Česká televize poprvé odvysílá divadelního Amadea, uvedení pomohl i Miloš Forman
Autor: Česká televize , e-mail: info@ceskatelevize.cz Přidané: 05.02.2018

Amadeus se poprvé v historii dostává z divadelních prken na televizní obrazovky. Divácky úspěšná inscenace bude mít v pondělí 5. února v Divadle na Vinohradech derniéru a při té příležitosti ČT art odvysílá od 20:20 hodin záznam představení.


„Dlouho nebylo možné pořídit záznam divadelního představení Amadeus, protože vysílací práva vztahující se na jakoukoliv audiovizuální podobu díla, byla zakoupena pro stejnojmenný film Miloše Formana,“ popisuje dramaturg Ondřej Šrámek a dodává: „Inscenace Divadla na Vinohradech v režii Martina Čičváka, která měla premiéru před více než třemi lety, je tak první, kterou se podařilo natočit. Velké poděkování patří samotnému Miloši Formanovi a jeho producentovi Dennisi Asplandovi, bez nichž by se nám nikdy práva na televizní uvedení nepodařilo získat.“

Příběh vypráví o geniálním skladateli, jenž se stane obětí závistivého Salieriho toužícího po slávě a uznání. V hlavních rolích divadelní inscenace, jejíž text napsal v roce 1979 anglický dramatik Peter Shaffer, a záhy se stala celosvětovým hitem, se jako Wolfgang Amadeus Mozart představí Ondřej Brousek a jako závistivý dvorní skladatel Antonio Salieri Jiří Dvořák.

Shafferův text inspiroval tvůrce k řadě inscenací v Čechách i na Slovensku. Jako první hru u nás uvedlo Divadlo J. K. Tyla v Plzni již v květnu 1982.


Karolína Blinková, tisková mluvčí České televize

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/25713/ceska-televize-poprve-odvysila-divadelniho-amadea-uvedeni-pomohl-i-milos-forman/