YahSat-3 a SES-14 se připravují ke startu
Autor: Petr Miklík , e-mail: Petr.Miklik@seznam.cz Přidané: 04.12.2017
Satelit Al Yah 3 byl dopraven na kosmodrom Arianespace ve Francouzské Guyaně. Dodala jej společnost Orbital ATK pro vlastníka, Mubadala Development, strategického investičního podnikatele v Abu Dhabi. Al Yah 3 (YahSat-3) disponuje 53 aktivními uživatelským svazky v pásmu Ka. Svazky v pásmu Ka zajistí obousměrné telekomunikační služby, aby umožnily vysokorychlostní přenos dat pro aplikace koncových uživatelů, např. širokopásmový internet, firemní sítě, páteřní sítě IP pro poskytovatele telekomunikačních služeb. Al Yah 3 poskytne své služby pro Afriku a Brazílii.


Společnost Orbital ATK byla vybrána satelitní telekomunikační společností Yahsat pro dodání družice Al Yah 3. Satelit Al Yah 3 je konstruován na bázi satelitní platformy GEOStar-3 společnosti Orbital ATK, byl vyroben a testován v satelitním výrobním zařízení společnosti Orbital ATK v Dulles ve Virginii. Satelit bude vynesen do kosmu asi dne 23. 1. 2018.

Na palubě rakety bude i družice SES-14, kterou dodala společnost Airbus a která bude poskytovat služby pro Střední a Jižní Ameriku, karibskou oblast, severní Atlantik, část Evropy a nahradí satelit NSS-806. Družice YahSat-3 bude umístěna na orbitální pozici 20° západně a bude poskytovat služby především pro brazilský trh, kdežto satelit SES-14 bude umístěn na orbitální pozici 47,5° západně.

Skupina SES velmi potřebuje svoji družici SES-14 na orbitální pozici, protože satelit NSS-806 na začátku roku 2017 ztratil přibližně třetinu své transponderové kapacity. Oba satelity jsou ‘plně elektrické’ a pro dosažení orbitální pozice využijí palubní elektrický pohon. Celkové trvání cesty satelitu po startu bude asi 4 až 6 měsíců.


S využitím zdroje: Chris Forrester, Advanced-television.com, volně upraveno a zkráceno

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/25477/yahsat-3-a-ses-14-se-pripravuji-ke-startu/