Dokument o nenávisti, strachu a frustraci: Svět podle Daliborka
Autor: Česká televize , e-mail: info@ceskatelevize.cz Přidané: 09.01.2018
Dokumentární portrét neonacisty Dalibora, kterého režisér Vít Klusák sledoval dva roky, uvede Česká televize v premiéře dnes, v úterý 9. ledna od 20:50 hodin na ČT2. Stylizovaný autorský dokument, který vznikl v koprodukci s Českou televizí, byl poprvé představen na loňském filmovém festivalu v Karlových Varech.


Nesnáší svůj život a neví, jak jej změnit. Čtyřicetiletý lakýrník Dalibor žije u své matky, natáčí amatérské horory, skládá naštvané písně, obdivuje Hitlera a plynové komory v koncentračních táborech označuje za propagandistický výmysl. Provází ho profesní, vztahové i sociální problémy.

„Od začátku jsem věděl, že nechci natočit dokumentární popravu nácka, ale ukázat, jak se z citlivého kluka stane neonacista,“ popisuje svůj tvůrčí přístup Vít Klusák a dodává: „Nevěřím totiž, že se lidé rodí nenávistní. K tomuto postoji je přivádí výchova, sociální poměry, neúspěch a zoufalství. Jsou zašlapaní, chudí, nevzdělaní a jako s voliči s nimi počítají jen populisté.“

Svět podle Daliborka vyvolal celospolečenskou diskusi, a to nejen kvůli zvolenému tématu, ale i formě zpracování. „Vstoupit do koprodukce natolik kontroverzního snímku chtělo hodně odvahy a jsem přesvědčená o tom, že Česká televize udělala správný krok, když ji našla,“ říká kreativní producentka Jiřina Budíková a pokračuje: „Nejde totiž o to, odsoudit nebo dokonce propagovat Dalibora a jemu podobné, ale ukázat, z čeho nenávist vyvěrá a kde se bere.“

Snímek odhaluje Daliborovo zázemí, představuje jeho matku, jejího přítele, kolegy i kamarády a především se snaží analyzovat příčiny jejich chování a postojů. „Daliborova postava je jen špička ledovce. Přicházíme na to, že je obětí špatné výchovy, vzdělání a sociální situace chudého regionu. Filmem se pokoušíme ukázat, že společensky neléčený strach z neznámého vede k nenávisti,“ uzavírá Klusák.


Karolína Blinková, tisková mluvčí České televize

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/25599/dokument-o-nenavisti-strachu-a-frustraci-svet-podle-daliborka/