Nigérie si objednává dva satelity z Číny
Autor: Petr Miklík , e-mail: Petr.Miklik@seznam.cz Přidané: 06.01.2018

Nigerijský ministr komunikací Adebayo Shittu uvedl, že Nigérie si objednává dva telekomunikační satelity z Číny, a za dvojici zaplatí 550 miliónů dolarů (456 miliónů eur). Čína se mát stát částečným vlastníkem satelitů.


Pan Adebayo Shittu v hlavním městě Nigérie Abuja řekl, že čínská banka Ex-Im a čínský výrobce, China Great Wall (Čínská velká zeď), souhlasily s platbou za nové satelity, když Nigérie opětovně projednala dřívější dohodu vyžadující pokrytí 15 % nákladů. Čína nyní financuje celé náklady za družice.

Ministr dodal, že satelity by měly být připravené k vypuštění dva roky potom, kdy smlouva bude oficiálně podepsána, což se stane pravděpodobně do konce ledna. Podle jeho vyjádření čínská společnost získá akciový podíl v Nigcomsat, společnosti s ručení omezeným, vlastněné federální vládou a zodpovědné za správu satelitních telekomunikací.

Pan Adebayo Shittu uvedl, že Čína má pomoci trhu satelitních telekomunikačních služeb v dalších afrických zemích, které budou konkurovat stávajícím providerům z Izraele, Velké Británie a Spojených států. “První věcí je to, že chceme dosáhnout zisku, chceme získat místní trh a také chceme získat africký trh,” řekl.


S využitím zdroje: Chris Forrester, Advanced-television.com, volně upraveno a zkráceno

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/25581/nigerie-si-objednava-dva-satelity-z-ciny/