TV v roce 2018? Přechod na DVB-T2 v plném proudu
Autor: MaxExposure , e-mail: spiros@max-exposure.com Přidané: 05.01.2018
Jako každý rok, i rok 2018 přinese řadu nových věcí v oblasti televizního vysílání. Samozřejmě jde jednak o programovou nabídku a také o přechod na nový digitální televizní standard DVB-T2. Ten má být podle schválené Strategie rozvoje zemského digitálního TV vysílání v České republice plně zaveden k 1. únoru 2021.


Přechod z DVB-T na DVB-T2 se však neodehraje najednou. Ke změně dojde postupným spouštěním přechodové sítě v jednotlivých krajích země. Cílem je zajistit, aby uživatelé na nový standard přešli co nejplynuleji. Vypínání původní DVB-T započne již v roce 2018. Je tedy dost dobře možné, že přechod již v tomto roce bude znamenat investice do nových zařízení, přestože je celá akce rozložena až do 2021.

Pokud už se rozhodnete TV pořizovat, přesvědčte se, že odpovídá dané specifikaci. Další možností je přechod na moderní a perspektivnější způsoby příjmu TV prostřednictvím internetu, satelitu nebo kabelové televize. Výhody moderního přenosu jsou jasné, nejenže si na tabletu zahrajete své oblíbené Clash of Clans a Royal Panda, ale můžete si pustit kterýkoli program, nebo dokonce přepnout vysílání sledujícím TV ve vedlejším pokoji. To jistě není účelem TV přes internet, ale její možností. Můžete totiž TV sledovat i na několika zařízeních najednou, přetáčet, sledovat starší pořady, nebo je nahrávat.

Podobný přechod, jako ten na DVB-T2, se odehrál před několika lety, když se rušilo analogové pozemní televizní vysílání. Tehdy museli lidé měnit také televizní přijímače, nebo své stávající přístroje doplnit o speciální set-top-box. Taktéž k celému přechodu docházelo postupně a lidé mohli několik let využívat jak digitální, tak i analogové vysílání.

A tak jako před lety, kdy končil analog, i v tuto chvíli nastane situace, že budou lidé moci využívat obě generace digitálního pozemního vysílání najednou, jak DVB-T, tak DVB-T2. Následně však bude muset dojít k obměně přístroje, či dokoupení set-top-boxu. Portál informující o nové generaci digitálního vysílání přímo říká, že „stávající zařízení (televize nebo set-top boxy), které jsou schopny přijímat DVB-T nebudou schopné přijímat signál v DVB-T2“.

A apeluje, aby tuto větu čtenáři brali doslovně. Je ovšem pravdou, že většina televizních přijímačů v prodeji je na nový standard připravena. Je to dáno také tím, že zákazníci již schopnost přijímat DVB-T2 přímo vyžadují a výrobci se tomuto trendu velmi rychle přizpůsobili.

První přechodová síť pro druhou generaci digitálního pozemního vysílání byla spuštěna Českými radiokomunikacemi v Praze a středních Čechách již v březnu 2017. Cílem je pokrytí 99 procent celého území Česka do jara 2018.

Jak už jsme naznačili výše, změna se bude logicky týkat pouze lidí, kteří přijímají signál prostřednictvím pozemního TV vysílání. Pokud jste uživatelem kabelové, či jiné moderní TV, nemusíte řešit přechod na lepší TV přijímač a můžete se soustředit na to příjemné, tedy TV program plný parádních show a seriálů.


Zdroj: MaxExposure, Marketing Agency

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/25580/tv-v-roce-2018-prechod-na-dvb-t2-v-plnem-proudu/