Světový den rádia UNESCO pod heslem "Rádio & Sport"
Autor: Petr Miklík , e-mail: Petr.Miklik@seznam.cz Přidané: 13.02.2018
Dnes - 13. 2. 2018 se po sedmé celosvětově slaví světový den rádia UNESCO. Před 72 lety právě 13. 2. byla založena rozhlasová stanice Organizace spojených národů. V tomto roce se světový den slaví pod heslem "Rádio & sport" a celosvětově zdůrazňuje význam rozhlasového zpravodajského vysílání ze sportovních událostí.


I v době digitalizace rádio do domácností přináší stále více emocí a nadšení. Samotné rozhlasové vysílání je mezitím multimediální, analogové, digitalizované pro mobilní příjem, v mnoha distribučních kanálech a na různých přijímacích přístrojích. Především v roce se sportovními událostmi, jako jsou zimní olympijské hry v Pyeongchangu nebo mistrovství světa v kopané FIFA v Rusku, ale i pro regionální a lokální sportovní zpravodajství má rádio velký význam a informační důležitost.

"Právě svými zprávami, reportážemi a informacemi o sportu v regionech rádio vytváří regionální identitu a proto je u svých posluchačů oblíbené", řekl pan Klaus Schunk, předseda odborného úseku rozhlasu a audiovizuálních služeb v německém sdružení privátních rádií VPRT (Privatradio-Verband).

Rádio patří k nejvíce využívaným médiím. Např. v Německu pravidelně přijímá rozhlasové vysílání více než 90 % obyvatel od 14 let a průměrná doba poslechu rádia přesahuje tři hodiny denně. V celé Evropě je rádio médiem, kterému lidé nejvíce důvěřují. Podle průzkumu veřejného mínění Eurobarometr 86 má rádio ve 21 z 33 zkoumaných zemí vždy nejvyšší čistý index důvěry.

Světový den rádia UNESCO se slaví od roku 2012 vždy dne 13. února, v den založení rozhlasové stanice Organizace spojených národů v roce 1946. V předchozích letech se světový den UNSECO především zaměřoval na důležitost rozhlasu jako pomocníka v každodenním životě, jako spolehlivé informační médium v případech katastrof nebo na rovné zacházení mezi muži a ženami.


S využitím zdroje: bey, Digitalfernsehen.de, volně upraveno a zkráceno

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/25751/svetovy-den-radia-unesco-pod-heslem-radio-sport/