Ostrava – Město nových začátků. Čas zbořit mýtus o černém městě na východě
Autor: Česká televize , e-mail: info@ceskatelevize.cz Přidané: 04.12.2017
Nový, vizuálně atraktivní dokument o Ostravě a jeho obyvatelích, kteří se spolu s ní ocitají na prahu nové éry, vypráví příběhy o vizích, činorodosti, schopnostech a kreativitě lidí. Vedle toho ale snímek také zachycuje příběh Ostravy, města, ve kterém má smysl žít a s nímž je dobré spojit vlastní budoucnost. Film Tvůrčí producentské skupiny publicistické a dokumentární tvorby Lenky Polákové připravuje režisérka Petra Všelichová, kameraman Jiří Berka a dramaturgyně Monika Bobková.


Ostrava – třetí největší město v zemi a ještě nedávno ocelové srdce republiky. Dnes město na pokraji velkých sociálních otřesů, ale také místo s velkou energií a mimořádným potenciálem. Příběhy měst, která přežila vlastní smrt a dokázala se ze dna vyšplhat k nové, často výrazně pestřejší současnosti, jsou silné, vzrušující a atraktivní. Místa jako Detroit, Dortmund nebo Essen jsou symboly změny a jsou důkazem, že lze přetvářet staré zaběhnuté modely a nacházet nové cesty.

Ne náhodou tak Česká televize ve spolupráci s několika dalšími ostravskými subjekty (Provoz Hlubina, Antikvariát a klub Fiducia, projekt Refill a Cooltour) podporovala veřejnou debatu, která proběhla v neděli 3. 12. 2017 od 18.00 hod. v Dolní oblasti Vítkovic a která přinésla nové pohledy na budoucnost Ostravy.

„Ostravské studio České televize je klíčovou mediální institucí v našem kraji, takže je logické, že se k aktuálním problémům pomáhá nějak stavět a nějak je řešit. Na jednom místě se na besedě setkali lidé, kteří se problémy Ostravy, která se jako město opravdu staví na nohy, zabývají a mají k nim co říct,“ uvedl ředitel Televizního studia Ostrava Tomáš Šiřina.


Kristina Kačmarská, Česká televize

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/25476/ostrava-mesto-novych-zacatku-cas-zborit-mytus-o-cernem-meste-na-vychode/