DAB+ ve Francii: plán rozšíření zveřejněn
Autor: Petr Miklík , e-mail: Petr.Miklik@seznam.cz Přidané: 09.01.2018
Francouzská mediální rada CSA předložila ohlášený plán rozšíření DAB+ ve Francii. Podle něj mají být letos vypsána vyběrová řízení pro Bayonne, Pau, La Rochelle, Dijon, Besançon, Grenoble, Saint-Étienne, Annecy, Chambéry, Annemasse, Toulon, Avignon, Tours, Orléans a Poitiers. V roce 2019 bude následovat Caen, Le Mans, Clermont-Ferrand, Limoges, Amiens, Metz, Nancy, Reims, Troyes, Rennes, Angers, Brest, Montpellier, Perpignan a Nîmes.


S výběrem vítěze výběrového řízení se počítá mezi říjnem a prosincem 2018, popř. v roce 2019, lokální multiplexy by mohly zahájit vysílání od konce roku 2019 do začátku roku 2020, popř. od konce roku 2020 do začátku roku 2021.

Do konce roku 2018 by také mohlo být vypsáno výběrové řízení na dva celoplošné multiplexy pro celkem 26 programů, které mají pokrýt signálem velká, střední města a dálnice. Mediální rada ještě čeká na studii, která bude zveřejněna asi květnu 2018. Ani není jasné, zda bude vypsáno výběrové řízení na jednotlivé programové pozice nebo bude hledán provozovatel platformy, který následně bude jednat s poskytovateli rozhlasových programů.

Mediální rada již vyloučila nabídku placených rozhlasových programů. Pokud nepočítáme s části nepokrytého území na Korsice a pokud nedojde ke zpoždění, od roku 2020/21 by měla být pokryta signálem DAB+ velká část Francie. Ve velkých aglomeracích plán pokrytí signálem předpokládá dva lokální multiplexy, jeden regionální multiplex a dva celoplošné. V aglomeracích tak bude možné přijímat až 65 programů.


S využitím zdroje: Tom Sprenger, Radiowoche.de, volně upraveno a zkráceno

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/25592/dab-ve-francii-plan-rozsireni-zverejnen/