DAB+ v Norsku: armageddon pro rádio
Autor: Petr Miklík , e-mail: Petr.Miklik@seznam.cz Přidané: 28.01.2018
V roce 2017 bylo v Norsku ukončeno vysílání v celoplošné síti VKV a nahrazeno systémem DAB+. Podporovatelé vysílání DAB+ v mezinárodních médiích nazývají přechod "úspěšným". Posluchači však s tím vůbec nesouhlasí. Experiment, kde jsou posluchači donuceni k sešrotování svých VKV přijímačů a k investici do přijímačů kompatibilních s DAB+, stojí velké stanice mnoho peněz.


Veřejnoprávní rozhlas NRK ztratil značnou část svých posluchačů – v roce 2017 nejméně 20%. Norské posluchače velmi rozhněvalo vypnutí VKV. Tak článek v jednom z velkých deníků Dagbladet 2017 shrnuje: “V otázce, že vypnutí VKV je trochu směšné, je národ jednotný jako v otázce lyžování.”

V jediné zemi na světě, která ukončila vysílání VKV rozhlasu, posluchači nyní objevují všechny problémy s DAB+. Při ztrátě signálu DAB+ v automobilu neexistuje žádný automatický záložní VKV signál jako v jiných zemích s duálními systémy, např. ve Velké Británii – zůstává jen ticho. Zprávy o vypadávajícím signálu DAB+, buď na ulici nebo ve městech jsou stále zastoupeny v novinách a na sociálních médiích.

I arogantní reakce na stížnosti vůči NRK a vůči organizaci Digitalradio Norge AS, že vysílací systém není špatný, posluchače rozzlobí. Vina je následně přičítána samotným posluchačům a jejich instalaci přístroje. Jejich stanovisko je, že DAB+ kritizuje jen několik málo “stále reptajících” individuí.

Na sociálních médiích však sílí odpor vůči ukončení VKV vysílání. Jedna z několika skupin na síti Facebook – “Nei – til tvanngsinforing av DAB…” – během osmi měsíců dosáhla 7500 členů a nadále rychle roste. Většina velkých a regionálních novin zveřejnila negativní úvodníky, komentáře a články o vypnutí VKV vysílání. Je těžké najít v norských novinách z roku 2017 pozitivní příspěvek o tomto přechodu.

Všechny průzkumy veřejného mínění ukázaly, že 50 až 70% norských respondentů je proti vypnutí VKV. Od ukončení vysílání v prosinci 2017 poslanci v norském parlamentu Stortinget mají problémy a začali pochybovat o tomto projektu. Ministra kultury se na to ptali zástupci sociálních demokratů, strany středu a strany pokroku FrP (Progress).

V novinách a na sociálních médiích je velká část viny při ztroskotání přechodu na DAB+ přičítána několika osobnostem blízkým NRK a organizaci Digitalradio Norge. Je jim vyčítáno, že politikům systematicky poskytují jednostranný obrázek o technologii VKV a DAB – např. vysoké náklady pro posluchače, který musí vyměnit svůj přijímač a vliv internetu na vývoj rozhlasu.

“DAB bylo prosazeno proti vůli lidu. Opět máme důkaz, že přechod byl příliš brzký a zbytečný. Dohoda o zajištění určitého reklamního monopolu P4 a Radio Norwegen (Radio Norsko) na národní úrovni nemůže obstát na denním světle. Je to velmi nepříjemné. Očekávám, že ministr kultury tuto záležitost vezme vážně a vysvětlí, co se skutečně stalo” řekl MP Morten Wold, mediální mluvčí strany Progress, která je součástí vládní koalice.

Politiky znepokojuje především ohrožení pozice lokálních rádií. Podle jiných zdrojů se za tím skrývá dlouhodobé úsilí dominantních hráčů na trhu, aby z trhu vytlačili lokální komerční konkurenci. To by se týkalo zejména Radia Metro a jiných lokálních stanic VKV v aglomeracích. Podle mínění odborníků tito menší poskytovatelé programu – bez toho, aby mohli vysílat na VKV – je stěží mohou přežít, když se nachází výhradně v síti DAB se třemi dominantními hráči.

Očekává se, že úřad EFTA v Bruselu přijme rozhodnutí, které by mohlo zrušit rozhodnutí vlády přinutit všechny komerční stanice, aby ve velkých městech (aglomeracích) opustily pásmo VKV. Mnoho norských posluchačů mezitím zůstává věrných VKV rozhlasu, protože mohou přijímat lokální komerční nebo obecní rozhlasové stanice. Téměř polovina posluchačů tudíž může přijímat zahraniční vysílání, především veřejnoprávní stanice ze Švédska. Sousední země Švédsko a Finsko neplánují nahradit své VKV sítě systémem DAB.

Avšak nejtěžší boj zastánců DAB probíhá na internetu. Norsko je jednou z nejvíce zasíťovaných zemí na světě s kapacitou pro rychlý mobilní internet. Mnoho posluchačů, kteří už nemohou přijímat programy NRK a privátní stanice na VKV, zjistí, že výběr a kvalita zvuku stanic na internetu je daleko lepší než nabízí systém DAB.

Norští posluchači však hledají alternativy k poslechu rádia a hudby v domácnosti a na cestách. Na tomto přechodu národního rozhlasu na DAB prodělal veřejnoprávní rozhlas NRK. Jeho image pokrytí veřejnoprávním rozhlasovým signálem je tím dále poškozeno, protože je součástí něčeho, co občané nikdy nežádali a stále ještě nechtějí. DAB v tomto rozhlasovém armageddonu stojí zřejmě na špatné straně. Vysílání VKV přežívá, protože posluchači jej mají rádi jako starého, spolehlivého přítele.


Christer Hederström

Christer Hederström je švédský mediální poradce a od šedesátých let minulého století působí v mediální politice. Napsal několik knih a novinových článků a byl činný ve švédské Radio Academy. Prostřednictvím neziskové organizace Public Service Council se podílel na veřejné službě při digitalizaci pásma VKV ve Švédsku, a nyní v Norsku.


S využitím zdroje: Christer Hederström, Jens F. Hofstadt (překlad), Radioszene.de, volně upraveno a zkráceno

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/25675/dab-v-norsku-armageddon-pro-radio/