.prima-zoom.cz – unikátní online magazín: základní info, program, aktuality, fotografie, zajímavé články a ještě něco navíc


Mgr. Filip Budák, Externí konzultant odd. Marketingu a PR pro FTV Prima

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/25468/101-osobnosti-a-spanelsko-na-prima-zoom/