DAB ve Wrocławi: multiplex LokalDAB v éteru
Autor: Petr Miklík , e-mail: Petr.Miklik@seznam.cz Přidané: 25.01.2018
Radio Wrocław, Radio Wrocław Kultura, Radio RAM, Radio Rodzina a Akademickie Radio Luz se nachází v novém multiplexu DAB, který od pátku 19. 1. 2018 vysílá ve Wrocławi (Vratislavi). Pro tři poslední stanice je to „digitální premiéra”. Podle dřívějších předpokladů by rámci projektu LokalDAB mělo být testováno levné řešení dostupné pro malé, lokální polské stanice.


V současnosti se vysílá jen ze sídla stanice Radio Wrocław (ulice Karkonoska). Cílovým stavem je to, že v rámci testů jednofrekvenční sítě se bude vysílat i z věže Instytutu Łączności (Institut telekomunikací, ulice Swojczycka) a z věže vodárenské společnosti MPWiK Wrocław (ulice Długa), kde své antény instalovala Politechnika Wrocławska (Vratislavská polytechnika). V současnosti multiplex vysílá na kanále 11A s výkonem ERP 250 W. Každý z programů je dostupný s datovou rychlostí 96 kbps.

První testy multiplexu byly uskutečněny v druhé polovině prosince 2017. Tehdy multiplex vysílal s identifikací PWrMux a měl tři pozice: DAB_RAM, DAB_RMF zahrnující Radio RAM s datovou rychlostí 96 kbps a Lokal DAB vysílající bez zvuku. V plánech je doplnění multiplexu o další lokální programy, a také rozšíření platformy Open Digital Radio o další služby, např. Journaline nebo vylepšený Dynamic Label. Projekt společně realizují Instytut Łączności, Radio Wrocław a Politechnika Wrocławską.


S využitím zdroje: Krzysztof Sagan, Radiopolska.pl, volně upraveno a zkráceno

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/25663/dab-ve-wroc-awi-multiplex-lokaldab-v-eteru/