Satelit GovSat-1 už je ve vesmíru
Autor: Petr Miklík , e-mail: Petr.Miklik@seznam.cz Přidané: 03.02.2018
Raketa Falcon9 společnosti SpaceX pana Elona Muska ve středu 31. 1. 2018 ve 22:25 hodin (SEČ) úspěšně vynesla do vesmíru lucemburský satelit GovSat-1 ze startovacího komplexu (Launch Complex 40) základny Cape Canaveral Air Force Station na Floridě. Jak bylo plánováno, 32 minut po startu byl satelit vynesen na geostacionární přenosovou oběžnou dráhu. Start bylo možné sledovat živě na internetu.


Jak společnost SpaceX uvedla na síti Twitter, původně se měl start uskutečnit o den dříve, dvě hodiny odletem musel být krátkodobě přerušen. Důvodem byl vadný senzor (čidlo) na druhém raketovém stupni, který pracovní tým musel vyměnit.

GovSat-1 je prvním satelitem značky GovSat, který je provozován jako společný podnik mezi lucemburskou vládou a satelitním provozovatelem SES. Satelit SES-16/GovSat byl v únoru 2015 objednán společnosti LuxGovSat a dodala jej firma Orbital ATK Inc. SES-16/GovSat bude umístěn na orbitální pozici 21,5° východně.

SES-16/GovSat je víceúčelový satelit, disponuje výkonným a plně řiditelným úzkým svazkem (Spotbeam) ve vojenském kmitočtovém pásmu (pásmo X a vojenské pásmo Ka) pro různé vládní oblasti použití. Satelit bude pokrývat signálem Evropu, Blízký východ a Afriku. Lucemburská vláda si na novém satelitu rezervovala kapacity značného rozsahu, aby podpořila plnění lucemburských závazků v NATO. Zbývající kapacita bude nabídnuta vládním organizacím a klientům institucí. Internet: www.govsat.lu


S využitím zdroje: Infosat.de, volně upraveno a zkráceno

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/25705/satelit-govsat-1-uz-je-ve-vesmiru/