Do soutěže Berlinale nově míří drama o teroristickém útoku na ostrově Utøya
Autor: Film Europe Media Company , e-mail: info@filmeurope.cz Přidané: 08.02.2018
Snímek norského režiséra Erika Poppeho o teroristickém útoku na ostrově Utøya je posledním oznámeným účastníkem hlavní soutěžní sekce 68. ročníku Mezinárodního filmového festivalu v Berlíně. Ten se letos uskuteční od 15. do 25. února. Film s původním názvem Utøya 22. juli získala do české distribuce společnost Be2Can Distribution.


Poppe přichází s rekonstrukcí tragických událostí, ke kterým došlo 22. července 2011 v Norsku. V tento den totiž zemřelo 69 lidí při střeleckém útoku v letním táboře Svazu dělnické mládeže na ostrůvku Utøya. Masakru předcházela bombová exploze ve vládní čtvrti v Oslu, při které přišlo o život dalších 8 lidí.

Pachatelem krveprolití byl pravicový extremista Anders Behring Breivik, který vystupoval proti muslimské migraci i homosexualitě. V Norsku byl odsouzen k nejvyššímu možnému trestu, odnětí svobody na 21 let s možností prodloužení po uplynutí této lhůty.

Snímek Utøya 22. juli je natočen na základě reálných svědectví a skutečností. Scénář filmu je založen na hloubkových rozhovorech s přeživšími a snaží se co nejvěrněji zachytit pocity mladých, kteří byli v moment útoku na ostrově. Popisuje události z jejich perspektivy a ukazuje, jak se zachovalii v této vyhrocené chvíli. S ohledem na pozůstalé jsou charaktery filmu fiktivní.

Filmové drama o norském teroristovi Andersi Breivikovi chystá také anglický režisér Paul Greengrass.


Adéla Brabcová - PR & Marketing, Film Europe Media Company

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/25728/do-souteze-berlinale-nove-miri-drama-o-teroristickem-utoku-na-ostrove-ut-248-ya/