Aktualizováno: Ztraceno spojení s družicí Angosat-1
Autor: Petr Miklík , e-mail: Petr.Miklik@seznam.cz Přidané: 29.12.2017
Řídící středisko podle ruských tiskových agentur ztratilo spojení s první angolskou telekomunikační družicí Angosat-1 krátce poté, co ve středu dosáhla oběžné dráhy. K výpadku došlo během rozvinování slunečních baterií, odborníci se snaží spojení znovu navázat.


Nosná raketa s družicí odstartovala z kosmodromu Bajkonur v Kazachstánu v úterý večer. Zprávy médií dosud nepotvrdila ruská vesmírná agentura Roskosmos, pokud však ke ztrátě družice skutečně došlo, byla by to další rána po listopadové ztrátě ruské meteorologické družice Meteor-M.

Geostacionární telekomunikační družici Angosat, která má být s to zajistit vysílání nejen na angolském území, ale po celé Africe, vynesla ukrajinská nosná raketa Zenit-2SB, což agentura AFP označila za dosti vzácný příklad rusko-ukrajinské spolupráce vzhledem ke špatným vztahům mezi oběma státy od ruské anexe ukrajinského poloostrova Krym. Angolský projekt počítá s vypuštěním družice s retranslátorem, s vytvoření pozemní infrastruktury na předměstí Luandy a s televizním vysíláním. Má také zlepšit komunikační služby přes satelit a přístup k internetu.

Projekt v hodnotě přibližně 280 milionů dolarů (asi 6 miliard Kč) financuje úvěr poskytnutý ruskými státními bankami. V jeho rámci byla v Brazílii, Číně a Japonsku vyškolena padesátka angolských inženýrů. Rusko má dohlížet na fungování družice prostřednictvím kontrolního střediska u Luandy. Družici Angosat o hmotnosti 1647 kilogramů zkonstruovala z ruských součástek firma Energija na zakázku angolského ministerstva spojů.


S využitím zdroje: teletext ČT, s. 602


Aktualizováno 29. 12. 2017:

Spojení s angolskou družicí obnoveno

Ruská raketová korporace RKK Eněrgija potvrdila, že se podařilo znovu navázat spojení s první angolskou družicí Angosat-1, vynesenou do vesmíru v úterý. Výpadek nastal během roztahování panelů solárních baterií. Družici o hmotnosti 1647 kg zkonstruovala z ruských součástek korporace Eněrgija na zakázku angolského ministerstva spojů.


S využitím zdroje: mh, teletext ČT, s. 145

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/25561/aktualizovano-ztraceno-spojeni-s-druzici-angosat-1/