Show Jana Krause – 6. 12. 2017
Autor: TV Prima , e-mail: info@iprima.cz Přidané: 03.12.2017

Zpěvačka Helena Zeťová, cyklista Tomáš Bábek a parazitolog Tomáš Scholz se představí v Show Jana Krause. Premiéru dalšího dílu Show Jana Krause uvidíte ve středu 6. prosince ve 21.35 hod. na Primě.


Helena Zeťová – zpěvačka, která se původně proslavila jako členka dívčí skupiny Black Milk, žila řadu let v Řecku a kariéru zpěvačky téměř pověsila na hřebík. V Česku se objevovala jen sporadicky, když vystupovala na akcích. Byť umí obstojně řecky, hudbě se tam nevěnovala. A to jí začalo postupem času chybět. „Chtěla jsem změnu, v řečtině jsem zpívat nechtěla, protože si v tomto směru tolik nevěřím,“ říká. V Řecku strávila 18 let po boku svého přítele, ale to už je podle všeho minulost. „Je na čase říct, že dnes už jsem svobodný člověk. Zkrátka my jsme se ve velmi dobrém rozešli a jsme přátelé,“ přiznává zpěvačka. „Novou lásku nehledám, na to je to příliš čerstvé. Chci se konečně věnovat naplno muzice,“ dodává zpěvačka. V listopadu jí vyšla po devíti letech nová deska, na níž několik let s přestávkami pracovala.


Tomáš Bábek – aktuální Král cyklistiky 2017, tedy nejlepší cyklista ČR. Také vicemistr světa a mistr Evropy v dráhové cyklistice. Má silný životní příběh – ze dna až na vrchol. Před šesti lety po srážce s autem málem přišel o život. Tři dny tehdy ležel v kómatu. Měl zlomenou stehenní kost, natřikrát si zlomil dolní čelist, přišel o zuby, polámal si i zánártní kůstku a k tomu propíchl plíci. Doktoři a trenéři ho odepsali. Nyní je dráhař Tomáš Bábek na vrcholu. A co víc, stal se nejúspěšnějším dráhovým sprinterem v historii ČR. Vyhrál světový pohár v keirinu, na kterém získal i bronz na mistrovství světa, kde získal i stříbro na kilometru. Na začátku roku dostal po 13 letech jako další Čech pozvánku na půl roku do Japonska, kde se „jeho“ sport dělá jako dostihy a na závodníky se sází jako na chrty. Z japonského závodění má řadu neuvěřitelných historek a příběhů.


Prof. Tomáš Scholz – parazitolog, na jehož objev nedávno upozorňovala ve zprávách CNN, což se v případě českých vědců děje jen zřídka. Jeho objev týkající se obří tasemnice v amerických lososech Američany vyděsil. Parazitolog tvrdí, že panika je zbytečná. Přestože červ, který se může dostat do lidského těla, dorůstá až do 15 metrů, „dá se s ním žít“, ujišťuje překvapivě. Přední vědec v oboru rybí parazitologie navíc říká, že spousta našich alergií, ekzémů a poruch imunity může být důsledkem toho, že jsme moc odčervení, moc čistí a náš obranný systém reaguje přehnaně. Svůj objev, že tasemnice napadající člověka, známá dosud jen u tichomořských lososů v Japonsku, se vyskytuje i u jejich amerických příbuzných, zveřejnil se svým kolegou v prestižním vědeckém časopise. Ale sám přiznává, že sushi kvůli tomu jíst nepřestal. „Američané strašně rádi rybaří a milují maso lososů, takže ti jsou ekonomicky hodně důležití. A my najednou zjistili, že v nich je potenciální lidský parazit. Tenhle škulovec dokáže být nepříjemný, může dosáhnout délky 15 metrů. A teď si představte Američana, který v sobě bude mít takovouto příšeru. Samozřejmě je to pro ně šok.“ Obecně prý nám, Evropanům, kteří mají dobrou a kvalitní stravu, paraziti už skoro nic nedělají. „Navíc se před několika dekádami zjistilo, že existuje nepřímá úměra mezi počtem výskytu helmintů, jako například škrkavek, a vznikem různých atopických ekzémů, alergií a astmatu. Dnes se ukazuje, že někteří parazitičtí červi a rovněž další paraziti jako prvoci patrně mají schopnost do jisté míry modulovat naši imunitní odpověď. Proč máme alergie? Je to vlastně přehnaná reakce našeho imunitního systému. Ostatně v zemích rozvojového světa, které se potýkají s parazitárními onemocněními, je problém alergií okrajový.“ Co ho na parazitologii nejvíc baví? „Když jste biolog, a obzvlášť parazitolog, musíte být pro normálního člověka trochu ,zvláštníʻ. Rozplýváte se nad krásou tasemnice, kterou si normální člověk oškliví. Přitom jsou nádherné. Kdybyste viděli například fotografie hlavičky tasemnic žraloků, dali byste mi za pravdu, že jde o esteticky téměř dokonalé výtvory přírody. Vždyť jsem říkal, že jsme trochu ujetí,“ dodává s nadsázkou.


Premiérový díl Show Jana Krause uvidíte ve středu 6. prosince ve 21.35 hod. na Primě. Jan Kraus, jak ho znáte, v úspěšné show! Aktuální hosté, témata bez cenzury a ta nejlepší late night show každou středu večer na Primě.


Mgr. Filip Budák, Externí konzultant odd. Marketingu a PR pro FTV Prima

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/25469/show-jana-krause-6-12-2017/